Deşi sancţiunile în domeniul silvic s-au înăsprit, furturile de lemne continuă să fie un fenomen (II) | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 iulie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Deşi sancţiunile în domeniul silvic s-au înăsprit, furturile de lemne continuă să fie un fenomen (II)
Deşi sancţiunile în domeniul silvic s-au înăsprit, furturile de lemne continuă să fie un fenomen (II)

Deşi sancţiunile în domeniul silvic s-au înăsprit, furturile de lemne continuă să fie un fenomen (II)

  • Amenzi record aplicate de poliţiştii harghiteni pe linie silvică, în 2016
  • Purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita spune că într-adevăr Joseniul nu e un caz izolat, poliţiştii având mereu constatări pe linie silvică

Despre situaţia tăierilor ilicite de material lemnos din zona comunei Joseni – pe care am relatat-o în numărul de ieri al ziarului Informaţia Harghitei – dar şi din întreg teritoriul judeţului, precum şi alte fapte semnalate, am stat de vorbă cu purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita, subinspector de poliţie Gheorghe Filip.

În legătură cu furtul de la începutul acestui an, purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita a declarat că în acest caz cercetările sunt în desfăşurare sub aspectul infracţiunii de tăiere fără drept de arbori. „În ceea ce priveşte sesizarea respectivă, însuşi reclamantul cunoaşte foarte bine că din primul moment poliţiştii au luat act de această sesizare şi au acţionat imediat prin trimiterea la faţa locului a unei echipe operative, care a efectuat cercetarea la faţa locului, care a identificat cele şase cioate rămase după tăierea acestor arbori. Într-adevăr, s-a constatat că vorbim despre un volum de 4,73 mc material lemnos, s-a stabilit prejudiciul la aproximativ 550 de lei. Şi, desigur, de atunci şi până la acest moment cercetările continuă în cauză sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tăiere fără drept de arbori. Au fost ridicate mai multe urme, noi sperăm să ne ajute în anchetă către identificarea celor care au săvârşit această tăiere ilicită”, a spus subinspectorul Gheorghe Filip.

Acesta a confirmat că nu este un caz singular, în acea zonă, ca de altfel în tot judeţul, poliţiştii având mereu constatări pe linie silvică. „Că nu este un caz singular, suntem de acord, pentru că poliţiştii au mereu constatări pe această linie, fără să avem nici un fel de atribuţii în paza pădurii, ne implicăm activ şi foarte frecvent. Putem spune că avem mai mult de o constatare zilnică. E adevărat, nu numai în zona aceea. Eu vorbesc de întregul judeţ Harghita”, a spus purtătorul de cuvânt.

Vorbind despre Bazinul Gheorgheni, Gheorghe Filip a dat şi exemple de constatări care au avut loc chiar în ziua respectivă sau în preajma ei. „Dar referindu-ne strict la zona respectivă, în chiar ziua în care s-a sesizat fapta despre care vorbim, poliţiştii au identificat în aceeaşi zonă, vorbim de Bazinul Gheorgheni, mai precis între Suseni şi Ciumani, pe DJ 138, un tânăr de 23 de ani, care transporta cu o căruţă 2,40 mc lemn de foc de esenţă răşinoasă, fără documente de însoţire. Situaţie foarte clară, în care materialul lemnos a fost ridicat în vederea confiscării, iar cel în cauză a fost sancţionat contravenţional cu 5.000 de lei. Apoi, la 4 zile după, chiar în comuna Joseni, poliţiştii şi specialiştii silvici, evident după ce noi am obţinut nişte date cu valoare operativă (…) s-au deplasat la domiciliul unui localnic de 36 de ani, unde au descoperit 3,57 mc lemn rotund de lucru de esenţă răşinoase, tot aşa, fără documente legale, situaţie în care măsurile au fost asemănătoare celor descrise anterior, adică amendă şi confiscare”, a spus Gheorghe Filip.

