Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cochetând cu relaxarea | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » Cochetând cu relaxarea
Cochetând cu relaxarea

Cochetând cu relaxarea

Nu departe de stadionul din Miercurea-Ciuc, există o zonă rezidențială de blocuri ridicate la sfârșitul anilor ’70. Cum avansăm către ele, la fiecare parter de bloc sunt inserate, aparent forțat, mici business-uri. Descoperim ba un magazinaș de modă, ba o terasă-bar, ba o firmă de printare și, culmea, chiar și un mini sediu de bancă. Fiecare este angrenat în lupta pentru existență. Dar noi căutăm un salon de cosmetică și înfrumusețare. Suntem așteptați.

IMG_9424

Nici nu trecem bine pragul și atmosfera de cartier se schimbă radical. Ne lovește un mediu imaculat, cu miros îmbietor și muzică relaxantă, în surdină. Locul este animat de vâjâitul foenului și voci vesele aprinse în discuții.

Ne întâmpină cu un zâmbet emoționat Orsolya, cosmeticiana. Ne facem loc în spațiul restrâns, până în camera destinată tratamentelor cosmetice. O tânără clientă se cufundă în salteaua specială, închide ochii și pare să pătrundă într-o altă lume. Începe un tratament asemeni unui ritual.

„După părerea mea asta nu este o simplă meserie, numai pensat, vopsit gene etc. Este mai mult, este o relație mai intimă. Aici comunici, le asculți problemele și dai sfaturi. Fiecare clientă este o provocare pentru mine”.

La scurt timp aflăm că Orsolya este proprietara afacerii, iar locul cochet în care ne aflăm este în mare parte viața ei. Are sprijinul familiei și asta face diferența.

„În acest business sunt implicată alături de soțul meu. El nu lucrează în domeniu, însă mă susține cât poate de mult. Numele salonului, Coquette, a apărut pentru că ne doream ceva mai original decât Beauty Studio sau nume generice care se găsesc în orice oraș”.

Știți genul acela de oameni pe care nu simți că îi intervievezi? Mă refer la oameni cu un discurs natural, pe care îi puteți vedea la televizor discutând ore în șir despre domeniul lor și pasiunea pe care o pun în ceea ce fac. Am dat peste o cosmeticiană cu un asemenea har.

„Eu nu sunt din Miercurea-Ciuc, sunt din Sfântu-Gheorghe și cosmeticiana mea la care am mers de la 14 ani, o persoană foarte calmă, flexibilă și tolerantă m-a inspirat mult cu atitudinea ei. Edithge o cheamă, ca și pe coafeza noastră. De când eram mică îmi plăcea să mă machiez, să mă aranjez, să mă dau cu ruj și cu farduri. Dar cumva nu s-a întâmplat să încep cu meseria asta în viață. Simțeam că stau pe loc, până într-o zi când m-am hotărât să fac cursuri de cosmetică. A fost o decizie de moment, am dat un telefon și peste 3 zile eram deja la curs”.

IMG_5871Orsolya crede că înainte de a fi un bun cosmetician, trebuie să fii un bun psiholog.

„Dacă iubești să lucrezi cu oamenii vei avea rezultate. Trebuie foarte multă răbdare. Aici nu poți veni stresată și să vrei să lucrezi, pentru că o clientă simte imediat asta. Nu se mai întoarce dacă comunici stres și agitație! Aici este ca la terapie, se poate asemăna cu mersul la psiholog”.

Încercăm să aflăm care sunt secretele meseriei și rețetele de succes pentru a-ți menține îndelung frumusețea.

„În primul rând produsele contează foarte mult. La fel și exercițiul, eu exersăm înainte pe oricine mă lăsa: maică’mea, soră’mea, verișoare. Făceam tuturor masaje faciale, pensat special. Numai datorită cursurilor și seminariilor poți să avansezi în meseria asta tot timpul. Recomand începătorilor sau începătoarelor să învețe foarte bine. Totul, de la anatomie la produsele cu care se lucrează”.

Orsolya are noroc de o echipă mică, dar ambițioasă și profesionistă.

