Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Korodi Attila, a prezentat în cadrul unei conferinţe de presă principalele investiţii avute în vedere în acest an în proiectul de buget, precum şi fondurile alocate instituţiilor publice din subordine, programelor sportive, sociale, cele dedicate cultelor religioase etc.
Bugetul municipiului Miercurea Ciuc pe 2022 va fi de peste 276 milioane lei, din care 160 milioane lei sunt alocate pentru investiţii, adică 58%, şi 116 milioane pentru cheltuieli curente – 48%.
Principalele investiţii prevăzute în proiectul de buget
Primarul a explicat că în acest an va începe implementarea proiectului de mobilitate urbană. Astfel, au fost semnate contractele pentru reconstrucţia pasajului de trecere peste calea ferată şi pentru achiziţia de autobuze. În momentul de faţă se apropie de finalizare procedura de achiziţie pentru reabilitarea autogării, cât şi construirea garajelor pentru autobuze şi staţii de încărcare. De asemenea, urmează demararea procedurilor pentru reabilitarea străzii Harghita, de la Biserica „Sfânta Cruce” până la ieşirea spre Odorheiu Secuiesc.
Potrivit prezentării, în acest an se continuă lucrările la construcţia celor două săli de sport de la Liceul de Artă şi de la Şcoala Gimnazială „Petőfi Sándor”. De asemenea, va fi asfaltată parcarea din Piaţa Gál Sándor, din fonduri proprii.
Şi în acest an va continua programul de reabilitare termică a blocurilor, fiind semnate contractele de execuţie pentru 21 de blocuri.
O altă investiţie importantă se referă la construirea sistemelor de alimentare cu apă potabilă şi canalizare în zonele Ciba şi Szécseny.
În acest an municipalitatea intenţionează să achiziţioneze mai multe terenuri, unul dintre ele pentru a putea demara procedura de proiectare în vederea construirii unui centru permanent pentru vârstnici. Un alt teren urmează să fie cumpărat pentru a se putea atrage fonduri guvernamentale pentru construirea unei noi şcoli. „Şi vrem să achiziţionăm teren pe care să putem să-l punem la dispoziţia familiilor tinere pentru construcţia de case, proiecte care există în România şi vrem să le derulăm şi în Miercurea Ciuc”, a spus primarul.
Totodată, a continuat acesta, municipalitatea se pregăteşte să depună proiecte în cadrul Programului „Anghel Saligny”.
„Dacă ne uităm anul acesta la lista de studii de fezabilitate şi proiectare, este mult mai vastă decât înainte, pentru că pregătim noile programe de finanţare, atât din fonduri europene, cât şi din fonduri guvernamentale – şi fără proiecte tehnice finalizate, pregătite de noi, nu vom putea aplica pentru acestea”, a declarat Korodi Attila.
Sumele alocate pentru instituţii de învăţământ, culturale, sportive şi pentru diferite programe
Pentru funcţionarea sistemului educaţional, proiectul de buget prevede o sumă de 12,80 milioane de lei. Primarul a precizat că în acest an este preconizată o sumă de 1,875 milioane lei pentru acordarea de burse pentru elevi.
În proiectul de buget sunt prevăzute subvenţii pentru instituţiile culturale din subordine în valoare totală de aproximativ 9,6 milioane lei: Teatrul Municipal „Csíki Játékszín” – 4,02 milioane de lei; Ansamblul Naţional Secuiesc Harghita – 3 milioane de lei; Muzeul Secuiesc al Ciucului – 2,5 milioane de lei; Editura Csíkszereda – 150.000 de lei.
În proiectul de buget este alocată o sumă de 1,1 milioane lei pentru concursurile de proiecte culturale şi de tineret. De asemenea, pentru programele culturale proprii şi pentru cele organizate împreună cu alte instituţii sunt alocate 2,8 milioane lei.
