Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

E posibil să se dorească menţinerea stării de provizorat! | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » E posibil să se dorească menţinerea stării de provizorat!
E posibil să se dorească menţinerea stării de provizorat!

E posibil să se dorească menţinerea stării de provizorat!

Aceasta este una dintre concluziile la care a ajuns singurul candidat la funcţia de manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc, după ce punctajul obţinut l-a scos din cursă

 

Aşa cum am promis ieri, azi vă voi relata câte ceva din discuţia mea cu domnul Lukács Vilmos, persoana care la concursul de ocupare a postului de manager al SJU Miercurea-Ciuc a primit doar 4,5 puncte, altele 0,3 fiindu-i acordate după ce, nemulţumit de rezultat, a depus o contestaţie.

Domnul Lukács, căruia îi mulţumesc pentru amabilitatea de a-mi fi răspuns fără eschivă la întrebările pe care i le-am adresat, a fost preşedinte al Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor (CONAS), perioadă în care, după cum spunea dumnealui, a acumulat suficientă experienţă în ceea ce priveşte gestionarea fondurilor publice, dar a mai fost şi director general, şi director general adjunct al Companiei Naţionale de Investiţii, poziţie de pe care a „derulat în toată ţara programe de săli de sport şi bazine de înot”, ceea ce înseamnă un câştig profesional enorm, acumulat pe acelaşi segment.

Şi totuşi, un concurs de genul celui desfăşurat în 1 aprilie a.c. s-a dovedit un hop greu de escaladat…

De ce? Un posibil răspuns ar fi acela că „membrii comisiei de examinare au stat invers pe cal” de vreme ce, îmi spunea cu amărăciune în glas domnul Lukács, au considerat că, citez, „capacitatea managerială a unei persoane constă în a toci peste 600 de pagini de legi”.

Şi pentru că tot am poposit în perimetrul lor, mai reţin aici două precizări făcute de interlocutorul meu. Prima cu referire la Legea sănătăţii nr. 95/2006, potrivit căreia de organizarea concursului pentru ocuparea funcţiei de manager trebuie să se ocupe Consiliul de administraţie al spitalului; a doua cu referire la HG nr. 286/2011 potrivit căreia comisiile de examinare şi de soluţionare a contestaţiilor trebuie să fie formate din personal cu funcţie similară sau echivalentă cu cea a funcţiei pentru care se ţine examenul.

Dat fiind faptul că eu nu am citit din scoarţă în scoarţă nici legea, nici hotărârea, nu-mi rămâne decât să-i dau crezare domnului Lukács, omul care, prin natura funcţiei pe care a avut-o la CONAS, sunt sigură, le-a citit şi ştie ce spune.

Ei bine, în opinia sa, din comisia de examinare a candidatului care era, „nu făcea parte nici o persoană care să deţină calitatea de director de spital sau măcar cea de director al unei unităţi cu personalitate juridică”.

Această comisie, în fruntea căreia s-a aflat un membru al Consiliului de administraţie, reprezentant al Consiliului Judeţean Harghita, a fost compusă din cinci persoane, „una dintre ele chiar un viitor subaltern”.

Cât priveşte organizarea propriu-zisă a concursului, reţin că „el s-a desfăşurat în condiţii total neadecvate pentru aşa ceva”. „A început cu 45 de minute mai târziu faţă de programul anunţat, timp în care am fost ţinut pe scări. Când în sfârşit am primit testul am constatat că întrebările erau aruncate cu furca, că textul conţinea multe greşeli de limbă şi de ortografie, fiind tipărit fără diacritice. În plus avea destule elemente menite a induce în eroare candidatul, iar întrebările cu un răspuns nu erau delimitate de cele cu mai multe răspunsuri”.

Pentru toate acestea şi nu numai, dat fiind şi rezultatul concursului, în ziua de 2 aprilie a.c., domnul Lukács Vilmos a depus o contestaţie şi a solicitat să i se prezinte explicit modul în care a fost notată lucrarea sa, dar „am fost refuzat de secretara comisiei, pe motiv că nu îi dă voie preşedinta”.

Rugat să îmi spună dacă în această tentativă de ocupare a postului de manager al SJU Miercurea-Ciuc a avut sprijin politic, domnul Lukács mi-a răspuns astfel: „Eu ştiu că am avut!”. Pe cine a mizat şi în ce măsură, nu mi-a spus, dar mi-a spus că de pregătit s-a pregătit foarte mult pentru acest concurs şi nu înţelege cum de a primit doar 4,5 puncte şi de ce i se refuză o explicaţie pe această temă, cu lucrarea în faţă. „Eu cred că vor să ascundă ceva!”. Ce să ascundă? – am insistat eu. „Poate faptul că doresc să menţină starea de provizorat de la SJU Miercurea-Ciuc”.

Făcând trimitere directă la componenţa comisiei de examinare, fostul preşedinte al CONAS a apreciat că „singura persoană aptă din sală” era doar domnia sa, „examinatorii fiind sub pregătirea mea”, motiv pentru care a hotărât că la un concurs precum cel la care a participat de curând nu va mai participa niciodată. Tot ce contestă dumnealui ţine de lipsa de transparenţă, de legalitate în organizare şi de corectitudine, o soluţie avută în vedere „pentru dreapta judecată putând fi şi instanţa”, spre care încă nu a decis dacă se va îndrepta sau nu.

„Eu am simţit că am făcut destul pentru judeţul meu, pentru comunitatea de aici. Am adus, în mare vorbind, aproximativ 30 de săli de sport, ca să mă exprim aşa, şi 22 de milioane de euro pentru reţelele de apă deja executate şi am crezut că ştiu ce am de făcut şi la spital. Şi într-adevăr ştiu, pentru că am fost şi am rămas specialist, chiar dacă am lucrat cu sprijin politic”.

Întrebat de ce atunci când a făcut ceea ce a făcut pentru Harghita, de pe lunga listă a realizărilor bifate a lipsit ceea ce eu aş numi imaginea sa, domnul Lukács a afirmat că atunci nu s-a gândit la asta pentru că nu i se părea prea important, ordinea priorităţilor fiind alta. Poate că a procedat bine nevrând cu tot dinadinsul să intre în gura presei, numai că iată, tot acolo a ajuns şi după imaginea recent… afişată, retuşul va fi mult mai dificil de realizat…

În aşteptarea următorului concurs pentru postul de manager al SJU Miercurea-Ciuc, eu vă doresc stimaţi cititori să aveţi parte de multă sănătate, pentru a nu fi nevoiţi să ajungeţi într-un spital, indiferent care ar fi el şi indiferent cine îl manageriază!

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.