Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Discuţii în China cu potenţiali investitori în vederea posibilităţii redeschiderii minei din Bălan | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Economic » Discuţii în China cu potenţiali investitori în vederea posibilităţii redeschiderii minei din Bălan
Discuţii în China cu potenţiali investitori în vederea posibilităţii redeschiderii minei din Bălan

Discuţii în China cu potenţiali investitori în vederea posibilităţii redeschiderii minei din Bălan

Ministerul Economiei a dat asigurări că se va iniţia un dialog la nivel guvernamental cu investitori interesaţi, imediat ce va fi aprobată noua lege a minelor

Posibilitatea redeschiderii exploatării miniere din Bălan a fost una dintre principalele discuţii purtate între Gheorghe Iojiban, primarul localităţii, şi reprezentanţi ai concernelor de afaceri chineze, luna trecută, în cadrul unui forum internaţional ce a avut loc în China. După vizita în China, edilul oraşului Bălan s-a adresat Ministerului Economiei, care deţine fostele terenuri ale minei, pentru a iniţia un dialog între reprezentanţii Guvernului şi potenţialii investitori chinezi. În răspunsul ministerului, transmis săptămâna trecută, s-a arătat că se ia în considerare iniţiativa reprezentanţilor oraşului Bălan.

„Nu ne dorim să naştem speranţe false, dar este foarte important însă ca populaţia oraşului să înţeleagă că facem tot ce ne stă în putinţă pentru a produce dezvoltare locală”, a declarat primarul oraşului Bălan.

Acesta a explicat că timp de 8 zile, în luna octombrie, la invitaţia domnului Huang Qin, primarul municipiului Wuxi – Provincia Jiangsu, împreună cu o delegaţie din judeţul Harghita, a participat la Forumul internaţional al localităţilor înfrăţite cu localitatea din China, având tema „Sisteme avansate de dezvoltare şi protecţie ecologică urbană”.

În cadrul acestei vizite oficiale, Gheorghe Iojiban a purtat mai multe discuţii cu reprezentanţi ai concernelor de afaceri chineze, cu privire la potenţialul investiţional oferit de oraşul Bălan. „Ne-am concentrat oferta pe două mari secţiuni: resursele minerale (zăcămintele cuprifere din subsol şi haldele de steril care pot fi reexploatate cu tehnologii noi) şi, respectiv, potenţialul turistic al zonei”, a spus primarul.

Potrivit acestuia, la nivelul afaceriştilor din China s-a găsit interes pentru investiţii în resursele minerale. „Partenerii de discuţie din China s-au arătat foarte interesaţi de resursele naturale şi chiar şi-au manifestat interesul să se deplaseze la noi în ţară, după ce se va stabili o discuţie la nivel înalt, cu miniştrii români”, a declarat edilul.

La nivelul României, proprietar al haldelor de steril, cât şi al zăcămintelor subterane, este Ministerul Economiei, a continuat Gheorghe Iojiban, astfel că a fost contactată această instituţie pentru a iniţia un dialog între reprezentanţii ministerului şi potenţialii investitori chinezi.

„Având în vedere interesul manifestat (n.n. – de întreprinzătorii chinezi), precum şi faptul că atât zăcămintele cuprifere, cât şi iazurile de decantare se află în proprietatea şi administrarea ministerului pe care cu onoare îl conduceţi, vă rog respectuos să luaţi în considerare posibilitatea iniţierii unui dialog la nivel înalt pe această temă cu instituţii şi concerne de afaceri din China, reprezentaţi prin dl Chen Gang, preşedintele Chenghsiung Co. din Wuxi”, s-a arătat, printre altele, în adresa trimisă ministrului Dănuţ Andruşcă.

Reprezentanţii Ministerului Economiei au dat asigurări că iau în considerare această iniţiativă şi au comunicat că în anul 2019 se va pune în discuţie posibilitatea redeschiderii unor mine.

