Cu o probabilitate foarte mare: În cursul acestei luni vor fi reluate lucrările de reabilitare şi extindere la SJU Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 13 septembrie 2024
Home » Societate » Cu o probabilitate foarte mare: În cursul acestei luni vor fi reluate lucrările de reabilitare şi extindere la SJU Miercurea-Ciuc
Cu o probabilitate foarte mare: În cursul acestei luni vor fi reluate lucrările de reabilitare şi extindere la SJU Miercurea-Ciuc

Cu o probabilitate foarte mare: În cursul acestei luni vor fi reluate lucrările de reabilitare şi extindere la SJU Miercurea-Ciuc

Aşa cum cred că foarte mulţi dintre dumneavoastră îşi amintesc, cu ceva timp în urmă, la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Miercurea-Ciuc au fost demarate o serie de lucrări de extindere şi reabilitare, după care nu s-a mai întâmplat nimic vizibil pentru ochiul omului neavizat. Era, după cum bine îşi aminteşte dr. Demeter Ferenc, managerul unităţii, prin luna iunie a anului 2012, când ceea ce se decisese cu privire la vechea structură a clădirii SJU, bine trecută de 40 de ani, avea deja fixat un punct de pornire pe drumul către consolidare. Existau, pe de o parte, fonduri alocate din bugetul Ministerului Sănătăţii, pe de altă parte, fonduri din bugetul Consiliului Judeţean Harghita, autoritatea care avea şi calitatea de manager de proiect.

Începutul părea de bun augur, lucrările în toată complexitatea lor urmărind încă din faza de proiect întărirea structurii construcţiei spitalului pentru a corespunde şi normelor actuale de protecţie antiseismică şi susţinerii unui etaj suplimentar în care urma să funcţioneze blocul operator.

Părea, într-un fel simplu, mai ales că de calcule, până la detaliu, avea cine să se ocupe, specialiştii CJ Harghita ştiind din start exact ce au de făcut. Pentru ceilalţi mai puţin prieteni cu tehnica de proiectare ori cu execuţia unui proiect, totul se reducea la ceea ce dicţionarul definea prin două cuvinte: ranforsare şi supraetajare, lucrări al căror efect benefic avea să se răsfrângă, la finalizarea lor, asupra actului medical, medicilor, personalului sanitar şi, nu în ultimul rând, asupra pacienţilor acestei unităţi.

Nu pot să nu reţin din ceea ce sublinia cu discreţie şi eleganţă interlocutorul meu, doctorul Demeter, faptul că în permanenţă între managerul de proiect şi managerul de spital, respectiv medicii interesaţi de evoluţia lucrărilor la blocul operator, a existat o colaborare foarte bună, chiar dacă uneori părerile unora erau diferite de părerile celorlalţi, important rămânând doar rezultatul obţinut prin punerea lor de acord, pentru ca problemele apărute să-şi găsească în bună pace soluţionare.

Cel puţin aşa am înţeles eu şi cred că am înţeles bine! Dar asta a fost până într-o zi când a ieşit la iveală o hibă, ca să zic aşa, ce nu fusese identificată, pentru că tehnic nu avea cum, în faza de proiectare. Stătuse ascunsă, dând speranţe de materializare a proiectului la termenul prevăzut, până când a început decopertarea structurii clădirii.

Şi cum nimeni nu-şi putea asuma riscul continuării lucrărilor, dat fiind că atât proiectantul, cât şi constructorul îi puseseră un diagnostic bolii din perete, aşa cum şi medicii pun un diagnostic pacienţilor de a căror sănătate se îngrijesc, a fost decisă reluarea procedurii de achiziţie publică, care viza un serviciu de proiectare şi execuţie a unor lucrări suplimentare.

Cu menţiunea că din acel moment tot ceea ce ţinea de reabilitare şi extindere a fost sistat, încerc să le răspund persoanelor interesate de viitorul SJU Miercurea-Ciuc, viitorul privit din acest unghi, că faza intermediară se cam apropie de sfârşit, urmând a lăsa loc reluării lucrărilor rămase în conservare. Moment care, în opinia directorului executiv al spitalului judeţean, va fi marcat, cu o probabilitate foarte mare, pe calendarul lunii în curs, ca un punct important de legătură între ceea ce a fost şi ceea ce va să vină…

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.