Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Dificultăţi întâmpinate de Agenţia pentru Protecţia Mediului Harghita în cazul evaluării pagubelor provocate de animalele sălbatice | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Dificultăţi întâmpinate de Agenţia pentru Protecţia Mediului Harghita în cazul evaluării pagubelor provocate de animalele sălbatice
Dificultăţi întâmpinate de Agenţia pentru Protecţia Mediului Harghita în cazul evaluării pagubelor provocate de animalele sălbatice

Dificultăţi întâmpinate de Agenţia pentru Protecţia Mediului Harghita în cazul evaluării pagubelor provocate de animalele sălbatice

Reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Harghita s-au confruntat, pe parcursul anului trecut, cu mai multe dificultăţi în ceea ce priveşte procedurile pentru acordarea de despăgubiri fermierilor care au avut de suferit din cauza animalelor sălbatice, printre acestea numărându-se cele legate de deficitul de personal şi de lipsa unor drone performante, dar şi de slaba pregătire a reprezentanţilor anumitor primării.

Directorul APM Harghita, Domokos László, a declarat în şedinţa din această săptămână a Colegiului prefectural că numărul mare de pagube cauzate de animalele sălbatice şi atribuţiile noi legate de emiterea deciziilor şi achitarea despăgubirilor, administrarea bazelor de date şi raportările au solicitat la maximum capacitatea umană şi financiară a instituţiilor implicate. Acesta a precizat că APM Harghita a avut, anul trecut, doar trei persoane disponibile să participe în comisii de evaluare, numărul acestora reducându-se la două în acest an, iar asigurarea mijloacelor de transport şi a carburantului necesar pentru deplasările în teren a fost posibilă numai prin utilizarea fondurilor care erau încă disponibile din finanţările europene alocate pentru anumite proiecte.

Domokos László a afirmat că personalul APM Harghita nu dispune de toate mijloacele tehnice necesare derulării eficiente a activităţii de evaluare a pagubelor, respectiv de drone capabile să realizeze fotografii şi înregistrări video, iar în plus membrii comisiei de specialitate sunt expuşi riscului de a fi răniţi în urma unui atac al animalelor sălbatice care ar mai putea să fie în zonă.

Acesta a adăugat că, deşi a avut loc o campanie de informare, în foarte multe cazuri persoanele desemnate din partea primăriilor nu sunt pregătite în prealabil pentru atribuţiile impuse de reglementările în vigoare, îngreunând astfel munca comisiilor de evaluare a pagubelor. Potrivit afirmaţiilor sale, în unele cazuri primăriile nu au efectuat nici măcar verificarea legalităţii cererilor de despăgubiri, adică respectarea termenelor, dovada dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole sau animalelor sau solicitarea documentelor necesare de la medicul veterinar. „Cu toate că HG nr. 3/2003 prevede acest lucru în mod explicit, APM Harghita primeşte în mod repetat convocatoare din partea primăriilor fără consultare anterioară. Având în vedere numărul mare de solicitări şi termenele legale stricte de efectuare a evaluării, în aceste cazuri participarea la întrunirea comisiei poate deveni tehnic imposibilă, proprietarul păgubit pierzând dreptul său legal la despăgubire”, a mai spus Domokos László.

Directorul APM Harghita a amintit că, pe parcursul anului trecut, au fost înregistrate 538 de cereri de acordare de despăgubiri, în 505 cazuri pagubele fiind provocate de urşi, iar în alte 33 de situaţii de lupi. Au fost afectate 513 hectare de culturi şi 4,46 hectare de livezi, iar animalele sălbatice au ucis 154 de bovine, 323 de ovine, 10 porci, 5 cai şi 243 de păsări. Totodată, prin distrugerea stupilor au fost afectate 122 de familii de albine.

Au fost emise decizii de aprobare de despăgubiri în valoare totală de 2.150.000 de lei. Anul trecut au fost emise decizii de aprobare a răspunderii civile în 4 cazuri în care oamenii au fost atacaţi de urşi. De asemenea, au fost înregistrate 3 situaţii în care au fost avariate autoturisme în urma coliziunii cu animale sălbatice. Într-unul din cazuri răspunderea civilă a revenit proprietarului autovehiculului, din cauză că pe sectorul de drum pe care s-a produs accidentul erau montate indicatoare prin care era semnalată posibilitatea prezenţei unor animale sălbatice. În celelalte cazuri răspunderea civilă a revenit administratorului drumului, respectiv Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere sau Consiliului Judeţean Harghita, însă cele două instituţii au refuzat achitarea de despăgubiri, solicitând din diferite motive revocarea deciziilor luate în acest sens, a mai precizat Domokos László.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.