Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Din această săptămână, City Parking şi CL Miercurea-Ciuc vor încălca din nou legea | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Din această săptămână, City Parking şi CL Miercurea-Ciuc vor încălca din nou legea
Din această săptămână, City Parking şi CL Miercurea-Ciuc vor încălca din nou legea
Jpeg

Din această săptămână, City Parking şi CL Miercurea-Ciuc vor încălca din nou legea

De astăzi sau de mâine, veţi fi din nou sancţionaţi dacă nu veţi plăti parcarea ori dacă aţi lăsat maşina unde nu trebuie în Miercurea-Ciuc

Se pare că începând din această săptămână va fi pusă în aplicare hotărârea de consiliu local pe baza căreia City Parking îi va putea sancţiona pe cei care nu plătesc parcarea ori care îşi lasă maşinile unde nu trebuie.

În mare parte, procedura rămâne la fel ca în anii trecuţi, şi anume: un şofer, atunci când foloseşte locurile cu plată din oraş, trebuie să aibă pus la vedere un autocolant care reprezintă un abonament (lunar, trimestrial, semestrial sau anual), fie un tichet de parcare pe care-l ia de la automatele aflate în apropiere sau care a achitat timpul de staţionare prin SMS.

Chiar dacă în mod normal se recomandă modalitatea cea mai simplă şi mai prietenoasă cu mediul, având în vedere preţurile, noi vă sfătuim să apelaţi la plata prin SMS doar în ultima instanţă. Pentru că un tichet luat de la automat, cu valabilitate de o oră, costă 1,50 lei, în timp ce costul unui SMS pentru o oră este de 2,25 lei; de asemenea, dacă de la automat aveţi posibilitatea de a vă procura şi tichete pentru 20 de minute, prin SMS cel mai scurt timp de parcare este de o oră.

Ce mai trebuie reţinut este faptul că persoanelor cu handicap nu le mai este suficientă acea adeverinţă obţinută de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, e nevoie şi de un abonament oferit de cei de la City Parking. Astfel, persoanele cu handicap, veteranii de război şi beneficiarii Decretului Lege nr. 118/1990 vor trebui să meargă la sediul City Parking, iar pe baza documentelor justificative, precum şi a actelor de proprietate a maşinii, vor primi gratuit un abonament cu valabilitatea de un an.

Din păcate, nu se precizează ce fac persoanele cu handicap care nu sunt din Miercurea-Ciuc şi vin doar ocazional prin municipiu. Ar fi fost un răspuns interesant din partea unuia dintre factorii implicaţi în acest serviciu al parcărilor – consiliul local, care a formulat regulamentul, şi City Parking, care va pune în aplicare hotărârea.

Cum vor încălca City Parking şi CL Miercurea-Ciuc legea?

În regulament se precizează că cei care nu au plătit într-o formă sau alta (tichet, abonament, SMS) locul de parcare ori care au pus maşina în loc nepermis vor trebui să achite, în termen de două zile, un tarif majorat de parcare; dacă în cele 48 de ore acesta nu este plătit, posesorul autovehiculului va fi sancţionat cu amendă contravenţională de către serviciul specializat al municipiului Miercurea-Ciuc – Compartimentul control urban şi executare silită.

Bineînţeles, cei care controlează şi constată abaterile sunt angajaţii firmei City Parking – „Art.15 (1) Controlul şi constatarea abaterilor de la prezentul Regulament cad în sarcina persoanelor împuternicite de operatorul de serviciu, denumiţi în continuare supraveghetori de parcare”.

Doar că într-o sentinţă a Tribunalului Harghita se precizează că agenţi constatatori nu pot fi decât funcţionari aflaţi în subordinea primarului, din aparatul propriu al consiliului local, şi nu o societate comercială sau angajaţii acesteia. Aşadar, nici un angajat al unei firme nu poate fi agent constatator, chiar dacă poartă titulatura de supraveghetor de parcare; adică nici un angajat al unei societăţi comerciale nu ar avea puterea să completeze notele de constatare.

