Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Veşti bune pentru doamnele mai puţin norocoase | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Veşti bune pentru doamnele mai puţin norocoase
Veşti bune pentru doamnele mai puţin norocoase

Veşti bune pentru doamnele mai puţin norocoase

Încă din prima zi a lunii în curs, îmi spunea dr. Lidia Sîngeorzan, director executiv adjunct, medic şef al Casei de Asigurări de Sănătate Harghita, în cadrul Programului Naţional de Oncologie, pe lângă tratamentul bolnavilor şi monitorizarea bolii prin PET-CT, şi-a făcut loc şi a devenit operaţional subprogramul de reconstrucţie mamară prin endoprotezare, după afecţiuni oncologice.

Este o decizie care, aşteptată de multă vreme, va aduce în sufletul unora dintre reprezentantele sexului frumos o mângâiere, pentru că în cazul lor, după o suferinţă cauzată de tot ceea ce presupune lupta cu această boală, reconstrucţia sânului nu mai poate fi socotită un moft. Asta în condiţiile în care statisticile ne plasează pe primul loc în topul ţărilor europene cu cea mai mare mortalitate cauzată de cancerul de sân, afecţiune cu care sunt diagnosticate zilnic, la nivel naţional, zece femei…

Sigur, nu am acum la îndemână o cifră exactă a cazurilor înregistrate pe judeţ, dar nu cred că greşesc dacă spun că nici Harghita nu face excepţie de la regula generală, iar dacă ar fi să greşesc m-aş bucura foarte mult.

Ceea ce cred că mai trebuie să reţin aici din ceea ce mi-a relatat doamna dr. Sîngeorzan, e faptul că reconstrucţia mamară prin endoprotezare se face doar în anumite centre universitare din ţară, unde există chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă. Şi încă ceva care, deşi se subînţelege, aş dori să fie cât se poate de clar exprimat: pentru această intervenţie medicală, ca să zic aşa, pacienta nu va plăti nici un leu, subprogramul în cauză fiind parte integrantă a unui program naţional în care sunt prevăzute fondurile necesare acestui scop. (Ş.D.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.