Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Din nou amânare în procesul preşedintelui CJ Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 aprilie 2024
Home » Societate » Din nou amânare în procesul preşedintelui CJ Harghita
Din nou amânare în procesul preşedintelui CJ Harghita

Din nou amânare în procesul preşedintelui CJ Harghita

 Poliţia nu are combustibil pentru a aduce un inculpat de la Iaşi la Miercurea-Ciuc

Tribunalul Harghita a amânat, ieri, procesul în care preşedintele Consiliului Judeţean, Borboly Csaba, alături de alte 12 persoane, este acuzat de DNA de acte asimilate celor de corupţie, unul dintre motive fiind acela că un inculpat nu a putut fi adus la instanţă întrucât Poliţia a susţinut că nu dispune de combustibil pentru transportul acestuia.
La termenul de marţi ar fi trebuit să fie prezent la şedinţa de judecată şi inculpatul Daniel Cristian Mandache, din Iaşi, care şi-a recunoscut vina şi în cazul căruia instanţa a dispus aducerea cu mandat, întrucât acesta a motivat că nu are bani de deplasare. Cu toate acestea, Daniel Cristian Mandache nu a fost adus la Miercurea-Ciuc, poliţistul care ar fi trebuit să execute mandatul susţinând, în scris, că Poliţia nu dispune de combustibil pentru această deplasare.
Unii dintre avocaţii inculpaţilor, dar şi procurorul au susţinut că poliţistul în cauză trebuie sancţionat, dar magistratul care judecă această cauză a hotărât ca mai întâi să verifice dacă motivul invocat de poliţist este cel real.
„În practică, Poliţia face chetă ca să-şi desfăşoare activitatea. (…) Vom trimite o adresă la IPJ pentru a vedea dacă motivul e cel invocat. Ar putea să facă şi el (nr.: Daniel Cristian Mandache) nişte eforturi să vină la proces”, a spus judecătorul de caz.
Apărătorul preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, avocatul Sergiu Bogdan, consideră că situaţia „este foarte ciudată, într-un stat de drept în care instanţa dispune un lucru şi Poliţia nu are combustibil pentru aşa ceva”.
„Persoana dacă nu este prezentă, asta e o pierdere procesuală, motiv pentru care instanţa, la termenul următor, va lua act de prezenţa sau nu a acestui inculpat”, a spus avocatul Sergiu Bogdan.
Acesta a mai susţinut că, din punct de vedere legal, dacă se va confirma că a existat combustibil pentru transportul inculpatului, poliţistul care nu a executat mandatul, „va fi, probabil, amendat”.
Al doilea motiv pentru care s-a amânat procesul este legat de faptul că avocatul unei firme introduse în cauză la un termen anterior a solicitat clarificări de la Parchet, în legătură cu fapta pentru care trebuie să răspundă.
„La un termen anterior, instanţa a dispus introducerea în cauză, ca parte responsabilă civilmente, a unei societăţi, dar fără să precizeze Parchetul pentru ce faptă trebuie să răspundă, care este prejudiciul pe care trebuie să-l achite etc. Pentru ca să poţi să-ţi faci apărarea, firesc, trebuie să ştii despre ce se discută. Şi este un rechizitoriu complex, cu foarte multe fapte, unele atrag răspunderea, altele nu. Sunt mai multe societăţi şi instanţa, pe bună dreptate, a încuviinţat cererea acelei societăţi pentru a se clarifica”, a explicat avocatul Sergiu Bogdan.
La termenul de marţi a fost prezent şi preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, care nu a făcut declaraţii presei.
Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru data de 27 octombrie.
Potrivit DNA Târgu-Mureş, Borboly Csaba a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată – câte 3 acte materiale, instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată – 3 acte materiale, două infracţiuni de fals intelectual şi denunţare calomnioasă. În dosarul lui Borboly Csaba mai sunt judecaţi alţi 12 inculpaţi.
Aceeaşi sursă susţine că prejudiciul total produs judeţului Harghita, ca urmare a activităţilor celor 13 inculpaţi, desfăşurate în anii 2010 şi 2011, este de 4.883.855,96 lei (echivalentul a 1.138.428 euro la cursul de la acea dată), care constă în caracterul fictiv al materialelor date în custodie firmelor constructoare şi în diferenţa dintre preţurile onorate şi cele oferite de firmele descalificate la licitaţie, substanţial mai mici.

Gina ŞTEFAN, Agerpres

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.