Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cererea de insolvență pentru Csíki Sör a fost depusă încă de anul trecut | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » (Inter)Național » Cererea de insolvență pentru Csíki Sör a fost depusă încă de anul trecut
Cererea de insolvență pentru Csíki Sör a fost depusă încă de anul trecut

Cererea de insolvență pentru Csíki Sör a fost depusă încă de anul trecut

Presa națională a scris zilele acestea că unul dintre coproprietarii fabricii Csíki Sör a cerut deschiderea procedurii de insolvență împotriva Lixid Project SRL (acționar Lénárd András).

Este vorba de Lixid Holding BV, înregistrată în Olanda, care este asociat cu 50% de părţi sociale în cadrul Lixid Project SRL, producătorul berii Csíki Sör.

Însă, potrivit portal.just.ro, dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Harghita în data de 27 decembrie 2023, cu Lixid Holding BV în calitate de creditor și Lixid Project SRL în calitate de debitor.

Într-o postare pe pagina de Facebook, Csíki Sör precizează că nu se află în faliment și că va reveni cu detalii.

Potrivit listafirme.ro, în anul 2022, Lixid Project a avut o cifră de afaceri de 30.645.209 lei, o pierdere de 4.432.999 lei și datorii de 94.135.052 lei.

***

Fabrica de bere din Sânsimion a intrat în atenția opiniei publice la începutul anului 2017. Până atunci, berea era cunoscută mai mult în zona Harghitei. Apoi, pentru că avea același nume cu o altă bere ce exista pe piață de foarte mulți ani – este vorba de Ciuc, produsă de Heineken – a început un proces inițiat de celebra companie olandeză care a avut ca bază denumirea, deoarece se crea confuzii între cele două mărci.

În ianuarie 2017, Curtea de Apel Târgu-Mureș respingea apelul declarat de producătorii berii „Igazi Csíki Sör” (în traducere: „Adevărata Bere Ciuc”) împotriva Sentinţei civile din 3 iulie 2015 a Tribunalului Harghita, prin care se interzicea folosirea mărcii „Csíki Sör”. În acea sentință se preciza că produsele purtând marca Csíki Sör încalcă drepturile anterioare ale reclamantei Heineken România SA derivând din înregistrarea mărcilor Ciuc, respectiv Csiki Premium, şi reprezintă acte de concurenţă neloială şi practici comerciale incorecte (înşelătoare).

Deși procesul începuse încă din 2015, abia la începutul anului 2017 subiectul a intrat mai mult în atenția publică și asta deoarece, după sentința Curții de Apel, în caz s-au implicat și instituții publice, precum și statul maghiar.

Ulterior, în luna februarie, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc aproape 200 de oameni, printre care și președintele Consiliului Județean Harghita, au participat la un protest pentru a-și arăta susținerea față de fabrica de bere. Și tot în luna februarie, Lénárd András (acționarul Lixid Project SRL) a participat la o ședință a Consiliului Județean Harghita, instituție care își manifesta susținerea totală pentru Csíki Sör. Atunci, Lénárd András declara că, dacă nu ar fi pus denumirea de Igazi Csíki Sör, berea nu ar fi rezistat pe piaţă. „Puteţi să mă acuzaţi că de ce am dat această denumire. Şi sunt atacat. Dar sunt convins că dacă aș fi dat denumirea Paprika Jancsi nu ar fi rezistat pe piaţă acest produs”, spunea Lénárd András.

Relațiile dintre CJ Harghita și fabrica din Sânsimion au continuat și ulterior, în iunie 2023 organizându-se o ședință de consiliu la sediul Csíki Sör.

În replică la sentința judecătorească, Ungaria pregătea o lege prin care interzicea „folosirea simbolurilor regimurilor totalitare precum naţional-socialismul sau comunismul”, spunea la acea vreme şeful de cabinet al premierului Viktor Orbán, János Lázár. Proiectul de lege prevedea până la doi ani de închisoare şi amenzi de 6,5 milioane de euro în cazul contravenienţilor. Vizată de măsură era marca Heineken, al cărei logo conţine o stea roşie şi vinovat, potrivit lui Lázár, de „abuz de putere în detrimentul unei companii ungare”.

Și astfel, Heineken a revenit asupra deciziei din România, iar berea Csíki a putut să apară în continuare.

Dar acesta nu a fost singurul scandal în care a fost implicat Lixid Project SRL, firma fiind amendată de mai multe ori de către Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Harghita pentru că etichetarea produselor erau necorespunzătoare – mai exact, informațiile nu erau scrise și în limba română. A fost cazul unui concurs, dar și cazul pungilor de chipsuri.

Între timp, Lénárd András, susținut de statul ungar, a obținut și pașaport diplomatic (se întâmpla în 2019), deținând relații politice cu partidul de guvernământ Fidesz, fiind agent al ministrului Afacerilor Externe și Comerțului, Péter Szijjártó.

În acest an, Lénárd András a ieșit din nou în evidența opiniei publice după ce, aflat la volanul unei mașini înmatriculate în România, a fost surprins de radar, în județul Arad, în timp ce mergea cu 160 km/h, pe o porțiune de drum unde limita era de 100 km/h. A fost amendat cu 3.000 de lei, iar poliția a vrut să-i suspende permisul de conducere pentru 90 de zile. Lénárd András a făcut apel, motivând că este cetățean maghiar care deține și pașaport diplomatic.

(Sursa foto: pagina de Facebook Csíki Sör)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.