Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Consiliul Judeţean Harghita a alocat aproape 3 milioane de lei localităţilor româneşti | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 28 aprilie 2024
Home » Societate » Consiliul Judeţean Harghita a alocat aproape 3 milioane de lei localităţilor româneşti
Consiliul Judeţean Harghita a alocat aproape 3 milioane de lei localităţilor româneşti

Consiliul Judeţean Harghita a alocat aproape 3 milioane de lei localităţilor româneşti

  • Costin Hîrlav, consilier judeţean: Consider că în 2023 şi 2024 s-a corectat repartizarea sumelor faţă de anii anteriori, când localităţile româneşti erau vitregite în momentul în care era vorba de bani

În cadrul şedinţei extraordinare de consiliu judeţean, care a avut loc miercuri, la Sâncrăieni, a fost aprobată alocarea sumelor din Fondul la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, constituit din cota de 6% din impozitul pe venit, pe anul 2024. Fondul la dispoziţia consiliului judeţean se repartizează integral în anul 2024 comunelor, oraşelor şi municipiilor, prin hotărârea consiliului judeţean, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală, pentru susţinerea programelor de infrastructură care necesită co-finanţare locală, precum şi pentru cheltuielile de funcţionare, pe care unităţile administrativ-teritoriale din judeţ, în mod justificat, nu le pot finanţa din veniturile proprii şi din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale.

În afară de aceste alocări, în cadrul şedinţei au mai fost aprobate documentaţiile de avizare a lucrărilor de intervenţie pentru drumului judeţean 125 km 18+943-23+630, DJ 125A, km 0+000-8+900; DJ 125A, de la km 8+900 până la 2,6 km de la intersecţia cu DN 12C; pentru refacerea podului de pe DJ 134C din Sâncraiu.

De asemenea, s-a aprobat actualizarea devizului general în cadrul documentaţiei studiului de fezabilitate în vederea realizării unor staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice. În cadrul acestui proiect, care va fi finanţat prin PNRR, se vor realiza 5 staţii la Miercurea-Ciuc, câte două în zona Odorhei şi Gheorgheni şi una în Cristuru Secuiesc.

În ceea ce priveşte gazda şedinţei, comuna Sâncrăieni, Consiliul Judeţean Harghita a aprobat alocarea, din cota de 6% amintită la început, sumei de 300.000 lei pentru achiziţia unei mori vechi şi care să fie transformată în muzeu. Aceasta, alături de ştrandul cu apă termală care funcţionează deja, de amenajarea viitoare a unei piscine comunale care să deservească populaţia Ciucului de Jos, de zona de picnic care se intenţionează să fie dezvoltată şi de clădirile istorice, ar urma să contribuie la turismul în comună.

De asemenea, pentru munca pe care o desfăşoară în comună şi pentru provocările la care face faţă cu brio, primarului comunei Sâncrăieni i-a fost acordat premiul Bethlen Gábor al Consiliului Judeţean Harghita.

Aproape 3 milioane de lei pentru proiecte în localităţi româneşti

Din cota de 6% din impozitul pe venit, pe anul 2024, celor 7 comune cu populaţie majoritar de etnie română şi municipiului Topliţa le-a fost repartizată suma de 2.894.600 lei.

Topliţa a solicitat 500.000 lei pentru înfiinţare reţelei de gaz în municipiul Topliţa, fiind propusă şi aprobată repartizarea sumei de 382.600 lei.

Tulgheş a solicitat 700.000 lei pentru înfiinţarea unui Centru de asistenţă socială în satul Hagota. Proiectul îşi propune reabilitarea, extinderea modernizarea şi eficientizarea energetică a vechii clădiri a şcolii din satul Hagota, în vederea realizării unui Centru de Asistenţă Socială; s-a propus şi aprobat repartizarea sumei de 377 mii lei.

Corbu a solicitat 400.000 lei pentru amenajarea unui spaţiu de agrement şi a unui parc de joacă în centrul comunei Corbu; s-a propus şi aprobat repartizarea sumei de 377.000 lei.

Bilbor a solicitat 200.000 lei pentru proiectare şi execuţie – Amenajare curte Şcoala Generală nr. 1, Şcoala Generală nr. 2, Şcoala Generală Suseni. Curţile şcolilor din localitate sunt neamenajate. Activităţile recreative se desfăşoară prin noroi în perioada ploioasă şi prin praf în perioada secetoasă. Accesul elevilor şi profesorilor în instituţiile de învăţământ se face în condiţii improprii. Pentru realizarea investiţiilor sunt necesare lucrări de proiectare şi execuţie. S-a propus şi aprobat repartizarea sumei de 250.000 lei.

Gălăuţaş a solicitat 200.000 lei pentru creşterea eficienţei energetice a clădirii Şcolii Gimnaziale „Dumitru Gafton”, Corp B şi 100.000 lei pentru înfiinţarea sistemului de distribuţie gaze naturale. Au fost aprobate ambele sume. De asemenea, a solicitat repartizarea de sume pentru asigurarea infrastructurii pentru transportul verde – puncte de reîncărcare vehicule electrice, în acest sens fiind alocaţi 37.000 lei. S-au mai solicitat şi aprobat 40.000 lei pentru renovarea energetică moderată sau aprofundată la blocurile vechi.

