Amenzi în valoare de 224.000 de lei, aplicate luna trecută de inspectorii de muncă harghiteni | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 22 iunie 2024
Home » Societate » Amenzi în valoare de 224.000 de lei, aplicate luna trecută de inspectorii de muncă harghiteni
Amenzi în valoare de 224.000 de lei, aplicate luna trecută de inspectorii de muncă harghiteni

Amenzi în valoare de 224.000 de lei, aplicate luna trecută de inspectorii de muncă harghiteni

Inspectorii de muncă harghiteni au aplicat şi în luna septembrie amenzi consistente din cauza mai multor nereguli constatate în urma unor controale efectuate la agenţii economici din judeţ. Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Harghita a informat, printr-un comunicat, că luna trecută au fost efectuate 75 de controale în domeniul relaţiilor de muncă şi 34 de verificări pe linie de securitate şi sănătate în muncă, fiind sancţionaţi 48 de angajatori. În total au fost aplicate 101 sancţiuni, dintre care 20 de amenzi contravenţionale în valoare de 224.000 de lei.

În domeniul relaţiilor de muncă au fost aplicate 81 de sancţiuni, valoarea totală a amenzilor fiind de 154.000 de lei. Un angajator a fost sancţionat pentru folosirea de muncă nedeclarată, fiind depistate 4 persoane fără forme legale de angajare, iar la două firme lucrau 5 persoane care aveau salariu subdeclarat. Inspectorii de muncă au aplicat sancţiuni şi pentru neîncheierea contractului individual de muncă (CIM), netransmiterea în Registrul General de Evidenţă al Salariaţilor, în termenul legal, a elementelor CIM, nerespectarea prevederilor legale privind repausul săptămânal, lipsa evidenţei orelor de muncă, pentru regulamente interne sau dosare de personal incomplete, pentru nerespectarea prevederilor legale privind munca în schimburi şi pentru neinformarea ITM privind utilizarea muncii de noapte.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost aplicate 20 de sancţiuni, iar valoarea amenzilor s-a ridicat la 70.000 de lei. Aceste sancţiuni au fost aplicate, între altele, pentru că nu erau elaborate instrucţiuni proprii de securitate şi sănătate în muncă pentru fiecare loc de muncă, pentru că schelele nu erau prevăzute cu sisteme de protecţie colectivă, nu erau verificate de personalul cu aceste competenţe la intervalele periodice corespunzătoare sau nu erau asigurate împotriva deplasărilor involuntare, pentru că angajatorii nu verificau utilizarea de către lucrători a echipamentului individual de protecţie din dotare, în cadrul şantierelor cablurile electrice nu erau poziţionate corespunzător ori şantierele nu erau semnalizate şi îngrădite în mod adecvat, dar şi pentru că lipsea calificarea fasonatorilor, tafiştilor şi mecanicilor în parchetele de exploatare forestieră. În luna septembrie au fost comunicate 7 evenimente/accidente la locul de muncă, care sunt în curs de cercetare în vederea stabilirii cauzelor şi împrejurărilor în care s-au produs, a mai informat ITM Harghita.

E.G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.