Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Premergător Zilei Armatei Române: Exerciţii demonstrative şi Cupa Presei la tir | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 23 mai 2024
Home » Societate » Premergător Zilei Armatei Române: Exerciţii demonstrative şi Cupa Presei la tir
Premergător Zilei Armatei Române: Exerciţii demonstrative şi Cupa Presei la tir

Premergător Zilei Armatei Române: Exerciţii demonstrative şi Cupa Presei la tir

Premergător Zilei Armatei Române, Brigada Vânători de Munte desfăşoară o serie de activităţi dedicate acestei sărbători. Printre acestea s-au numărat şi concursurile de tir dedicate presei şi celorlalte instituţii publice, ambele ţinute ieri, în Poligonul de garnizoană Jigodin.

Deşi la Cupa Presei la tir s-au prezentat doar reprezentanţii a două ziare judeţene – Informaţia Harghitei şi Hargita Népe – lupta a fost una strânsă. Prima probă a fost cea de pistol, trăgându-se cu celebrul Pistol Carpaţi, de calibru 7,65 mm. După tragerile de reglaj, a urmat proba oficială, la finalul ei reprezentantul ziarului nostru şi cel al ziarului în limba maghiară fiind la egalitate – cu doar 7 puncte, demonstrând pacifismul concurenţilor. Abia la a doua tragere de baraj, colega de la Hargita Nepe, Haromszek Erika, a reuşit să se desprindă în clasamentul general.

A doua probă a concursului a fost cea de pistol mitralieră, unde s-a tras din poziţia culcat. De această dată, proba a fost adjudecată de unul dintre cei doi reprezentanţi ai Informaţiei Harghitei, care, atât la reglaj, cât şi în proba de concurs, a bifat câte 25 de puncte.

Podiumul final la Cupa Presei la tir 2015 a arătat astfel: locul I – Liviu Câmpean (Informaţia Harghitei); locul II – Háromszék Eszter (Hargita Népe); locul III – Ştefan Pătrîntaş (Informaţia Harghitei).

 

 Exerciţiu demonstrativ al grupei de vânători

Înainte ca jurnaliştii să se întreacă la tir, gazdele de ieri – Brigada 61 Vânători de Munte – au oferit un exerciţiu realizat de o grupă de vânători de munte. Lt. col. Filaret Logigan ne spunea că o grupă de vânători este compusă din: comandantul de grupă – subofiţer, dotat cu pistol mitralieră; mitraliorul şi servantul – dotaţi cu mitralieră calibrul 7,62 mm; puşcaş mitralior – dotat cu puşcă mitralieră, calibrul 7,62 mm; doi pistolari – au în dotare pistol mitralieră, calibru 7,62 mm; trăgătorul la puşca semi-automată cu lunetă; mecanicul auto şi ochitorul la armamentul de pe TAB.

Şi tot lt. col. Filaret Logigan explica că exerciţiul a constat în „respingerea unui atac, executat de către inamic, prin surprindere asupra unei baze militare”. În cadrul acestui exerciţiu, ţintele au fost puse în spatele unor adăposturi – tablă de diferite dimensiuni, ziduri, trunchiuri de copac. Astfel, după terminarea lui s-a putut observa şi puterea de pătrundere a glonţului prin diferite obstacole.

presatir 11Metalul prin care a pătruns muniția de la armamentul
de pe TAB
și gaura făcută în metal

În final mai menţionăm faptul că tot armamentul pe care îl are Brigada 62 Vânători de Munte este de producţie românească, dar patent rusesc.

De asemenea, pentru că poligonul de garnizoană Jigodin este unul cu dimensiuni mai reduse, în el nu se execută decât trageri individuale pentru menţinerea antrenamentului militarilor şi trageri cu grupa de vânători de munte. Celelalte trageri mai complexe se execută în poligoane specializate – Rotunda, Cincu, în poligoanele de la Capu Midia şi Smârdan.

LIVIU C.

presatir 2 presatir 3 presatir 4

 

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.