Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cu o conducere dedicată, Spitalul Municipal Topliţa cunoaşte o transformare fără precedent (II) | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Sănătate » Cu o conducere dedicată, Spitalul Municipal Topliţa cunoaşte o transformare fără precedent (II)
Cu o conducere dedicată, Spitalul Municipal Topliţa cunoaşte o transformare fără precedent (II)

Cu o conducere dedicată, Spitalul Municipal Topliţa cunoaşte o transformare fără precedent (II)

  • Dr. Alexandra Ioniţă, managerul unităţii sanitare: „Mi-aş dori să lucrez într-un spital european”

În ciuda eforturilor de a atrage medici specialişti, lista este doar parţial acoperită. Deficit se înregistrează şi la nivelul asistentelor medicale, infirmierelor şi îngrijitoarelor.

„Am făcut un memorandum către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) ca să putem angaja pe deficit, pentru că din momentul în care au venit cu Legea blocării posturilor nu mai putem angaja sau să scoatem la concurs posturi care sunt ocupate. Dar, ca peste tot, o parte din oameni se pensionează, s-au îmbolnăvit sau au plecat în altă parte şi atunci noi am rămas cu posturi vacante pe care nu le-am putut ocupa şi în continuare ne luptăm cu lipsa de personal. Aşteptăm răspunsul de la MDLPA. Din ce am discutat acolo, este vorba ca în cursul acestei săptămâni să avem un răspuns, dacă putem sau nu să angajăm pe posturile necesare”, menţionează managerul Spitalului Municipal Topliţa.

Pentru medicii specialişti care au optat să suplimenteze numărul celor existenţi, conducerea spitalului face tot ce îi stă în putinţă să le creeze condiţii optime pentru desfăşurarea activităţii profesionale, în folosul pacienţilor.

De pildă, în condiţiile în care partea destinată Gastroenterologiei a spitalului este ocupată în continuare de pacienţii COVID-19, pentru a se putea efectua explorări gastroenterologice a fost înfiinţat Laboratorul de Endoscopie, care poate să funcţioneze în corelaţie cu Ambulatoriul de Gastroenterologie, pacienţii putând fi investigaţi pe foaia de zi.

„Pacienţii care necesită internare se pot interna în restul secţiilor şi vor fi monitorizaţi prin consulturi interdisciplinare de către medicii gastroenterologi. Deocamdată dl dr. Isac, care este angajat, încă nu a pornit activitatea pe Laboratorul de Endoscopie, fiind în concediu de odihnă. Important este că există acest laborator, care este dotat cu aparatură modernă – un aparat Olympus EXERA III care şi în acest moment este vârf de gamă pe partea de explorări endoscopice, dotat cu tot ce trebuie, inclusiv pentru endoscopie terapeutică”, a precizat dr. Alexandra Ioniţă.

Conducerea spitalului este preocupată şi de asigurarea unei calităţi superioare a nivelului de pregătire şi de competenţă al personalului medical şi nemedical care deserveşte unitatea sanitară. Luna trecută a organizat, la nivelul spitalului, un curs de Hemovigilenţă, constând în însuşirea ansamblului procedurilor standardizate de supraveghere a incidentelor nedorite sau a reacţiilor adverse severe ce survin pe parcursul actului transfuzional, precum şi manipularea de sânge, expunerile fiind susţinute de specialişti ai Şcolii Naţionale de Sănătate. Cursul, care intră în programul de perfecţionare obligatoriu, a fost plătit de spital şi s-a adresat personalului medical – medici şi asistenţi medicali – care lucrează cu produsele de sânge.

