Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În Harghita există 70 de exemplare periculoase de urs | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 4 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » În Harghita există 70 de exemplare periculoase de urs
În Harghita există 70 de exemplare periculoase de urs

În Harghita există 70 de exemplare periculoase de urs

Preşedintele Consiliului Judeţean a cerut din nou ministrului Mediului să aprobe autorizaţiile de recoltare a urşilor depuse de asociaţiile de vânătoare

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a cerut din nou, luni, ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, să supună atenţiei aprobarea de urgenţă a autorizaţiilor de recoltare a urşilor depuse de asociaţiile de vânătoare din judeţ.

În scrisoarea trimisă, Borboly Csaba îl informează pe ministrul Mediului că urşii au distrus florile şi candelele puse pe morminte în cimitirul din Băile Tuşnad, cu ocazia Zilei Morţilor, care s-a celebrat în data de 1 noiembrie şi ataşează mai multe fotografii realizate de localnici.

„Este inadmisibil ce se întâmplă la Băile Tuşnad! Cimitirul este loc de reculegere şi comemorare. Sunt în asentimentul locuitorilor din Băile Tuşnad, care sunt indignaţi de faptul că ursul a făcut distrugeri în cimitir. Am convingerea că şi dvs. veţi considera că situaţia este tot mai greu de tolerat. Stimată doamnă viceprim-ministru, pe această cale vă rog, din nou, să supuneţi atenţiei aprobarea de urgenţă a autorizaţiilor de recoltare depuse în judeţul Harghita. În acest an s-au înregistrat deja 15 atacuri asupra omului, însă au fost aprobate doar 6 autorizaţii de recoltare. Conform datelor, în judeţ există 70 de exemplare periculoase de urs”, se arată în scrisoarea trimisă de Borboly Csaba.

Datele puse la dispoziţie de directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Harghita, Domokos László, arată că din cele 18 asociaţii de vânătoare din judeţ, 12 au depuse cereri de recoltare pentru 73 de urşi şi 12 lupi.
Până în prezent s-a aprobat de către Ministerul Mediului recoltarea a şase exemplare, pentru care APM a emis autorizaţie.

Domokos László a mai precizat că, de la începutul anului, s-au înregistrat 344 de pagube produse de animalele sălbatice, din care 80 la sută provocate de urşi, 15 la sută provocate de lupi şi restul de alte animale sălbatice.

De asemenea, potrivit informaţiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita, plutonier adjutant Gheorghe Suciu, de la începutul anului s-au înregistrat 27 de apeluri la numărul de urgenţă 112 referitoare la prezenţa urşilor în diferite zone ale judeţului.

În nouă dintre cazuri, jandarmii au găsit urşii la locul indicat în apel şi i-au alungat făcând zgomot sau folosind semnale luminoase, iar în restul situaţiilor animalele plecaseră.

În acest an, urşii au creat numeroase probleme locuitorilor din Harghita, mai mulţi oameni fiind răniţi şi zeci de animale ucise. S-au înregistrat pagube şi în culturile agricole sau în stupine.

Autorităţile din Harghita, Covasna, Mureş şi Braşov, dar şi reprezentanţi ai composesoratelor, ai asociaţiilor de vânătoare sau fermieri, au protestat în luna iulie, la sediul Ministerului Mediului şi au cerut derogare pentru împuşcarea urşilor periculoşi, respectiv a celor care fac pagube materiale şi pun în pericol vieţile oamenilor. (Lia Matei)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.