Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Despre recuperarea taxei auto | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Economic » Despre recuperarea taxei auto

Despre recuperarea taxei auto

Prin abrogarea taxei de mediu şi a dispoziţiilor referitoare la restituirea taxei, nu s-au mai putut restitui nici tranşele anuale, deşi existau hotărâri judecătoreşti definitive

Cei care anii trecuţi şi-au înmatriculat o maşină, au plătit taxa de mediu (indiferent de denumirea ei) şi apoi au dorit recuperarea banilor, au avut mai multe opţiuni: pentru o scurtă perioadă de timp şi numai pentru o parte dintre cei care au achitat taxa, recuperarea banilor s-a putut face doar pe baza unei cereri; alţii au dat Administraţia Finanţelor Publice în judecată; iar a treia posibilitate, în special pentru cei care au înmatriculat maşinile anul trecut, au aşteptat ca Guvernul să elimine taxa şi să emită noile prevederi de returnare a sumelor.

Atât cei care au câştigat procesele în instanţă, cât şi cei care au primit răspuns favorabil în urma depunerii cererilor de restituire primeau banii în decursul a 5 ani, în tot atâtea tranşe egale. Dar anul acesta nu s-a mai efectuat nici o plată, iar o parte dintre cei care au aşteptat să le intre în cont banii reprezentând rata anuală n-au primit nici o explicaţie despre motivul întârzierii.

Ecaterina Mituleci, şef administraţie adjunct colectare din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Harghita, ne-a răspuns că după ce Legea nr. 1 din 2017 a abrogat dispoziţiile legale referitoare la restituirea taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule, a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi a timbrului de mediu, organele fiscale nu au mai restituit nici ratele în cazul celor care au câştigat procesele în instanţă şi aveau hotărâri judecătoreşti definitive executorii.

După aproximativ jumătate de an, pe 4 august, a fost emisă Ordonanţa de Urgenţă nr. 52/2017 care stabileşte procedura de restituire a sumelor reprezentând această taxă ce trebuia plătită la înmatricularea unui autovehicul.

La articolul 1, aliniatul 6, se face referire la calendarul restituirilor: 1 ianuarie – 31 decembrie 2018 în cazul taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule, a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi a timbrului de mediu pentru autovehicule, respectiv 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019 pentru timbrul de mediu pentru autovehicule.

În ceea ce priveşte restituirea tranşelor care anul acesta au fost suspendate, la articolul 5 se precizează: „Sumele rămase de restituit, reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule şi taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, pentru care au fost emise decizii de soluţionare a cererii de restituire până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, se restituie, din oficiu, de organele emitente ale acestora, în termen de 120 de zile de la data intrării în vigoare a normelor metodologice de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă”.

Acum se pune întrebarea când vor intra în vigoare aceste norme metodologice. La articolul 8 se precizează: „În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, ministrul mediului şi ministrul finanţelor publice aprobă prin ordin comun normele metodologice de aplicare a acesteia”.

La începutul acestei luni, în cadrul unei şedinţe de Guvern, au fost aduse unele completări la OU nr. 52/2017, printre acestea aflându-se şi cea legată de restituirea sumelor stabilite prin hotărâri judecătoreşti:

„n taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule şi taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, se restituie în termen de 120 de zile de la data depunerii cererii, dar nu mai devreme de 1 ianuarie 2018;

n timbrul de mediu se restituie de organele emitente ale acestora în termen de 120 de zile de la data depunerii cererii, dar nu mai devreme de 1 septembrie 2018”.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.