Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Despre pachetul de propuneri pentru întărirea autorităţii poliţistului: „Înăsprirea, practic, a legislaţiei din acest punct de vedere nu trebuie să fie spre neliniştea, ci spre liniştea cetăţenilor” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Despre pachetul de propuneri pentru întărirea autorităţii poliţistului: „Înăsprirea, practic, a legislaţiei din acest punct de vedere nu trebuie să fie spre neliniştea, ci spre liniştea cetăţenilor”
Despre pachetul de propuneri pentru întărirea autorităţii poliţistului: „Înăsprirea, practic, a legislaţiei din acest punct de vedere nu trebuie să fie spre neliniştea, ci spre liniştea cetăţenilor”

Despre pachetul de propuneri pentru întărirea autorităţii poliţistului: „Înăsprirea, practic, a legislaţiei din acest punct de vedere nu trebuie să fie spre neliniştea, ci spre liniştea cetăţenilor”

Purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita susţine că proiectul legislativ „trebuie să fie spre neliniştea celor care încalcă legea”

Propunerile cuprinse în proiectul de lege privind funcţionarea poliţiei, aflate în dezbatere publică, nu trebuie să fie percepute „ca fiind spre neliniştea cetăţenilor”. Aceste modificări legislative „trebuie să fie spre neliniştea celor care încalcă legea”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita, subinspector Gheorghe Filip, în cadrul unei conferinţe de presă, în care a prezentat principalele prevederi menite să întărească autoritatea poliţistului.

„Modificările acestea legislative, înăsprirea practic a legislaţiei din acest punct de vedere, nu trebuie să fie spre neliniştea, ci spre liniştea cetăţenilor. Trebuie să fie spre neliniştea celor care încalcă legea. Deci vizaţi şi temători din acest punct de vedere sunt cei care încalcă legea. Dacă nu au săvârşit o faptă de natură contravenţională sau penală, dacă nu încalcă legislaţia din nici un punct de vedere, cetăţenii pot sta liniştiţi. Ba chiar mai liniştiţi odată cu înăsprirea prevederilor legale, pentru că noi sperăm să fie din ce în ce mai puţine încălcări ale legii”, a spus Gheorghe Filip, criticând şi opiniile potrivit cărora poliţiştii devin „atotputernici, „că poliţiştii devin o forţă de represiune foarte gravă”.

Trei noi infracţiuni

În legătură cu pachetul de propuneri pentru întărirea autorităţii personalului Ministerului Afacerilor Interne (MAI), se introduc trei noi infracţiuni. Astfel, devine infracţiune împiedicarea poliţistului să-şi exercite obligaţiile de serviciu. În acest caz s-a explicat că se întâmplă frecvent ca în timp ce poliţistul interacţionează cu o persoană în cadrul unei proceduri poliţieneşti, alte persoane de pe margine să intervină şi să obstrucţioneze acţiunea poliţistului în aplicarea legii. Iar acestor persoane li se vor întocmi dosare penale, pedeapsa propusă fiind de închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă.

Cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă s-ar putea pedepsi şi „întrebuinţarea în public de cuvinte, expresii ori gesturi jignitoare sau obscene în mod nemijlocit la adresa unui organ de urmărire penală sau de ordine publică, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu”.

O a treia infracţiune introdusă în proiectul Legii de funcţionare a Poliţiei se referă la „continuarea săvârşirii unor fapte prin care se tulbură folosinţa locuinţei locatarilor dintr-un imobil, prin ignorarea avertismentelor lansate de agentul constatator şi după aplicarea amenzii prevăzute de lege”. Această nouă infracţiune ar fi necesară deoarece se întâmplă ca în cazul scandalurilor sau petrecerilor din blocuri sau din proximitatea imobilelor poliţiştii să intervină la cererea vecinilor/locatarilor, iar măsura pe care o iau – avertisment sau amendă contravenţională – să fie ignorată după plecarea acestora de la faţa locului. Astfel, dacă acţiunea care a impus intervenţia poliţiştilor continuă, la o a doua sesizare a cetăţenilor, dacă e întemeiată, cei care se fac răspunzători de tulburarea folosinţei imobilului riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani.

Tot în proiectul de lege amintit se propune creşterea sancţiunii pentru refuzul de legitimare, de la amendă cuprinsă între 100 şi 500 de lei la amendă cuprinsă între 500 şi 1.500 lei.

Totodată, cele mai frecvente proceduri de acţiune ale poliţiştilor care privesc direct interacţiunea cu cetăţenii – legitimarea, încătuşarea, conducerea la sediul poliţiei – ar urma să fie introduse în Legea de funcţionare a Poliţiei, pentru a fi cunoscute de toţi poliţiştii.

O altă propunere se referă la reglementarea situaţiilor când poliţistul are dreptul de a pătrunde în spaţiul privat fără acordul proprietarului.

În Harghita, în ultimii 2-3 ani, au fost foarte puţine cazuri de violenţă împotriva poliţiştilor

Purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita a declarat că este nevoie de acest pachet legislativ, deoarece la nivel naţional au fost foarte multe agresiuni îndreptate împotriva poliţiştilor.

Întrebat cum e situaţia la noi în judeţ din acest punct de vedere, Gheorghe Filip a spus că în ultimii doi-trei ani au fost „foarte puţine cazuri de violenţă împotriva poliţiştilor”. „Nu putem spune că nu am avut deloc în ultimii ani (n.n. – cazuri de agresiune a poliţiştilor), dar am avut foarte puţine. (…) În ultimii doi-trei ani le putem număra pe degetele unei mâini. Nu sunt multe, din fericire”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, precizând că acest lucru se datorează şi poliţiştilor, dar şi cetăţenilor, deoarece „oamenii, în majoritatea lor, sunt în limitele legii, ale responsabilităţii, ale bunului simţ – civilizaţi”.

Acesta a mai spus, răspunzând la o întrebare, că, după părerea sa, dacă vor intra în vigoare, aceste prevederi nu vor duce la abuzuri din partea poliţiştilor. „Lucrurile rămân la fel. Vedeţi că sunt menţionate şi drepturile cetăţenilor. Iar cetăţenii au în continuare acest drept de a reclama, de a sesiza atât faptele de corupţie ale poliţiştilor, cât şi faptele de abuz fizic sau de orice fel”, a mai spus purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita.

Proiectul de lege privind funcţionarea Poliţiei mai prevede, printre altele, că poliţistul are dreptul să utilizeze forţa fizică, procedee de autoapărare sau lovituri, cătuşe sau alte mijloace adecvate de imobilizare, mijloace neletale, precum arme cu bile de cauciuc sau dispozitive cu electroşocuri, arme albe şi de foc, mijloace adecvate sau, după caz, vehicule, pentru oprirea forţată, blocarea sau deschiderea unor vehicule ori spaţii închise în care se găsesc persoane şi bunuri, ori pentru înlăturarea unor obstacole, însă toate acestea se fac după avertizarea prealabilă asupra utilizării acestora şi după acordarea timpului necesar persoanei pentru a se conforma solicitărilor. Prin intensitate şi durată, folosirea mijloacelor de constrângere amintite nu trebuie să depăşească nevoile reale pentru atingerea scopului intervenţiei. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.