Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Despre pisici: cum să avem grijă de ele | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » Despre pisici: cum să avem grijă de ele
Despre pisici: cum să avem grijă de ele

Despre pisici: cum să avem grijă de ele

Pisicile sunt animale care se stresează foarte uşor, acest stres putând declanşa anumite afecţiuni medicale, cum ar fi peritonita infecţioasă felină (boală infecţioasă, care poate fi fatală) şi cistita idiopatică (boală urinară). În ceea ce priveşte factorii de stres, aceştia pot fi: mutarea în altă casă, schimbarea locului litierei, schimbarea sau mutarea mobilierului, femeile însărcinate, introducerea unui membru sau a unui animal nou în casă, zgomotele puternice etc. Deşi este foarte dificil, încercaţi să evitaţi aceşti factori.

Un alt aspect important când vine vorba de creşterea unei pisici este hidratarea. De multe ori acestea nu doresc să bea apă dintr-un bol obişnuit, aşa că este nevoie să recurgem la diferite trucuri, cum ar fi situarea mai multor boluri cu apă în diferite părţi ale casei sau achiziţionarea unei fântâni de apă pentru pisici.

De asemenea, aveţi mare grijă la geamuri şi balcon. Nu le ţineţi rabatate în momentul în care pisica este în cameră, pentru că aceasta poate încerca să iasă şi poate rămâne blocată acolo, urmările fiind severe. Geamurile larg deschise prezintă şi ele un risc foarte mare, nu arareori fiind semnalate accidente cu pisici căzute de la etaj.

Un alt lucru important de menţionat este faptul că sunt animale foarte curioase şi foarte abile. Aveţi grijă unde puneţi medicamentele, elasticele de păr, firele sintetice etc., pentru că există posibilitatea să le înghită. Dacă cumpăraţi plante noi sau aduceţi o pisică în casa dvs. şi aveţi deja plante, interesaţi-vă înainte, unele dintre ele, cum ar fi Crăciuniţa, sunt dăunătoare, putând duce la afecţiuni grave odată ingerate.

Un număr mare de pisici, în special cele care stau în apartament, datorită alimentaţiei necorespunzătoare şi lipsei de activitate au tendinţa să ia mult în greutate, ajungând chiar obeze. Dacă o hrăniţi cu hrană de uz veterinar, nu depăşiţi cantitatea recomandată (inscripţionată pe ambalajul produsului comercial). Dacă o hrăniţi cu hrană de uz uman, cel mai bine e să vă consultaţi cu un medic veterinar nutriţionist, care vă va spune de ce tipuri de alimente şi de ce cantitate de hrană este nevoie pentru a-i asigura toţi nutrienţii necesari.

Ruxandra MANU, medic veterinar

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.