Sărmaş: „Festivalul Toamnei” | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 23 iunie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Sărmaş: „Festivalul Toamnei”
Sărmaş: „Festivalul Toamnei”

Sărmaş: „Festivalul Toamnei”

Duminică, 15 octombrie, la Sărmaş a fost o adevărată zi de toamnă autentică.

Pe un teren bine ales din apropierea Bisericii ortodoxe din localitate, s-au întâlnit cei care au avut grijă de animalele locuitorilor comunei Sărmaş în această vară, pe păşunile montane, cu proprietarii animalelor şi alţi oameni din comună, la o suită de manifestări înmănuncheate într-un fericit mod sub genericul „Festivalul Toamnei”, ajuns la cea de-a VI-a ediţie.

Manifestarea a fost binecuvântată de cei trei preoţi parohi ortodocşi din comuna Sărmaş.

A fost o expoziţie-concurs de ovine, bovine, cabaline, caprine şi câini, în care recunoscuţii crescători de animale din Sărmaş, Topliţa, Gălăuţaş, Bilbor, Borsec, Corbu, Tulgheş şi Ditrău au expus cele mai frumoase animale din fermele şi gospodăriile lor.

Pe lângă faptul că aceste deosebite animale au fost admirate de cei prezenţi, o comisie de bonitare, alcătuită din specialişti, le-au apreciat la justa lor valoare întocmind clasamente. Toţi cei care au urcat pe podium şi participanţii au primit diplome şi premii care s-au materializat în saci cu furaje.

De asemenea, harnice gospodine au expus murături şi dulceţuri apetisante, care le vor împodobi cămările. Au fost expuse şi alte produse tradiţionale specifice unei asemenea manifestări.

A fost organizată şi o tombolă interesantă, la care s-au câştigat două mioriţe frumoase.

Toate acestea au fost acompaniate de un spectacol folcloric maraton, care a durat până după lăsarea întunericului. Chiar şi locul băncilor pentru spectatori au fost luat de baloţi de paie. Au întreţinut atmosfera nume sonore ale folclorului românesc din mai multe zone etnofolclorice ale României: Dorina Oprea din Mureş, Ioan Dodoi de pe Someşul Mijlociu, Livia Harpa şi Ioan Cristian Ţăran de pe Mureşul Superior, Maria Dan Păucean, zona de interferenţă dintre judeţele Alba şi Sibiu, Liliana Oncioiu, culoarul Rucăr-Bran, Costel Popa din Sibiu, Cora Munteanca din Harghita. I-au mai încântat pe cei prezenţi Grupul vocal „Flori Topliţene” al Casei municipale de cultură Topliţa, coordonat de Livia Harpa, Ansamblul folcloric „Flori de pe Mureş” din Stânceni, cu jocuri populare locale, solistele Roxana Truţa, Cristina Mariş şi Alexandra Sbanca, coordonator artistic fiind Dumitru Ciobotă; Ansamblul folcloric „Izvoraşul” din Gălăuţaş cu taraf tradiţional, jocuri populare şi cântece populare, coordonat de Liliana Luncan şi Ansamblul folcloric „Mugurii Sărmaşului” cu jocuri locale de perechi şi cântece interpretate de Liliana Platon şi Antonela Baciu. Coordonator artistic Corina Goga.

Şi de data aceasta, la Sărmaş, sonorizarea a fost asigurată la modul profesional de echipa de tehnicieni a inginerului Florin Blaga, din Borsec.

De asemenea, organizatorii au oferit celor prezenţi tradiţionale bucate de la stână printre care balmoş şi tocăniţă la ceaun, preparate în mod tradiţional, la faţa locului, cu reţete specifice de către şefii de stâni.

Sărmăşenii au avut oaspeţi de seamă, printre care secretarul de stat la M.Ap.N. Mircea Duşa, prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, dr. ing. Ioan Hârb – directorul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Harghita.

Primarul comunei Sărmaş, Valentin Mândru, viceprimarul Gelu Ţepeluş şi consilierii locali mulţumesc tuturor celor care au contribuit la organizarea şi buna desfăşurare a „Festivalului Toamnei” – Sărmaş 2017.

VASILE GOTEA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.