A fost aprobat bugetul municipiului Topliţa pentru 2023 | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 25 martie 2023
Home » Societate » A fost aprobat bugetul municipiului Topliţa pentru 2023
A fost aprobat bugetul municipiului Topliţa pentru 2023

A fost aprobat bugetul municipiului Topliţa pentru 2023

  • Dumitru Olariu, primarul municipiului Topliţa: „Cele 56 de milioane de lei atrase din finanţări reprezintă valoarea investiţiilor pe zece ani în municipiul Topliţa”

Priorităţile Primăriei Topliţa pentru anul acesta sunt, potrivit Administratorului Public al municipiului, Ciprian Rugină: achitarea contribuţiilor la proiectele depuse prin PNRR şi finalizarea lucrărilor la şcolile gimnaziale „Andrei Şaguna” şi „Sfântu Ilie”. La Spitalul Municipal  va continua  reabilitarea şi dotarea Ambulatoriului unităţii medicale.

Componenta Venituri a bugetului local este de 94.486 de milioane de lei, din care 19 milioane de lei reprezintă veniturile proprii, în vreme ce cheltuielile se ridică la 96.700 de milioane de lei.

„Partea neeligibilă în proiectele europene este de 12 milioane de lei. Patru milioane de lei le avem din excedentul pe anul trecut şi rămân opt milioane de lei – patru milioane de lei pentru care avem posibilitatea de a găsi soluţii pe parcursul anului”, ne-a declarat Ciprian Rugină.

În ceea ce priveşte investiţiile, o listă subţire anul acesta, primăria Topliţa preconizează să finalizeze anul acesta reţeaua de alimentare cu gaz a oraşului. Suma care trebuie achitată în acest an reprezintă diferenţa de plată la cei 22 de kilometri (km) realizaţi din totalul de 35 de km şi este de patru milioane de lei.

„Anul acesta am prevăzut patru milioane de lei pentru gaz pentru lucrările executate şi înţelegerea cu DELGAZ este că în scurt timp după ce facem plata, se va trece la punerea sub presiune a reţelei de gaz din municipiul Topliţa, ca locuitorii să se poată racorda”, a declarat Dumitru Olariu, primarul municipiului Topliţa”.

Primăria Topliţa are şapte proiecte pe fonduri europene, toate aflate în derulare, pentru care trebuie să asigure cheltuielile neeligibile: „Digitalizarea Primăriei” (3,8 milioane de lei), „Dezvoltarea măsurilor referitoare la prevenire a corupţiei în cadrul Primăriei” (414.000 de lei), „Extinderea  reţelei de iluminat public în municipiul Topliţa” (9,3 milioane de lei), „Reabilitarea şi dotarea clădirilor C2 şi C3 la Colegiul Mihai Eminescu” (7,6 milioane de lei), „Construire Sală de Sport la Şcoala Gimnazială Andrei Şaguna”, „Construire Sală de Sport la Şcoala Gimnazială Sfântu Ilie” şi „Loc de joacă la Stadionul Municipal” – valoare cumulată a ultimelor trei fiind de 7,9 de milioane de lei – „Reabilitarea şi dotarea Ambulatoriului Spitalului Municipal (15,8 milioane de lei) care vizează şi achiziţionarea unui Computer Tomograf, achiziţionarea de aparatură completă de radiologie şi a aparaturii necesare cabinetelor din cadrul Ambulatoriului, proiecte aflate în derulare. Un alt proiect va avea ca finalitate reabilitarea reţelelor electrice, de ventilare şi de fluide medicale în cadrul Ambulatoriului spitalului (11,8 milioane de lei) şi acesta în derulare.

Lista programelor finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) câştigate şi semnate cuprinde: „Renovarea energetică a Primăriei, Consiliului Local, Bibliotecii şi Casei de Cultură” ale municipiului Topliţa (23 de milioane de lei), „Rescrierea noului Plan Urbanistic General al municipiului Topliţa” (772.000 de lei), „Achiziţionarea de drone pentru inspectarea zonelor de risc şi Urbanism” (494.000 de lei) – un proiect controversat, „Renovarea energetică a Spitalului Municipal Topliţa (16,1 milioane de lei) şi tot pentru spital „Achiziţionarea de echipamente destinate reducerii riscului de infecţii nosocomiale” (3,8 milioane de lei) – un proiect în derulare care se va finaliza la sfârşitul anului. De asemenea, „Amenajare piste de bicicletă la Topliţa, pe vechiul terasament al Mocăiniţei (6,4 milioane de lei), două proiecte pentru „Renovarea energetică a clădirilor rezidenţiale”(10 blocuri din municipiu), unul în valoare de 23,9 milioane de lei şi celălalt în valoare de 22,7 milioane de lei.

Câştigat, semnat şi în lucru este şi proiectului de construire a două blocuri nZEB pentru tineri, o investiţiei totală de 10,32 de milioane de lei.

În rest, ne spune domnia sa, mai sunt lucruri mărunte, dar importante pentru oraş, care trebuie rezolvate – lucrări de asfaltare, de canalizare şi altele, care vor fi rezolvare prin proiectele: „Reabilitarea şi înlocuirea reţelei de canalizare menajeră pe străzile Lungă, Libertăţii, Nicolae Bălcescu şi Ştefan cel Mare” (3,68 de milioane de lei) şi „Înfiinţarea şi dotarea de insule ecologice digitalizate”, un proiect în valoare de 1,5 milioane de lei.

Valoarea totală a proiectelor depuse de Primăria Topliţa care se vor derula în acest an se ridică la suma de 169,581 de milioane de lei, cele mai multe dintre acestea fiind depuse spre finanţare prin PNRR, cele din urmă însumând 112,881 de milioane de lei.

„Deci, anul acesta municipiul Topliţa va deveni un şantier. Bugetul din acest a fost construit pe economie maximă şi în iunie vom vedea dacă putem rectifica. Din bugetul Primăriei Topliţa pentru anul 2023, şase milioane de lei au deja destinaţii bine stabilite: patru milioane pentru reţeaua de gaz şi două milioane pentru cofinanţarea proiectelor pe fonduri europene – bani pe care îi avem în cont, din excedent. Am prevăzut sume şi pentru lucrările la monumentul de la Secu; aşteptăm vremea bună, ca să putem continua lucrările începute în toamna, lucrări de calitate pe care preconizăm că vor fi finalizate în primăvară”, a concluzionat Dumitru Olariu, primarul municipiului Topliţa.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.