Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Centrul municipiului Miercurea Ciuc ar putea deveni cel mai atractiv downtown din Transilvania | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Societate » Centrul municipiului Miercurea Ciuc ar putea deveni cel mai atractiv downtown din Transilvania
Centrul municipiului Miercurea Ciuc ar putea deveni cel mai atractiv <i>downtown </i>din Transilvania

Centrul municipiului Miercurea Ciuc ar putea deveni cel mai atractiv downtown din Transilvania

Primăria Miercurea Ciuc şi Consiliul Judeţean Harghita lansează un proiect comun de reorganizare şi utilizare a zonei centrale a oraşului, unde vor fi concentrate activităţi culturale, sportive şi de agrement destinate locuitorilor zonei şi vizitatorilor

Autorităţile doresc să dea o nouă utilizare zonei nefolosite din centrul municipiului reşedinţă al judeţului Harghita. Este vorba, între altele, despre zona din spatele Cetăţii Mikó, despre vechea zonă a şanţurilor cetăţii, o parte a pădurii mici de pe lângă pista de patinaj-viteză, fostul ştrand din vecinătatea patinoarului, dar şi de clădiri care servesc în prezent ca instituţii medicale.

„Vorbim de mai multe locaţii: de clădirea în care la ora actuală funcţionează Secţia ORL şi cea de Fizioterapie – o clădire monument istoric, totodată vorbim despre curtea Muzeului Secuiesc al Ciucului, unde există un teren frumos, cu porţi secuieşti, cu case care trebuiau demolate în perioada comunismului şi au fost mutate aici, dar vorbim şi de Cimitirul Eroilor, unde momentan, din păcate, se întâmplă foarte multe lucruri nedemne de eroii îngropaţi acolo. Şi mai vorbim de fostul spital municipal, care în câţiva ani va fi mutat pe Dealul Nagy Lajos. Acum, când UDMR participă la guvernare, un obiectiv principal este descentralizarea activităţilor de Tineret şi Sport şi sperăm că şi spaţiile din spatele Patinoarului Vákár Lajos, cât şi alte obiective care se află în acel perimetru, inclusiv fostul ştrand IPIC, să fie adunate la un loc şi astfel să putem proiecta cel mai atractiv centru de municipiu din Transilvania, având în vedere că nici un oraş din Transilvania nu dispune de atâtea posibilităţi – de la cele de practicare a sportului până la cultură, monumente istorice, muzeu, bibliotecă, centru de informare pentru tineri şi alte oportunităţi – adunate la un loc”, a explicat Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita.

Potrivit acestuia, administraţia publică judeţeană împreună cu Municipalitatea Miercurea Ciuc vor realiza Planul Urbanistic Zonal pentru o suprafaţă de aproximativ cinci hectare aflată în centrul oraşului, multe dintre terenurile vizate fiind separate doar prin garduri din sârmă ghimpată.

De asemenea, în acest scop au iniţiat o consultare publică, în cadrul căreia locuitorii judeţului, ai zonei, dar şi alte persoane care iubesc oraşul Miercurea Ciuc se pot alătura autorităţilor cu sugestii şi propuneri concrete cu privire la „ce şi cum ar trebui” dezvoltat. Propunerile pot fi depuse online, până la data de 30 mai.

„Dacă sunteţi interesaţi de soarta oraşului, a comunităţii şi consideraţi că aveţi propuneri de amenajare a zonei şi de schimbare a destinaţiei clădirii pentru a fi în folosul tuturor, vă rugăm să completaţi chestionarul de mai jos până la data de 30 mai şi de asemenea să ne transmiteţi ideile şi comentariile dumneavoastră la adresele info@judetulharghita.ro şi varoshaza@szereda.ro. Planuri şi fotografii aferente imobilelor pot fi vizualizate aici: https://bit.ly/3eh2mWW şi mai multe informaţii pot fi solicitate la adresa arhitectsef@judetulharghita.ro sau apelând 0266/20.77.00/1510”, invită autorităţile.

„Este foarte important să redefinim un spaţiu care la ora actuală ori este folosit de instituţiile de sănătate, ori este nefolosit, un spaţiu de hectare şi hectare despre care am vorbit şi anul trecut în campania electorală şi referitor la care vrem ca locuitorii oraşului şi cei care iubesc oraşul Miercurea Ciuc să ne vină în sprijin cu idei, cu viziuni, cum ar trebui să fie folosită această zonă în perspectiva următorilor zece ani. Vrem să facem proiecte din care se nasc programe culturale şi sociale valoroase. Vă invităm la un schimb de idei pentru un vis de viitor, care va determina modul în care vom gestiona un patrimoniu construit foarte valoros”, a conchis primarul municipiului Miercurea Ciuc, Korodi Attila.

D. MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.