Conform sursei citate, în acest an vor fi patru festivaluri noi: Festivalul NyárOn Szereda, Weekend-ul Generaţiei Z, Festivalul Vinului şi Street Music Festival. „De ce atâtea? Pentru că am făcut un calcul foarte serios şi din experienţa anului trecut orice ban investit de la bugetul local pe aceste evenimente automat adaugă venituri în zona economică, atât din turism, cât şi din servicii şi pe termen mediu acestea (n.n. – fondurile) se întorc la bugetul local şi comunitate. Deci merită aceste programe să fie duse la o anvergură care să aducă prestigiu oraşului şi comunităţii şi să ne pună pe harta evenimentelor culturale şi muzicale naţionale”, a explicat edilul.
În ceea ce priveşte sprijinirea sportului, în proiectul de buget sunt prevăzute 5 milioane de lei pentru funcţionarea clubului sportiv municipal şi 250.000 de lei pentru clubul sportiv şcolar.
La fel ca anul trecut, vor fi acordate subvenţii în valoare de 1,8 milioane de lei pentru cluburile sportive din municipiu. 1,74 milioane lei vor fi alocaţi pentru competiţii sportive. Totodată, se va continua programul de iniţiere în patinaj şi înot, pentru care sunt prevăzuţi 475.000 lei. 150.000 lei vor fi alocaţi pentru programe de sport realizate împreună cu asociaţii neguvernamentale.
În acest an, la fel ca în 2021, în proiectul de buget 750.000 lei sunt destinaţi cultelor religioase. Aceşti bani pot fi atraşi de cultele religioase în urma unui concurs de proiecte.
6,8 milioane lei pentru întreţinerea drumurilor şi 2,3 milioane de lei pentru iluminat public
În bugetul propus pentru 2022 au crescut sumele alocate pentru întreţinerea drumurilor, ajungând la 6,8 milioane de lei. „Această mărire de buget este cauzată de două elemente – o dată, au crescut costurile de manoperă şi costurile efective calculate la kilometru executat, pe reabilitări, dar şi volumul pe care vrem să-l facem este mai mare”, a precizat edilul.
Pentru exploatarea şi îmbunătăţirea iluminatului public sunt prevăzute 2,3 milioane de lei. Din această sumă, 900.000 lei vor fi alocaţi pentru montarea de corpuri de iluminat noi, ori pentru extindere. Un prim-lot, de 450.000 lei, „este deja adjudecat”. Korodi Attila a dat exemplul străzii Kossuth Lajos, unde a fost dublat numărul corpurilor de iluminat. „Ne-am dat seama că, pe strada Kossuth, iluminatul public a fost dimensionat calculând şi magazinele care emit lumină pe stradă. S-a schimbat foarte mult obiceiul şi a rămas o zonă în beznă, de aceea (…) de exemplu, din primul lot am dublat corpurile de iluminat şi pe partea aceasta intervenim şi în cartiere, în zone în care nu am mai ajuns”, a spus primarul. Acesta a precizat că în a doua parte a anului va fi un alt lot de 450.000 lei cu această destinaţie.
Diferenţa de 1,4 milioane lei va fi utilizată pentru întreţinerea reţelei de iluminat public.
În domeniul social,proiectul de buget prevede 1,3 milioane de lei pentru centrele de zi pentru copii, vârstnici şi persoane cu dizabilităţi, precum şi pentru îngrijirea la domiciliu şi alte servicii sociale.
Ca o noutate, edilul a precizat că a fost lansată bugetarea participativă, pentru care a fost alocată suma de 500.000 lei.
De asemenea, au fost prevăzuţi 240.000 lei pentru susţinerea Serviciului Salvamont care îşi desfăşoară activitatea pe raza administrativă a municipiului.
Proiectul de buget urmează să fie supus la vot într-o şedinţă a Consiliului local municipal Miercurea Ciuc programată joi. (Şt. Pătrîntaş)