Marşul vânătorilor de munte, la 100 de ani de la înfiinţare
La 3 noiembrie 2016, vânătorii de munte împlinesc 100 de ani de istorie. Pentru cinstirea memoriei trupelor de vânători de munte care au participat la apărarea Moldovei în Primul Război Mondial, Statul Major al Forţelor Terestre a organizat, în perioada 25 octombrie – 2 noiembrie, reconstituirea marşului de la Bucureşti la Târgu-Neamţ, efectuat de primul batalion de vânători de munte.
Marşul – executat de militari din Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” Braşov şi Brigada 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” Miercurea-Ciuc – a început în Bucureşti pe 25 octombrie, de Ziua Armatei României, când militarii Batalionului 33 Vânători de Munte „Posada” au primit Drapelul Naţional. După ce Drapelul Naţional a fost purtat de către vânători de munte pe traseul Bucureşti – Ploieşti – Buzău – Mărăşeşti – Bacău – Târgu-Neamţ, luni, ştafeta de onoare s-a schimbat în Topliţa. La Monumentul-Mausoleu de la Gura Secului-Topliţa, Drapelul Naţional a fost primit de către militari din Batalionul 24 Vânători de Munte „Gheorghe Avramescu”, care l-au purtat până în municipiul Miercurea-Ciuc.
Ieri, la Monumentul Ostaşului Necunoscut din municipiul reşedinţă de judeţ, a avut loc schimbul de ştafetă între militarii Batalionului 24 Vânători de Munte „General Gheorghe Avramescu” Miercurea-Ciuc şi militarii Batalionului 468 Apărare Antiaeriană „Trotuş” Lunca de Sus – ambele din cadrul Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” – în prezenţa prefectului judeţului, Adrian Jean Andrei, a şefilor instituţiilor militarizate şi demilitarizate din judeţ. În cadrul ceremoniei militare, după intonarea Imnului Naţional şi oficierea serviciului religios, militarii Batalionului 468 Apărare Antiaeriană „Trotuş” au preluat Drapelul Naţional, evenimentul încheindu-se cu depunerea de coroane de flori la monument.
Următoarea schimbare a ştafetei are loc la Sfântu-Gheorghe, iar joi, pe 3 noiembrie, va ajunge în Garnizoana Braşov, unde va avea loc ceremonia dedicată Centenarului Vânătorilor de Munte.
Maiorul Adrian Voinea, ofiţer relaţii publice al Batalionului 24 Vânători de Munte „General Gheorghe Avramescu” Miercurea-Ciuc, a declarat că marşul este organizat în memoria primului batalion de vânători de munte înfiinţat în anul 1916, amintind că şi în judeţul Harghita au avut loc lupte importante în Primul Război Mondial. „În zona Harghitei, în Topliţa, la Gura Secului, în partea de est a judeţului, în zona Lunca, au avut loc în Primului Război Mondial lupte deosebite, în care militarii români s-au jertfit şi au dat dovadă de foarte mult curaj, iar în cinstea lor şi în memoria lor ştafeta a ajuns şi în Miercurea-Ciuc”, a explicat maiorul Adrian Voinea.
După ceremonia de la Miercurea-Ciuc, prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, a declarat că „astăzi evocăm trecutul glorios al Armatei Române, contribuţia şi jertfa vânătorilor de munte în Primul Război Mondial şi sacrificiul acestora în înfăptuirea Marii Uniri”. „Rememorarea predării ştafetei de către primul batalion de vânători de munte ne trezeşte în suflete respectul pentru înaintaşii noştri, pentru patriotismul şi dăruirea lor în lupta pentru libertate. Să ne închinăm cu toţii cu respect şi pioşenie în faţa celor care au înfăptuit istoria prin faptele lor de vitejie, până la sacrificiul suprem, fără să ceară nimic în schimb. Armata României şi detaşamentele de vânători de munte vor rămâne întotdeauna stâlpul acestei naţiuni, continuatorii istoriei şi păstrătorii memoriei celor cărora le aprindem şi azi o candelă în suflet”, a spus prefectul judeţului.
∗∗∗
Prin Ordinul nr. 294 al Marelui Cartier General, la 3 noiembrie 1916, Şcoala Militară de Schiori din Bucureşti s-a transformat în „Corpul Vânătorilor de Munte”, organizat pe 3 batalioane a 3 companii fiecare, având un efectiv de 2.000 de combatanţi. Această decizie se impunea cu stringenţă, deoarece luptele duse de Armata Română în toamna anului 1916 au demonstrat fără putere de tăgadă că lipsa trupelor de vânători de munte a reprezentat un serios handicap pentru obţinerea succesului în campanie. Din acea zi, în cazarma Regimentului 4 Roşiori Cotroceni – Bucureşti, au început să se adune viitorii vânători de munte, recrutaţi din întreaga armată. La 3 decembrie 1916, vânătorii de munte şi-au început marşul pe jos spre Târgu-Neamţ, parcurgând aproximativ 500 de km. Au ajuns la destinaţie la 3 ianuarie 1917, fiind întâmpinaţi cu bucurie de populaţia şi de oficialităţile oraşului.
Şt. PĂTRÎNTAŞ