„Contează foarte mult și echipa, ambele fete cu care colaborăm aici au o experiență mai mare decât mine, de peste 10 ani în coafură și manichiură. Armonia contează mult și o echipă mică, dar eficientă, sunt o soluție foarte bună pentru planuri de viitor”.

IMG_5698Evident că nu merge totul pe roze. Orice meserie are suișuri și coborâșuri, momente dificile. Dar și când apare lumina de la capătul tunelului… Ea se aprinde precum o firmă luminoasă din New York. Este chiar ea, speranța că lucrurile se vor echilibra.

„Da, sunt și momente dificile când vine o clientă cu niște probleme de genul unui ten foarte sensibil. Atunci decid: este în domeniul meu sau deja ar trebui să o trimit la dermatolog? Sunt momente grele când dau diagnosticul și planul de tratament. Dar sunt și clienți care vin mai stresați, nu au răbdare și ne transmit mult din energia lor. Uneori au pretenții așa mari încât nu poți face față. Când cineva are foarte multe riduri, tu nu poți elimina ridurile și să întinerești tenul cu zece ani! Cu botox, da! Dar cu produsele cosmetice și cu serumul nu se poate. Când așteptările sunt prea mari, sunt momente de impas. Însă până acum nu au fost momente în care să îmi doresc să renunț și sper să nici nu apară”.

În ciuda faptului că acest salon este deschis din aprilie, aparatură pare din 2050. Ne face și un inventar cu obiectele favorite și absolut necesare din rutină zilnică a unui cosmetician. Ca să nu mai zic de aparatură de un alb strălucitor, care pare construită pentru a pilotă submarine.

IMG_5725„Penseta pentru sprâncene. Foarfeca. Un instrument pentru eliminarea punctelor negre. Avem aparatele de ceară și tunul cosmetic. Combina cosmetică are mai multe elemente. Toate sunt foarte ușor de utilizat după ce le înveți”.

Ce înseamnă să îți fidelizezi clientela într-un oraș precum Miercurea-Ciuc? În meseria ei, empatia față de problemele oamenilor este esențială.

„Da, pot să zic că am cliente favorite. Care apelează întotdeauna la mine. Fiecare este o persoană diferită, fiecare are calitățile și defectele ei, dar ne întâlnim într-un punct întotdeauna. Cel mai mult îmi plac clientele comunicative pentru că și mie îmi place să vorbesc”.

IMG_5753Deviem și către aspecte precum empatia masculină față de acest job. Chiar, nu v-ați întrebat niciodată de ce sunt așa de mulți ginecologi, dar nici un cosmetician?

„Aș adăuga că la mine vin și bărbați. În general clienții sunt de ambele sexe. Doar când vine vorba de cosmeticieni nu prea există. Coafori da, avem doi aici în oraș, dar din câte știu, nici un cosmetician nu lucrează în Miercurea-Ciuc. Eu aș zice că trebuie o anumită finețe și empatie, nu zic că bărbații nu au, dar este necesară o anumită răbdare. Maseori există, dar aici se fac lucruri mai intime, de exemplu epilatul linie de bikini, care nu e chiar ca la ginecolog, dar se aseamănă”.

Povestea „Cochetând cu relaxarea” prezintă una dintre cele 6 meserii promovate prin proiectul “Șansa unei vieți mai bune”: vânzătoare, contabilă, cosmeticiană, bonă, patiser și lucrător produse lactate. Prin această campanie ne-am propus să revitalizam meseriile care stau la bază societății moderne și care îi sunt totodată indispensabile.

Acest proiect este inițiat de VECO-ROM SRL și TES Business Solutions și este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013.

Campanie realizată cu sprijinul partenerilor media: Creart, Agerpres, Zile si Nopti, Calendar evenimente, PRWave, Radio Romania Cultural, Bucuresti FM, IQcool, Romania Pozitiva, Gratuitor, Ziare.com, Deco si Eco, Al Treilea Sector, Opinia Giurgiuveanului si Informația Harghitei.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.