Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

După trei ani de la începerea procesului: Borboly Csaba a fost audiat, pentru prima dată, în dosarul în care este acuzat de fapte de corupţie | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 aprilie 2024
Home » Societate » După trei ani de la începerea procesului: Borboly Csaba a fost audiat, pentru prima dată, în dosarul în care este acuzat de fapte de corupţie
După trei ani de la începerea procesului: Borboly Csaba a fost audiat, pentru prima dată, în dosarul în care este acuzat de fapte de corupţie

După trei ani de la începerea procesului: Borboly Csaba a fost audiat, pentru prima dată, în dosarul în care este acuzat de fapte de corupţie

Preşedintele Consiliului Judeţean a subliniat în faţa instanţei că el nu a avut atribuţii în ceea ce priveşte drumurile judeţene, el ocupându-se cu atragerea de fonduri

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, a fost audiat pentru prima dată, luni, în dosarul în care este acuzat de fapte de corupţie, după aproximativ trei ani de la începerea procesului, care se judecă la Tribunalul Harghita.

În faţa instanţei, Borboly Csaba a declarat că este dator faţă de locuitorii judeţului să dea explicaţii faţă de acuzaţiile care i se aduc şi că se bucură că are această posibilitate.

La termenul de luni, audierea a constat în clarificarea unor chestiuni generale. Declaraţia dată în faţa instanţei luni de către Borboly Csaba s-a axat, în principal, pe explicarea procedurii de lucru în cadrul Consiliului Judeţean şi prin a arăta că încă de la preluarea mandatului de preşedinte al CJ a delegat atribuţiile privind drumurile judeţene vicepreşedintelui instituţiei, la data faptelor Sofalvi László, inculpat în dosar. Atribuţiile lui Borboly Csaba în perioada respectivă erau managementul instituţiei şi economic.

Pentru început, însă, Borboly Csaba a explicat care era situaţia drumurilor judeţene în anul 2008, când a preluat funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean. Acesta a spus că încă de la învestirea în funcţie a observat că există o situaţie specială în ceea ce priveşte asfaltarea drumurilor judeţene, precizând că din 960 de kilometri, doar 350 erau asfaltaţi, ceea ce ridica o serie de probleme sociale în anumite zone. Deoarece nu era de profesie inginer, a luat hotărârea de a delega atribuţiile în acest domeniu unuia dintre vicepreşedinţi, în speţă Sofalvi László, care avea şi drept de semnătură. Preşedintele CJ a spus că în perioada 2008-2015, numărul de kilometri de drumuri judeţene asfaltate a crescut cu 150, de la 350 la 500. Din cei 150 de kilometri de drumuri asfaltate în perioada respectivă, 50 au fost prin metoda lăsării în custodie a materialelor. „Având în vedere că sumele de bani cu această destinaţie apăreau în buget la finele anului, încă din 2008 şi până în 2011 am ales să procedăm la metoda lăsării în custodie a materialelor respective, în acest fel reuşind, în mod special, să asfaltăm 50 de km din cei 150 km”. El a subliniat şi faptul că această metodă a fost supusă unui control al Curţii de Conturi şi a fost confirmată de instanţă, în anii anteriori anului 2010 şi cu privire la alte contracte de achiziţii.

După ce a explicat atribuţiile diferitelor structuri din cadrul Consiliului Judeţean, Borboly Csaba a arătat, încă o dată, că nu a avut atribuţii în domeniul drumurilor publice, el ocupându-se întotdeauna de atragerea de fonduri pentru bugetul judeţului, în special pentru asfaltarea drumurilor.

