Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

De vorbă cu Romeo Ţepeş-Focşa despre proiectele din acest an (II) | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » De vorbă cu Romeo Ţepeş-Focşa despre proiectele din acest an (II)
De vorbă cu Romeo Ţepeş-Focşa despre proiectele din acest an (II)

De vorbă cu Romeo Ţepeş-Focşa despre proiectele din acest an (II)

Dispensarul oferă condiţii optime pentru ca medicii să-şi desfăşoare activitatea; la etaj s-a amenajat o locuinţă pentru medicul de familie n Colectarea selectivă a fost introdusă şi în Corbu, fiind achiziţionate trei rampe n Faţă nouă pentru căminul cultural

Dacă în prima parte am văzut în ce stadiu se află proiectele care au în vedere infrastructura rutieră din comună, dar şi evoluţia branşării locuinţelor la reţeaua de apă, propun să aruncăm o privire înspre o serie de alte lucrări, unele din ele finalizate, altele demarate, cu impact asupra învăţământului, a sănătăţii şi a ecologiei.

„În luna mai – spunea Romeo Ţepeş-Focşa, primarul comunei Corbu – am finalizat lucrările la dispensarul comunal, unde am avut un proiect foarte amplu de reabilitare/modernizare pentru a crea condiţiile necesare desfăşurării actului medical de către medicul de familie, medicul stomatolog şi medicul veterinar”. Clădirea în care funcţionează dispensarul are suficiente încăperi pentru ca medicii să-şi poată desfăşura activitatea în condiţii optime. De asemenea, la ultimul etaj a fost amenajată o locuinţă în care s-a mutat medicul de familie.

În ceea ce priveşte învăţământul, edilul comunei spunea că în acest an s-a reuşit igienizarea tuturor celor patru corpuri de clădire care aparţin Liceului Tehnologic, iar la grădiniţa din comună au fost făcute lucrări la şarpantă şi s-a schimbat acoperişul. Tot anul acesta a fost asfaltat şi drumul din Capu Corbului, care duce la şcoala gimnazială din localitate.

„Am achiziţionat 3 rampe de colectare selectivă pe care le-am amplasat, în primă fază, la corpurile Liceului Tehnologic, cu acces din stradă şi pentru restul populaţiei – continua primarul. De asemenea, am întocmit şi s-a aprobat regulamentul de organizare şi funcţionare a Serviciului Public de Salubrizare al comunei Corbu. În aceste zile ne ocupăm de delegarea gestiunii către o firmă care să presteze acest serviciu, pentru că trebuie să ne aliniem şi noi la standardele europene, iar în această privinţă, în primă fază, am achiziţionat cele 3 insule de colectare selectivă”.

Căminul Cultural va fi reabilitat şi modernizat

La mijlocul lunii noiembrie, Primăria comunei Corbu a semnat cu Compania Naţională de Investiţii contractul de finanţare pentru reabilitarea, modernizarea şi extinderea Căminului Cultural.

Ce va presupune această modernizare? În primul rând, schimbarea învelitoarei acoperişului pentru ca acesta să corespundă standardelor Ordinului arhitecţilor. În prezent, explica Romeo-Ţepeş Focşa, clădirea are un acoperiş din tablă, iar noua legislaţie prevede ca imobilele instituţiilor publice să aibă doar acoperiş din ceramică (ţigle) şi de culoare roşie.

Totodată, o să se facă şi termoizolarea clădirii.

Şi interiorul va fi schimbat complet: podeaua, scena, instalaţia electrică, instalaţia de încălzire şi se va instala şi un sistem de sunet. Vor fi modernizate şi sălile de la etajul clădirii care vor adăposti birouri, dar unde dorim să se mute biblioteca localităţii, aceasta fiind găzduită, momentan, de primărie.

Se lucrează la înscrierea păşunilor şi fondului forestier în cărţile funciare

Romeo-Ţepeş Focşa preciza că în prezent se lucrează la înscrierea în cărţile funciare a păşunilor, păşunilor împădurite şi fondului forestier. „La nivelul localităţii – arăta acesta – există trei contracte încheiate cu OCPI, respectiv cu executanţi pentru un număr de patru sectoare cadastrale prin programul naţional de cadastrare în vederea înscrierii în cărţile funciare. 60% din suprafeţe sunt deja măsurate în teren”.

Propuneri pentru 2020

Şi, pentru că ne aflăm la final de an, l-am întrebat pe primarul comunei ce-şi propune pentru 2020. Una dintre priorităţile pentru anul următor va fi reabilitarea a trei străzi din comună: Pârâul Savului, Dâmbul lui Bălan şi strada Plac din Capu Corbului. Aceste trei străzi sunt cuprinse într-un proiect aflat în desfăşurare şi se speră ca în cursul lunii decembrie să se facă licitaţia. Proiectul, spunea edilul, dispune atât de fonduri proprii (146.000 de euro), cât şi de fonduri europene (51.000 de euro).

Un alt obiectiv pentru 2020 va fi şi Liceul Tehnologic. „Dacă anul acesta am reuşit să igienizăm toate corpurile de clădire, iar anul trecut am făcut termoizolarea celui principal şi ne-am ocupat de aleile de acces, anul următor vrem să ne ocupăm de mobilarea sălilor de clasă”, spunea Romeo-Ţepeş Focşa.

Şi, tot la anul, în vizorul primăriei va intra şi reţeaua de canalizare. Proiectul, care va cuprinde lucrări de modernizare şi extindere, va fi unul mai complex, în contextul în care staţia de epurare se află pe raza comunei Tulgheş. Astfel, cele două localităţi vecine „vor trebui să realizeze un proiect comun de reabilitare şi extindere a reţelei de canalizare, atât pe raza comunei Corbu, cât şi pe raza comunei Tulgheş”, preciza Romeo-Ţepeş Focşa.

LIVIU CÂMPEAN

 

Explicaţie foto salased: În acest an, prin fonduri din bugetul local şi de la Consiliul Judeţean, a fost modernizată sala de şedinţe, care, totodată, este şi sală de evenimente

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.