Ei bine, cum vor reuşi consiliul local şi City Parking să încalce legea? Prin faptul că nişte angajaţi ai unei firme vor avea atribuţii de agenţi constatatori.

Oare nimeni din 17 consilieri locali nu s-a întrebat de ce în alte oraşe, primăriile, prin Poliţia Locală, se ocupă de cei care au parcat ilegal sau nu achită taxa de parcare?

O altă aberaţie semnalată de o persoană din oraş este că atunci când, în luna martie, s-a dus să-şi facă un abonament pe restul lunilor rămase până la sfârşitul lui 2017 i s-a spus că trebuie să plătească şi pentru ianuarie şi februarie. Asta în condiţiile în care din iunie City Parking emitea tichete fără a avea o bază legală.

Nu în ultimul rând, mai trebuie remarcată o prevedere absurdă din regulament. Chiar dacă explicaţia de introducere a abonamentului gratuit şi pentru persoanele cu handicap este aceea că multe persoane şi-au făcut rost în mod nelegal de acele cartoane cu însemne distinctive pe care le afişează în geam şi, prin această prevedere, consiliul local şi City Parking pun la îndoială decizii ale unei instituţii a statului.

Intrarea în vigoare fără mediatizare

Într-o societate normală, în momentul în care o entitate începe o activitate de interes pentru majoritatea persoanelor din acea comunitate, atunci aceasta se aduce la cunoştinţa lor prin mai multe mijloace. Iar printre ele se află şi mediatizarea în presa locală. Dar se pare că în Miercurea-Ciuc nu avem o societate normală, pentru că:

  1. În şedinţa de consiliu local din luna ianuarie a fost aprobat noul regulament al parcărilor din Miercurea-Ciuc, acesta urmând să intre în vigoare la începutul lunii martie, dar data era condiţionată şi de o posibilă acţiune a Prefecturii, care ar fi putut ataca hotărârea în contencios-administrativ. Astfel, de atunci, l-am sunat de mai multe ori pe un consilier local pentru a ne spune dacă va intra în vigoare. De fiecare dată am primit asigurări că înainte cu câteva zile se va mediatiza atât în presa maghiară, cât şi în cea română.
  2. Printr-o întâmplare, ieri am citit o ştire apărută într-un ziar local în care se preciza că de pe 15 sau de pe 16 martie, City Parking va începe din nou sancţionarea celor care nu plătesc locul de parcare sau care parchează în locuri nepermise.
  3. În încercarea de a ni se confirma şi nouă, în al 12-lea ceas, această informaţie, dar şi pentru a clarifica anumite aspecte din noul regulament, am urmat mai mulţi paşi, toţi fără succes. Consilierul local nu ştia nimic de asta, motiv pentru ne-a îndrumat către secretarul municipiului, Hipach Christian. Acesta a spus că nu are voie să dea informaţii legate de parcări, aşa că ne-a direcţionat către viceprimarul Szőke Domokos. Nici acesta nu a putut spune cu siguranţă dacă de astăzi sau de mâine firma va reveni pe teren, precizând doar că hotărârea privind parcările se află în vigoare de mai bine de 10 ani, iar dacă au trecut cele 30 de zile de la adoptarea noului regulament, atunci acesta va intra în vigoare. Astfel, am sunat la City Parking, unde o tanti ne-a spus că o să trimită numărul de telefon către şeful ei şi dacă acesta va considera, ne va căuta; în mod firesc am întrebat-o cum putem să-i informăm pe locuitorii români din oraş despre acest aspect, dacă şeful nu ne va căuta, iar răspunsul ei a fost „Nu ştiu”.

Aşadar, aceasta este procedura autorităţii locale şi a unei firme de a face cunoscută o măsură care afectează o bună parte din locuitorii municipiului, printre ei aflându-se şi vorbitori nativi de limbă română.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.