„Vă facem cunoscut că Ministerul Economiei este preocupat la rândul său de relansarea industriei miniere, în condiţiile promovării celor mai noi tehnologii în domeniu, prietenoase cu mediul, acolo unde condiţiile economice şi sociale sunt favorabile. Acest lucru a fost materializat în cadrul Strategiei Miniere a României 2017-2035, în prezent în procedură de evaluare de mediu, documentul fiind postat pe site-ul Ministerului Economiei şi urmând a fi adoptat printr-un act normativ. În acelaşi spirit a fost finalizat noul proiect de lege a minelor, care reglementează inclusiv problema redeschiderii unor mine (aspect care nu este prevăzut în actuala legislaţie) şi care va permite, după adoptarea noilor prevederi legale, iniţierea unor contacte cu potenţiali investitori. Proiectul de lege va fi lansat în perioada imediat următoare în procedură de transparenţă decizională, urmând a fi parcurse toate etapele legale pentru apariţia noului act normativ”, se arată în răspunsul Ministerului Economiei, semnat de secretarul de stat Constantin Ivan.

În legătură cu a doua temă principală de discuţii, turismul, primarul oraşului Bălan a spus că le-a prezentat partenerilor de discuţii chinezi ideea că cei interesaţi să investească în zonă s-ar putea gândi la construcţia unei telegondole, care să traverseze localitatea şi care să ducă către o eventuală pârtie de schi amplasată în partea de nord a localităţii. Însă, deocamdată, în legătură cu acest aspect, urmează a fi propagată informaţia în rândul oamenilor de afaceri chinezi.

∗∗∗

La Forumul internaţional al localităţilor înfrăţite cu municipiul din China au fost 350 de participanţi din aproximativ 40 de ţări. Din delegaţia judeţului Harghita au mai făcut parte Rus Sándor, preşedintele Casei Româno-Chineze – Filiala Harghita, Antal István Lóránt, senator UDMR, Holló Csaba şi oamenii de afaceri Ambrus Gyárfás şi Ambrus Levente.

Potrivit unui comunicat remis de Casa Româno-Chineză, judeţul Harghita a semnat împreună cu Wuxi Memorandumul de colaborare la nivel instituţional şi al firmelor din cele două regiuni. „Menţionăm faptul că organizatorul acestei vizite de lucru în marea Chină este filiala Harghita a asociaţiei noastre”.

„În discuţiile tip match-making (…) delegaţia noastră a avut o întâlnire cu reprezentanţii firmei Chenghsiung Co. din Wuxi. Discuţiile au atins subiecte de interes pentru oraşul Bălan, precum şi posibile teme de cooperări între firme din judeţul Harghita şi municipiul Wuxi. După încheierea reuniunii, conform programului, s-a vizitat Proiectul-pilot eco-agricultural Shangtian Eco-Agricultural Park, în Huishan District, apoi sistemul de incinerare a deşeurilor menajere din zonă – Xidong Domestic Waste Incineration Power Plant, unde zilnic sunt arse circa 20.000 tone deşeuri, prin arderea lor obţinându-se energie electrică folosită local sau în sistemul energetic naţional chinezesc. În afară de evenimentul din Wuxi, în Beijing, delegaţia din Harghita condusă de Rus Sándor a avut discuţii pe teme de cooperare comună cu Li Ming, un vechi prieten al Harghitei, şi cu Huang Jing, responsabil cu proiecte din cadrul Belt and Road Initiative pentru România”, potrivit comunicatului.

„Considerăm că această vizită în China a fost încă un prilej pentru oameni de afaceri şi personalităţi publice ale judeţului Harghita de a învăţa din experienţa pozitivă a altor ţări mai avansate în domeniul proiectelor ecologice urbane. Casa Româno-Chineză – Filiala Harghita va continua fructificarea posibilităţilor viitoare, prin organizarea altor deplasări ale unor delegaţi pentru ca tot mai mulţi întreprinzători români să viziteze China, să înţeleagă oportunităţile de cooperare cu firme chinezeşti în nenumărate domenii şi, nu în ultimul rând, să aibă ocazia de a cunoaşte o parte a culturii chinezeşti veche de mii de ani”, s-a mai precizat în documentul citat.

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.