Într-o singură lună au fost aplicate 160 de sancţiuni în valoare totală de 205.000 lei | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 3 octombrie 2023
Home » Economic » Într-o singură lună au fost aplicate 160 de sancţiuni în valoare totală de 205.000 lei
Într-o singură lună au fost aplicate 160 de sancţiuni în valoare totală de 205.000 lei

Într-o singură lună au fost aplicate 160 de sancţiuni în valoare totală de 205.000 lei

Neconformităţi constatate la angajatori de către inspectorii de muncă

Datele care urmează se referă doar la luna octombrie 2018. Acestea ne-au fost puse la dispoziţie de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Harghita, consilier juridic superior Daniela Bortoş.

Aşadar, în cursul lunii octombrie, la agenţii economici din judeţul Harghita s-au efectuat 106 controale în domeniul relaţii de muncă şi 49 controale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. La efectuarea controalelor – după cum ni s-a precizat – au participat, în medie, 8 inspectori de muncă din cadrul compartimentelor relaţii de muncă şi securitatea şi sănătatea în muncă. Din numărul total de angajatori verificaţi, pentru neconformităţile constatate de inspectorii de muncă, au fost sancţionaţi 79 de angajatori, din care: 39 angajatori în domeniul relaţii de muncă – din aceştia 6 angajatori au fost sancţionaţi pentru folosirea de muncă nedeclarată, fiind depistate 8 persoane fără forme legale de muncă. În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost controlaţi 40 de angajatori.

În total au fost aplicate 160 sancţiuni, din care 14 amenzi contravenţionale. Valoarea totală a amenzilor fiind de 205.000 lei.

Din valoarea totală, 70 de sancţiuni au fost în domeniul relaţiilor de muncă, în valoare de 171.000 lei; 90 de sancţiuni au fost în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Valoarea totală a amenzilor fiind de 34.000 lei.

Sancţiunile au fost aplicate pentru următoarele neconformităţi constatate din punctul de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă: neelaborarea de instrucţiuni proprii pentru fiecare loc de muncă; neasigurarea examenului medical la angajare şi periodic; neefectuarea instructajului de protecţia muncii; lipsa echipamentului de lucru şi protecţie; neasigurarea materialelor necesare informării şi instruirii lucrătorilor; neevaluarea riscurilor locurilor de muncă.

În luna octombrie 2018 au fost comunicate 10 evenimente la locul de muncă, care sunt în curs de cercetare în vederea stabilirii cauzelor şi împrejurărilor în care s-au produs.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.