Cupa „Splendida Iubire a Orfanilor” – o competiţie sportivă de succes, ajunsă la cea de-a X-a ediţie | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 iulie 2024
Home » Societate » Cupa „Splendida Iubire a Orfanilor” – o competiţie sportivă de succes, ajunsă la cea de-a X-a ediţie
Cupa „Splendida Iubire a Orfanilor” – o competiţie sportivă de succes, ajunsă la cea de-a X-a ediţie

Cupa „Splendida Iubire a Orfanilor” – o competiţie sportivă de succes, ajunsă la cea de-a X-a ediţie

  • Elekes Zoltán, director DGASPC Harghita: „Este foarte important să le oferim copiilor şanse şi în alte domenii, în sport, în artă şi ne folosim de orice prilej ca ei să îşi manifeste şi să îşi demonstreze talentele”

Cea de-a zecea ediţie a Cupei SIO (Splendida Iubire a Orfanului) la fotbal, organizată de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita, a avut loc vinerea trecută pe terenul de sport al Complexului de Servicii Miercurea-Ciuc.

Competiţia sportivă s-a desfăşurat pe două categorii de vârstă: una dedicată copiilor din ciclul gimnazial, la care au concurat trei echipe, iar cealaltă alocată liceenilor, reprezentaţi de patru echipe.

La concursul de fotbal destinat copiilor din centrele de plasament au participat echipele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita din Ocland şi Bilbor, reprezentativa gazdelor (a Complexului de Servicii din Miercurea-Ciuc) şi o echipă de la Centrul de Plasament de tip familial nr. 2 din Miercurea-Ciuc, precum şi cele ale oaspeţilor: o echipă din judeţul Mureş şi alta din judeţul Covasna, cărora li s-a alăturat, ca şi în anii precedenţi, echipa fundaţiei Csányi din Ungaria. În total, peste 60 de jucători şi rezerve.

„Cupa Splendida Iubire a Orfanilor (SIO) la fotbal este organizată de Complexul de Servicii din  Miercurea-Ciuc, care găzduieşte copii cu deficienţe, cu dizabilităţi. Când ne-am înfiinţat, acest centru a fost copilul vitreg al DGASPC, copiii cu dizabilităţi nu prea au fost acceptaţi în rândul copiilor normali şi atunci ne-am gândit să organizăm activităţi prin care şi copiii noştri să fie integraţi în comunitatea celor din sistem şi să se audă despre noi, să concepem un program propriu – programul SIO – despre care toţi copiii să ştie că este al nostru şi în special despre copiii orfani. De fiecare dată când organizăm evenimente comune, copiii noştri sunt foarte fericiţi, pentru că se întâlnesc cu alţi copii care cresc în centrele de asistenţă şi protecţie socială de la Ocland, de la Bilbor, din diferite alte centre de plasament pentru clasele I-VIII, au ocazia să se cunoască, să socializeze şi să stabilească noi legături de prietenie. Sunt acţiuni deosebit de emoţionante. De zece ani încoace organizăm pentru copiii din sistemul de protecţie un campionat de fotbal, cu scopul de a întări colectivitatea lor şi de a le oferi prilejul să facă sport, care îi dezvoltă, alături de muzică. Colaborăm foarte bine cu Direcţiile din Mureş şi din Covasna, ei sunt invitaţi în fiecare an şi din fericire ne-au onorat cu prezenţa şi anul acesta; la fel şi Fundaţia Csányi din Ungaria – o fundaţie care sprijină DGASPC Harghita nu numai în domeniul sportului, ci si în alte domenii”, a detaliat Dászkel Ildikó, şefa Complexului de Servicii Miercurea-Ciuc.

Vineri, în jurul orei 09:00, după o scurtă încălzire, bine-venită în special pentru reprezentativele oaspeţilor, echipele au intrat pe teren, străduindu-se să dea tot ce pot pentru a se poziţiona în fruntea clasamentului.

„Noi am venit de la Târgu Secuiesc, de la Centrul de Plasament «Borosnyay Kamilla» şi copiii se bucură să fie din nou aici. Copiii noştri participă anul acesta pentru a patra oară la Cupa SIO”, a precizat Szabó Réka, asistent social la Centrul de Plasament „Borosnyay Kamilla” din judeţul Covasna.

„Este un eveniment mult îndrăgit de copiii din centrul nostru; după doi ani de pandemie au aşteptat Cupa SIO cu nerăbdare. Venim de ani de zile la această competiţie, iar dânşii (copiii de la Complexul de Servicii Miercurea-Ciuc şi însoţitorii lor – n.a.) vin la noi şi colaborăm ori de câte ori putem. Organizarea (competiţiei sportive – n.a.) este foarte bună, ca de obicei, iar copiii sunt foarte fericiţi. Abia aşteptau; trebuia să plecăm la 05:30 dimineaţa din Mureş către Miercurea-Ciuc şi ei la 05:00 erau deja la microbuz”, ne-a povestit Lucian Bazilu, reprezentantul Complexului de Case de tip familial Sâncraiul de Mureş, instructor Educaţie Principală şi însoţitorul echipei de fotbal prezentă la Cupa SIO organizată în Miercurea-Ciuc.

