Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Concluzia şedinţei Comandamentului de iarnă: toată lumea e pregătită, aşa că ninsoarea poate veni fără griji | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Concluzia şedinţei Comandamentului de iarnă: toată lumea e pregătită, aşa că ninsoarea poate veni fără griji
Concluzia şedinţei Comandamentului de iarnă: toată lumea e pregătită, aşa că ninsoarea poate veni fără griji

Concluzia şedinţei Comandamentului de iarnă: toată lumea e pregătită, aşa că ninsoarea poate veni fără griji

Săptămâna trecută, Comandamentul de iarnă s-a întrunit într-o şedinţă pentru a se vedea nivelul de pregătire a instituţiilor, probleme cu care acestea se confruntă şi cum ar putea fi remediate, pentru ca participanţii la trafic să nu aibă de suferit în iarna ce va urma.

Iar concluzia trasă după această şedinţă este că toată lumea e pregătită cu materiale, cu utilaje, cu licitaţii, astfel încât iarna poate veni fără griji.

 

 Drumurile judeţene, împărţite în 24 de loturi

Adrian Chiorean, reprezentant al Consiliului Judeţean Harghita, spunea că judeţul este împărţit în 24 de loturi, fiecare dintre acestea cuprinzând între unul şi cinci drumuri judeţene. De asemenea, toate aceste loturi sunt acoperite cu contracte, iar firmele se află în dispozitivul de iarnă, din 15 noiembrie plătindu-se şi permanenţa.

Acesta a adăugat că în acest an au fost acoperite cu contracte şi ultimele două loturi (DJ 123A – de la Sâncrăieni până la Tuşnad, inclusiv Budos – şi zona Plăieşii de Jos) pentru care sezonul trecut nu erau încheiate contracte şi unde Consiliul Judeţean a intervenit cu echipamentul din dotare.

Chiar dacă ar mai exista o problemă, cea a DJ 138A (de la Harghita-Băi), unde intervenţia va fi asigurată de Eco-Csík, firmă ce asigură şi deszăpezirea în municipiul Miercurea-Ciuc, concluzia trasă de Adrian Chiorean este că „suntem pregătiţi pe toate drumurile şi pentru toate condiţiile meteorologice negative care pot apărea. (…) Acum sunt toate asigurate: stocuri, echipamente, oameni, firme; toată lumea este pregătită”.

 

 Pe drumurile naţionale au rămas aceeaşi lucrători şi şoferi ca şi anul trecut

Nici în privinţa asigurării intervenţiei pe drumurile naţionale nu par a fi mari probleme. În acest sens, Cătălin Romanescu, şeful Secţiei de Drumuri Naţionale Harghita, preciza că, la nivelul regionalei Braşov, au fost încheiate contractele de deszăpezire, iar partea pozitivă e că cele trei firme care vor interveni sunt cele cu care s-a lucrat în ultimii ani, astfel că ele cunosc sectoarele de drum şi şi-au păstrat lucrătorii şi şoferii pe aceleaşi sectoare de drum.

În ceea ce priveşte dotarea, acesta spunea că la nivelul judeţului sunt disponibile 42 de lame şi 12 încărcătoare, dar în caz de necesitate numărul acestora se poate suplimenta.

Şi materialul antiderapant o să fie asigurat, în prezent existând în depozite 630 de tone de nisip, dar acest stoc va creşte semnificativ după ce se va publica în Monitorul Oficial dispoziţia privind aprovizionarea. Şi în privinţa stocului de sare situaţia este similară: dintr-un necesar estimat de 31.000 de tone, în prezent Compania deţine doar 3.600 de tone; dar şi aici se va face aprovizionarea.

Referitor la părţile negative, şeful Secţiei de Drumuri Naţionale Harghita amintea de piedica pusă de drumurile naţionale care străbat municipiile Gheorgheni, Miercurea-Ciuc şi Topliţa. „Avem 430 km de drum naţional. De vreo doi ani ne chinuim să predăm drumurile naţionale ce străbat municipiile Gheorgheni, Ciuc şi Topliţa, care însumează vreo 28 de km; aceste drumuri sunt o piedică pentru noi pentru că trebuie să le acordăm o atenţie deosebită şi blocăm nişte utilaje în permanenţă când ninge în oraşe”.

Cătălin Romanescu a vorbit şi de nevoia schimbării vegetaţiei din preajma drumurilor. S-a întâmplat ca la vânt puternic sau la ninsori cu zăpadă grea copacii de pe marginea drumurilor să se rupă şi să cadă pe acostament sau chiar pe maşini, cazuri în care se arată cu degetul spre administratorul de drum, în speţă Compania Naţională de Drumuri. Însă de multe ori aceşti arbori se află în proprietatea altor instituţii, precum composesoratele.

Din aceste considerente, Cătălin Romanescu solicita sprijin ca vegetaţia din zona de protecţie a drumurilor naţionale să fie înlocuită cu una de mici dimensiuni, pentru a se evita evenimentele rutiere nedorite.

 

 Aproape 100% din parazăpezi sunt asiguraţi

Şi prefectul judeţului Harghita, Adrian-Jean Andrei, spunea că lucrurile stau bine în perspectiva începerii unui nou anotimp rece. „Toate instituţiile (administratorii drumurilor, în speţă CJ şi Direcţia de Drumuri Naţionale) – spunea prefectul – au asigurate materialul antiderapant, carburanţii şi utilajele necesare pentru deszăpezirea 2015-2016. (…) În ceea priveşte panourile parazăpezi, stăm foarte bine; cred că e un judeţ care stă foarte bine. Aproape 100% avem parazăpezi asiguraţi (n.n. – din 3.000 de metri liniari sunt montaţi 2.500, restul urmând a fi amplasaţi în perioada următoare)”.

„Le-am solicitat tuturor şefilor de instituţii să trateze cu cea mai mare atenţie aceste aspecte, pentru că în anii anteriori am avut probleme. Am solicitat şi Consiliului Judeţean o mai mare atenţie pe drumurile judeţene, pentru că în anii anteriori am avut probleme, iar deszăpezirile s-au făcut de către Drumurile Naţionale, iar apoi au fost decontate de către CJ.

Sper ca serviciul de permanenţă şi dispeceratul de la CJ să funcţioneze la parametrii optimi, pentru că există un responsabil pentru fiecare zonă. Sper să nu existe sincope”, afirma Adrian-Jean Andrei după şedinţa Comandamentului de iarnă.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.