Pompierii harghitenii au prezentat noile achiziţii | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 23 iunie 2024
Home » Societate » Pompierii harghitenii au prezentat noile achiziţii
Pompierii harghitenii au prezentat noile achiziţii

Pompierii harghitenii au prezentat noile achiziţii

  • Patru autospeciale au intrat recent în dotarea ISU Harghita, iar în curtea unităţii a fost construit un garaj nou

Un nou garaj pentru autospeciale a fost construit la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita, lucrările fiind finalizate în 2023.

Inspectorul şef, colonel Stelian Cimpoeşu, a prezentat, într-o conferinţă de presă, împreună cu colegii săi, noile echipamente din dotarea ISU Harghita, care contribuie la creşterea eficienţei în situaţiile de urgenţă. „Dorim să vă prezentăm noua tehnică achiziţionată în 2023, respectiv o autospecială de 10.000 l, una de 4.000 l, un punct de comandă mobil şi o autospecială specifică pompierilor”, a declarat Inspectorul şef, colonel Stelian Cimpoeşu.

Autospeciala de 10.000 de litri de apă şi 400 de litri de material spumant va fi repartizată Gărzii de Intervenţie nr. 2 Topliţa. Aceasta este destinată stingerii de incendii din zonele urbane şi rurale care necesită o cantitate mare de substanţe stingătoare.

Repartizată la detaşamentul din Odorheiu Secuiesc va fi autospecială de 4.000 de litri de apă şi 200 de litri de material spumant, având în componenţă şi un modul de descarcerare şi un modul de acordarea primului-ajutor în situaţii de urgenţă.

ISU Harghita dispune de acum şi de o autospecială nouă de primă intervenţie cu apă şi un sistem de hidroperforare a materialelor de construcţie şi utilizarea apei sub formă de ceaţă, cu eficienţă maximă pentru răcire şi stingere, care ajută echipajele de intervenţie să pătrundă în spaţii închise, contribuind şi la protecţia comunităţii, dar şi la siguranţa echipajelor de intervenţie.

Punctul de Comandă Mobil a intrat în dotarea Inspectoratului, având dotări de ultimă generaţie, ajutând pompierii să acţioneze mai eficient în misiuni, mai aproape de locul în care se desfăşoară situaţia de urgenţă. În compoziţia autospecialei este compartimentul de comandă, un spaţiu pentru prezentarea şi luarea deciziilor cu privire la situaţiile de urgenţă majore. „Această autospecială este destinată pentru comunicaţii, la intervenţii de lungă durată. Aceasta asigură transmisii de date, prin Internet, transmisii telefonice, inclusiv prin satelit şi transmisii radio. Are în dotare camere de luat vederi, sistem de iluminat, acelaşi sistem de comunicaţii pe care îl avem la dispeceratul Inspectoratului”, a precizat prim adjunctul şefului ISU Harghita, colonel Ovidiu Dudu.

Toate autospecialele au fost achiziţionate prin intermediul Programului Operaţional Infrastructură Mare şi au intrat recent în dotarea ISU Harghita.

Totodată, în conferinţa de presă a fost prezentată şi o pernă de salvare de la 16 metri înălţime, care este singura din dotarea ISU Harghita. Este folosită în cazul în care scările sau alte metode nu pot fi folosite pentru salvarea rapidă a persoanelor surprinse la înălţime. Aceasta se umflă într-un timp scurt, sub 20 de secunde, cu ajutorul a două butelii cu aer comprimat. Cu ocazia prezentării a fost făcută şi o scurtă demonstraţie de către unul dintre pompieri, care a sărit pe perna de siguranţă de pe o clădire din incinta sediului.

A fost prezentat şi noul garaj pentru autospeciale, locotenent col. Alina Elena Miştode, precizând că valoarea investiţiei a fost de aproximativ 1 milion de lei. Aceasta a menţionat şi un proiect care se află în derulare, realizat prin Planul Naţional de Rezilienţă şi Redresare, care prevede reabilitarea termică, energetică şi modernizarea sediului ISU Harghita.

Emilia Ş.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.