Competiţia sportivă s-a terminat după prânz şi a fost urmată de festivitatea de premiere oficiată de Elekes Zoltán, directorul DGASPC Harghita. Clasamentul Cupei SIO la finalul competiţiei sportive arată astfel: la categoria destinată claselor V-VIII, pe primul loc s-a situat echipa Centrului de Plasament Bilbor, pe locul secund cea a Complexului de Servicii Ocland, în vreme echipa Centrului de Plasament „Borosnyay Kamilla” din Târgu Secuiesc şi-a adjudecat locul al treilea.

La categoria liceeni, primul loc i-a revenit echipei Complexului de Case de tip Familial Sâncraiul de Mureş, urmată de reprezentativa Complexului de Servicii Miercurea-Ciuc pe poziţia a doua şi de echipa Fundaţiei Csányi din Ungaria pe cea de-a treia. Câştigătoarele podiumului au fost urmate de echipa Centrului de Plasament de tip familial nr. 2 Miercurea-Ciuc, care s-a poziţionat pe poziţia a patra.

„Mă numesc Moişanu Darius, sunt din Sângeorgiu de Mureş şi am 17 ani. Fac fotbal de nouă ani la Kinder şi am venit aici să jucăm şi hotărâţi să luăm locul întâi. Am jucat cu gândul că întotdeauna trebuie să fim învingători şi am câştigat”, ne-a declarat reprezentantul echipei câştigătoare la categoria liceeni.

Despre Cupa SIO la fotbal, directorul DGASPC Elekes Zoltán ne spune că este o iniţiativă „cu mult succes, din moment ce trăieşte de zece ani”.

„În fiecare an vedem că participanţii se bucură foarte mult de acest eveniment, joacă meciuri foarte spectaculoase, cu mult devotament şi cred că şi pe terenurile profesioniste un astfel de devotament ar prinde bine. Sunt şi echipe locale, şi echipe din cele două judeţe cu care colaborăm de mai mulţi ani. (…) Noi, cei de la DGASPC, considerăm că este foarte important să le oferim copiilor şanse şi în alte domenii, în sport, în artă şi ne folosim orice prilej ca ei să îşi manifeste şi să îşi demonstreze talentele. Şi vedem că unii dintre ei sunt în mod evident foarte talentaţi. În plus, astfel de activităţi, precum cea de astăzi, sunt şi pentru o viaţă sănătoasă, şi pentru bucurie, evenimente pozitive pentru toată lumea”, a explicat directorul Elekes Zoltán.

Concomitent cu Cupa SIO la fotbal, în incinta Complexului de Servicii din Miercurea-Ciuc s-a desfăşurat şi un concurs de Ţintar (cunoscut si sub numele de Moara – n.a.), joc în care copiii de aici au fost iniţiaţi de Sánta Elémer, patronul unei societăţi comerciale specializată în kürtőskalács, declarat câştigătorul locului întâi la Cupa Mondială online de Ţintar organizată în 2021, în perioada pandemiei. Între cei iniţiaţi de Sánta Elemér se află şi un copil îngrijit în Complexul de Servicii din Miercurea-Ciuc care a concurat deja împotriva unor jucători recunoscuţi din Europa, reuşind să-i surprindă cu rezultatele deosebite pe care le-a obţinut la diverse competiţii internaţionale.

La concurs au participat 27 de jucători, organizaţi pe trei categorii de vârstă: 10-14 ani, 15-16 ani şi 17-18 ani. Câştigătorii acestora sunt: Kósa Zoltán (Ocland) – locul I, Gergely Kristóf (Târgu Secuiesc) – locul II şi Budi Zoltán (Ocland) – locul III la categoria de vârstă 10-14 ani; Kurkó rpád – locul I, Vass Szabolcs – Locul II şi Moldovan Alexandru – locul III, toţi de la Complexul de Servicii Miercurea Ciuc, la categoria de vârstă 15-16 ani. Câştigătorii categoriei 17-18 ani sunt Pap László Gyӧrk – locul I, Majdik Márk – locul II şi Dӧmӧlki András – locul III, toţi de la Fundaţia „Csányi” din Ungaria.

După festivitatea de premiere, cu toţii au participat la masa comună, de la care nu au lipsit tradiţionalul gulaş, dar şi colacii secuieşti fierbinţi şi plini de savoare, pregătiţi chiar în curtea Complexului, pe care participanţii au avut ocazia nu numai să-i mănânce cu poftă, ci să îi şi prepare.

Până la competiţiile de anul viitor, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita are în pregătire multe alte evenimente, despre care vom relata la timpul potrivit.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.