„După câte ştiu, nu s-a mai organizat în spital un asemenea curs şi chiar m-am bucurat că am putut să-l organizăm, pentru că asta înseamnă că pe partea de calitate se va lucra mult mai bine. Iar pentru anul viitor, în 17-19 martie, am programat un curs de Basic Life Support, care constă în însuşirea tehnicilor resuscitare şi se adresează întregului personal al spitalului – medical şi nemedical – care va fi susţinut cu sprijinul dr. Péter Szilárd, şeful Serviciului de Ambulanţă Judeţean Harghita. Obiectivul meu este să organizăm prin spital măcar câte un curs pe an şi poate încet-încet vom ajunge să organizăm şi noi Zilele Spitalului Topliţa”, a afirmat dr. Alexandra Ioniţă.

„Mi-aş dori să lucrez într-un spital european”

Acesta este dezideratul vădit al managerului Spitalului Municipal Topliţa şi principalul motiv pentru care se implică în mod direct şi activ, împreună cu personalul de specialitate al primăriei, în propunerea şi realizarea de proiecte fezabile şi finanţabile pentru dezvoltarea unităţii medicale pe care o conduce.

De aici a pornit şi ideea proiectului pentru amenajarea unui nou bloc operator, la nivelul secolului XXI, începând de la recompartimentare şi lucrări de modernizare la crearea de noi circuite medicale şi la dotarea cu echipamente şi aparatură moderne. Studiul de fezabilitate a fost realizat, în spital, la iniţiativa conducerii unităţii medicale, prin Comitetul Director, tematica de proiectare a fost scoasă la contractare, iar dintre ofertele primite a fost aleasă cea cu preţul cel mai bun şi cu cea mai mulă experienţă, proiectanţii care au lucrat la acest proiect având în spate o vastă experienţă de proiectare şi de construcţie pe spitale.

„Acolo unde funcţionează blocul operator în prezent, alături de ATI, spaţiul nu se poate extinde nici pe laterale, nici pe înălţime din cauza grinzilor care nu pot fi înlăturate, coboară şi noi trebuie să păstrăm înălţimea obligatorie. În lipsa spaţiului, nu se pot realiza nici circuitele prevăzute în normativul în vigoare. Nu ne-a rămas decât să construim unul nou. Propunerea noastră a fost să se ridice un nou etaj peste Policlinică – specialiştii ne-au spus că se poate – unde vor fi amplasate zona administrativă bloc operator, patru săli de operaţie, zona administrativă ATI ca o structură integrată. Practic, de la sala de operaţie pacientul va ajunge direct la ATI, fără să mai ajungă pe culoare. Avem toate avizele, ne mai trebuie avizul de la Culte, în rest toată lumea a spus că trebuie să-l facem şi că este frumos; eu sper să-l văd finanţat, pentru că este un proiect necesar”, a detaliat managerul Spitalului Municipal Topliţa.

Potrivit dr. Alexandra Ioniţă, valoarea proiectului este destul de mare, cifrându-se la aproximativ şapte milioane de euro incluzând şi dotarea, instalarea fluxurilor de aer, sursa electrică şi tot ce presupune un Bloc operator şi ATI laolaltă.

„După cum am înţeles, bani sunt în sistem şi chiar s-a specificat la Conferinţa Spitalelor de la Bucureşti, la care am participat recent, că nu sunt suficiente proiecte finanţabile, că se pierd bani în fiecare an, din cauză că nu se fac proiecte. Noi l-am făcut şi eu sper să-l văd finanţat. Mai există posibilitatea să-l punem spre finanţare cu fonduri europene prin POR 2021-2027, se poate finanţa şi prin Ministerul Sănătăţii, urmează să vedem. Avem multe alte proiecte pe care dorim să le dezvoltăm în anii care urmează pentru modernizarea şi dotarea corespunzătoare cerinţelor actuale a unităţii noastre sanitare, pentru pacienţii noştri. Eu mi-aş dori să lucrez într-un spital european”, a concluzionat dr. Alexandra Ioniţă, managerul Spitalului Municipal Topliţa.

Spitalul Municipal Topliţa a mai semnat un contract pe Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), având ca obiect „Reabilitare gaze medicale şi înlocuirea instalaţiei electrice”, iar pentru reabilitarea termică a unităţii sanitare a fost depus un proiect de finanţare prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.