„În privinţa drumurilor judeţene nu am avut atribuţii privind verificarea lucrărilor, comunicarea cu proiectantul, executantul, dirigintele de şantier, nu am făcut parte din comisiile de recepţie a lucrărilor, iar cu partea tehnică nu am avut nici o atribuţie. În 2008-2012, întotdeauna m-am bazat pe specialiştii Consiliului Judeţean, am luat decizii la propunerea specialiştilor şi alocările de sume pentru un tronson de drum veneau din partea direcţiei de specialitate. Iniţierea proiectelor de hotărâri CJ era făcută de structurile de resort, prin vicepreşedinte. Precizez că nu am refuzat niciodată o astfel de propunere şi că am considerat că totul se desfăşoară legal, apreciind că sarcina principală era atragerea de fonduri pentru buget, în special pe linia construcţiei de drumuri”, a afirmat Borboly Csaba.

În timpul audierii, Borboly Csaba a mai spus că majoritatea licitaţiilor organizate de CJ au fost controlate de organele de specialitate din cadrul Ministerului Finanţelor şi nu s-a constatat nimic ilegal. De asemenea, acesta a mai precizat că, de când este preşedinte al CJ, nu a semnat nici un ordin de plată, neintrând în atribuţiile de serviciu.

La termenul de luni, deşi audierea a durat câteva ore, s-au discutat în principal chestiuni generale, situaţia de fapt privind faptele pentru care a fost trimis în judecată Borboly Csaba urmând să se discute la termenul următor, care va fi pe 24 octombrie.

  •  Avocaţii inculpaţilor pot invoca aspecte de nelegalitate legat de probe

Înaintea audierii preşedintelui Consiliului Judeţean, judecătorul de caz a respins mai multe cereri ale avocaţilor inculpaţilor în acest dosar. Avocatul Sergiu Bogdan, apărătorul lui Borboly Csaba, a declarat că una dintre cererile care au fost respinse de judecător s-a referit la sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, deoarece există o Directivă la nivelul UE, care se numeşte drepturile celui acuzat, „care nu a fost transpusă corect în România”. „Este vorba despre situaţia unui acuzat, căruia trebuie să i se comunice în cel mai scurt timp informaţia sau acuzaţia de manieră detaliată. Şi acolo, această chestiune spune aşa, că dacă intervin elemente relevante în cursul judecăţii, cum este situaţia respectivă, trebuie ca să îi fie recomunicată acuzaţia. Or, în momentul în care s-a modificat cadrul legislativ şi avem o altă definiţie a abuzului în serviciu după decizia CC, nouă ni se pare firesc şi normal ca acuzarea să facă lucrul acesta, să ne prezinte acuzaţia raportat la decizia CC. (…) În opinia noastră este un lucru important şi sper că cineva în ţara asta odată va face lucrul ăsta”, a spus avocatul Sergiu Bogdan.

Pe de altă parte, apărătorul preşedintelui CJ a spus că judecătorul a admis totuşi ceva. „Noi am avut o altă decizie a Curţii Constituţionale referitoare la camera preliminară şi d-l judecător a decis astăzi că, deşi în trecut ni s-a respins o astfel de cerere, consideră că putem să invocăm aspecte de nelegalitate legat de probe. (…) Acesta este un lucru pozitiv, în mod normal, după camera preliminară, nu mai putem să discutăm despre aşa ceva. Ei, având în vedere situaţia noastră particulară, noi am invocat excepţia, noi am câştigat şi nouă ni s-a aplicat, judecătorul a decis că am putea să beneficiem şi noi de decizia Curţii Constituţionale”, a mai spus avocatul Sergiu Bogdan.

În timpul şedinţei de judecată, judecătorul a invitat toate părţile ca pe parcursul procesului să invoce orice nelegalitate pentru ca instanţa să le aibă în vedere.

∗∗∗

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, este cercetat pentru două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată (câte 3 acte materiale), instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată (3 acte materiale), două infracţiuni de fals intelectual şi denunţare calomnioasă.

Faptele au fost săvârşite în anii 2010 şi 2011 şi se referă la caracterul fictiv al materialelor de construcţii date în custodie firmelor constructoare şi în diferenţa dintre preţurile onorate şi cele oferite de firmele descalificate la licitaţie, substanţial mai mici. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.