Sărmaş a solicitat şi s-a aprobat repartizarea sumei de 100.000 lei pentru extinderea iluminatului public pe str. O.C. Tăslăuanu. A mai solicitat 766.634 lei pentru Construire Hală piaţă agroalimentară, fiind aprobată suma de 277.000 lei.

Subcetate a solicitat 400.000 lei pentru înfiinţarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare menajeră; s-au aprobat 377.000 lei.

Voşlăbeni a solicitat şi primit 150.000 lei pentru co-finanţarea proiectului Faza SF privind înfiinţarea sistemului de alimentare cu gaze naturale, respectiv 59.000 lei pentru co-finanţarea cheltuielilor de instalare a vegetaţiei forestiere aferentă schimbului de teren în vederea realizării obiectivului Înfiinţarea sistemului de alimentare cu apă în localităţile Voşlăbeni şi Izvoru Mureşului. De asemenea, a solicitat 600.000 lei pentru înfiinţarea sistemului de alimentare cu apă în localităţile Voşlăbeni şi Izvoru Mureşului, fiind propusă şi aprobată repartizarea sumei de 168.000 lei.

S-au mai alocat sume pentru: Lupeni – 500.000 lei (pentru Modernizare drumuri comunale şi locale din comuna Lupeni, sat Firtuşu, sat Păuleni); Brădeşti – 250.000 lei (pentru construire Casă comunitară Tîrnoviţa); Porumbeni – 200.000 lei (pentru înfiinţarea unui parc de poezii Kányádi Sándor, în care se vor prezenta viaţa şi poeziile sale); Mihăileni – 110.000 lei (pentru finanţarea cheltuielilor de proiectare, faza SF/DALI în cadrul proiectului Extindere sistem de distribuţie gaze naturale); Dealu – 600.000 lei (pentru asfaltarea drumurilor publice); Secuieni – 150.000 lei (pentru achiziţia unui conac vechi, situat în centrul satului Bodogaia); Ocland – 200.000 lei (pentru modernizarea parţială a reţelei stradale de interes local); Tomeşti – 500.000 lei (pentru rambursarea ratelor şi a dobânzilor împrumutului pentru proiectul „Înfiinţarea infrastructurii inteligente de distribuţie de gaze naturale şi racordarea gospodăriilor în comunele Tomeşti, Cârţa, Dăneşti, Mădăraş, Sândominic”); Praid – 350.000 lei (pentru Apărări maluri împotriva inundaţiilor).

În cadrul şedinţei, consilierul Costin Hîrlav, din partea PSD, a mulţumit conducerii CJ pentru faptul că s-a reuşit pregătirea documentaţiei, iar localităţile româneşti să fie printre primele ce beneficiază de aceste fonduri extrem de importante pentru dezvoltare.

„Consider că în aceşti doi ani, 2023 şi 2024, localităţile româneşti primesc fonduri cuvenite din cotele defalcate în funcţie de populaţie şi că s-a corectat repartizarea sumelor faţă de 2022 sau anii anteriori, când localităţile româneşti erau vitregite în momentul în care era vorba de bani”, spunea Costin Hîrlav.

De asemenea, acesta a transmis mulţumiri şi din partea celorlalţi consilieri judeţeni români, precum şi din partea primarilor care aşteaptă aceşti bani cu mare interes.

La rândul său, Teodor Dobrean, consilier din partea PNL, într-o postare pe pagina de Facebook, preciza că sumele „sunt binevenite pentru realizarea proiectelor importante în aceste localităţi şi au fost stabilite în mod echitabil în baza unui algoritm de calcul, unele localităţi având alocări mai mari în urma diminuării sumelor ce se cuveneau municipiului Topliţa.

Ne bucurăm că am reuşit alocarea lor la început de an, aşa cum s-a agreat în urma discuţiilor avute pe această temă în luna ianuarie”.

Alte hotărâri aprobate

În cadrul aceleiaşi şedinţe extraordinare s-a mai aprobat:

  • nivelul maxim al cotizaţiei judeţului Harghita plătibil pentru Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Harghita Business Center” pe anul 2024 în sumă de 460.000,00 lei; despre aceasta, Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita, spunea că „este cel mai de succes incubator din ţară. Au planuri ambiţioase, dar pe lângă toate acestea este oportun să fim şi noi acolo, lângă ei”;
  • însuşirea cotizaţiei judeţului Harghita către Asociaţia „Sóvidék” decurgând din calitatea de membru fondator, pe anul 2024, în sumă de 118.424,00 lei;
  • mandatarea a până la 9 persoane cu reprezentarea Consiliului Judeţean Harghita în cadrul deplasării în străinătate la vizită oficială, consfătuiri profesionale şi schimb de experienţă în domeniul administraţiei publice locale şi în domeniul protecţiei mediului în judeţul Heves, Ungaria, în perioada 18-22 martie; în cadrul şedinţei, preşedintele CJ Harghita spunea că scopul vizitei este iniţierea programului Micul Pescar, în carul căruia se încearcă să se asigure posibilităţi copiilor să înveţe să pescuiască;
  • studiul de fezabilitate pentru „Extinderea reţea de apă a satelor Mihăileni, Benţid din comuna Şimoneşti, judeţul Harghita”.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.