 Amenzi de 1.645.900 lei în 2016, aplicate pe linie silvică de poliţişti

Subinspectorul Gheorghe Filip a explicat că în judeţul Harghita, la nivelul anului 2016, poliţiştii au constatat, în medie, mai mult de o contravenţie la regimul silvic pe zi. „Pe urmă, dacă vorbim despre situaţia la nivelul întregului an trecut, de exemplu, vă pot spune nişte cifre elocvente pentru preocuparea pe care poliţiştii harghiteni şi, desigur, în special cei cu atribuţii pe linie silvică, aici vorbim despre Biroul de combatere a delictelor silvice din cadrul Serviciului de ordine publică al IPJ Harghita, o au în acest domeniu: au constatat 458 de sancţiuni contravenţionale şi au aplicat amenzi în tot atâtea cazuri. Vorbim despre 365 de zile pe an şi 458 de sancţiuni. Ceea ce confirmă ce vă spuneam anterior, că avem mai mult de o sancţiune pe zi. Cuantumul acestor amenzi – este interesant, pentru că e semnificativ – a fost de 1.645.900 de lei. De asemenea, a fost confiscată o cantitate de 4.132 mc material lemnos, în valoare de aproape un milion de lei, de-a lungul unui singur an”, a spus purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita.

În ceea ce priveşte infracţiunile silvice, Gheorghe Filip a precizat că „în perioada 2012-2016, Parchetul de pe lângă Tribunalul Harghita ne-a transmis că în 105 cauze au fost întocmite rechizitorii, ceea ce presupune generarea a tot atâtea condamnări, situaţie existentă la instanţele de judecată”.

În legătură cu presupuse persoane care ar circula în condiţii ilegale, acesta a arătat că cei prinşi automat sunt sancţionaţi, conform legii. „În ceea ce priveşte suspiciunea că ar exista persoane care conduc în stare de ebrietate ori fără permis de conducere, în condiţii ilegale, cu autoturisme neînmatriculate ori alte asemenea, este cât se poate limpede, şi se vede prin postările pe care noi le facem pe site-ul IPJ Harghita, că avem frecvent persoane depistate care au consumat alcool şi au urcat la volan; le întocmim dosare de cercetare penale şi, atenţie, nu mediatizăm toate cazurile de conducători auto aflaţi sub influenţa alcoolului dacă acest consum nu are o concentraţie la testarea alcool-test care să conducă spre întrunirea elementelor constitutive ale infracţiunii de conducere fără permis. Aşadar, dacă e doar contravenţie, se ia măsura sancţionării contravenţionale a celui în cauză şi cea complementară a reţinerii permisului de conducere în vederea suspendării dreptului de a conducere autovehicule pe drumurile publice. Dar cazurile acestea sunt şi mai multe decât cele pe care noi le mediatizăm când constatăm conducătorii auto care au depăşit limita legală şi sunt cercetaţi penal pentru conducere sub influenţa alcoolului. Ca să nu mai vorbim de faptul că întâlnim şi luăm măsuri imediate în ceea ce îi priveşte pe cei care conduc autovehicule neînmatriculate, cu numere expirate, fără permise de conducere ş.a.m.d.”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita.

Cei care constată vreo faptă care contravine legii sunt îndemnaţi să sesizeze Poliţia

Acesta i-a îndemnat pe proprietarii de pădure care nu reclamă furturile, şi pe toţi cetăţenii care constată vreo faptă care contravine legii, să sesizeze Poliţia, dând asigurări că fiecare sesizare va fi verificată. „Este o chestiune pe care nu o singură dată am spus-o, am repetat-o de nenumărate ori, şi anume aceea că oamenii, în momentul în care constată o faptă care contravine legii din orice punct de vedere, nu trebuie să-şi facă dreptate singuri, nu trebuie să devină salvatorii comunităţii, nu trebuie să facă nimic altceva decât să ne sesizeze. Şi dacă nu o pot face personal la cel mai apropiat sediu de Poliţie, fie comunal, orăşenesc, municipal etc., să o facă telefonic prin numărul unic de urgenţă 112. I-am asigurat de nenumărate ori de intervenţia noastră, i-am asigurat de confidenţialitate, de protecţia persoanelor care sesizează şi în continuare îi asigurăm de aceste lucruri şi de faptul că vom da curs fiecărei sesizări, o vom verifica, o vom cerceta şi vom lua măsurile legale care se impun în fiecare cauză în parte”, a spus purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita.

„În consecinţă, preocuparea poliţiştilor harghiteni este multiplă, nu este doar pe o linie de acţiune, pe o linie de muncă, ci e în toate domeniile. Nu e doar un mod de a spune (…) ci e, într-adevăr, o preocupare constantă şi multiplă pe toate liniile pentru siguranţa cetăţeanului şi pentru siguranţă şi legalitate în toate domeniile”, a conchis subinspector de poliţie Gheorghe Filip.

Consemnare de Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.