Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Dronă performantă, echipată cu cameră cu termoviziune, în dotarea salvamontiştilor harghiteni | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Societate » Dronă performantă, echipată cu cameră cu termoviziune, în dotarea salvamontiştilor harghiteni
Dronă performantă, echipată cu cameră cu termoviziune, în dotarea salvamontiştilor harghiteni

Dronă performantă, echipată cu cameră cu termoviziune, în dotarea salvamontiştilor harghiteni

Salvamontiştii harghiteni vor putea folosi o dronă performantă, dotată cu cameră cu termoviziune, în operaţiunile de căutare a persoanelor rătăcite pe munte, după ce au fost alocate fondurile necesare din bugetul Consiliului Judeţean (CJ) Harghita pentru achiziţionarea unui astfel de aparat de zbor. „Este ceva foarte-foarte important în ceea ce priveşte căutările celor dispăruţi pentru că drona are o cameră termică cu care putem să identificăm persoane şi în locuri unde pur şi simplu nu poţi vedea sau nu ai acces. Recent am avut patru acţiuni de căutare în care ne-ar fi ajutat extraordinar de mult şi sperăm că acum vom reuşi să avem rezultate foarte bune cu ajutorul acestei drone”, a declarat publicaţiei noastre şeful Serviciului Salvamont şi Salvaspeo al CJ Harghita, Fekete Ors. Acesta a precizat că există un program special prin intermediul căruia pot fi descoperite mult mai repede în teren diferite obiecte sau persoane dispărute cu ajutorul dronei şi al unui calculator.

„Deci a fost foarte important să procurăm această dronă. Şi până acum am folosit drone mai mici în căutări, dar nu am avut una cu asemenea specificaţii, cu timp de zbor mult mai mare. Este o dronă super performantă”, a spus Fekete Ors, care a adăugat că spre deosebire de aparatele mai mici folosite până în prezent de salvamontiştii harghiteni, în cazul noii drone a fost nevoie de înregistrare şi de pregătirea de piloţi calificaţi. Potrivit afirmaţiilor sale, noua dronă performantă va fi utilizată în toate zonele judeţului în care este nevoie de desfăşurarea de operaţiuni de căutare.

În ceea ce priveşte situaţia de pe pârtiile de schi din judeţ după ninsorile din ultima perioadă, Fekete Ors a spus că au fost înregistrate destul de multe accidentări, în principal fracturi, entorse şi leziuni uşoare, cel mai des din cauza echipamentului neadecvat şi a nerăbdării schiorilor, în condiţii de aglomeraţie.

„Este aglomeraţie foarte-foarte mare. Toată lumea este pe munte, toţi vor să profite acum de zăpadă şi sperăm că, dacă vremea va rămâne aşa, vom avea zăpadă şi în zonele mai joase şi atunci turiştii se vor mai dispersa. Dacă porneşte schiatul şi la Vârşag şi la Şumuleu atunci probabil că nu va fi atât de mare aglomeraţia”, a mai spus Fekete Ors. Pentru evitarea accidentărilor, acesta le recomandă amatorilor sporturilor de iarnă să se echipeze corespunzător, să folosească mijloacele de protecţie, să fie atenţi pe pârtii, să fie răbdători atunci când îi depăşesc alţi schiori sau când stau la rând mai mult timp şi să nu consume băuturi alcoolice. De asemenea, este important ca cei care nu sunt pregătiţi corespunzător sau nu sunt obişnuiţi cu locul să aleagă întâi o pârtie pe care pot coborî mai uşor înainte de a se aventura pe cele cu un nivel de dificultate mai ridicat. Totodată, Fekete Ors le-a atras atenţia celor care doresc să plece în drumeţii că stratul de zăpadă poate să aibă pe munte între 50 de centimetri şi un metru grosime şi de aceea este important ca aceştia să aibă un echipament adecvat şi să aleagă un traseu care să le permită să se întoarcă în aceeaşi zi, iar dacă acest lucru nu este posibil, să se informeze în legătură cu locurile în care se află refugiile montane.

E.G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.