Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ce se întâmplă când te implici în cultivarea identităţii naţionale a comunităţilor de români din proximitatea ţării? | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Politic » Ce se întâmplă când te implici în cultivarea identităţii naţionale a comunităţilor de români din proximitatea ţării?
Ce se întâmplă când te implici în cultivarea identităţii naţionale a comunităţilor de români din proximitatea ţării?

Ce se întâmplă când te implici în cultivarea identităţii naţionale a comunităţilor de români din proximitatea ţării?

Rişti să fii demis de către UDMR!

Ziarul clujean Făclia a publicat în numărul de ieri un articol în care atrage atenţia asupra unei alte acţiuni întreprinse de politicienii maghiari, de această dată având ca obiectiv TVR Cluj. Ziarul precizează că mai mulţi angajaţi, majoritatea etnici maghiari din cadrul redacţiei minorităţi, ar încerca să forţeze demiterea conducerii studioului teritorial şi instalarea în frunte a unui manager apropiat de UDMR. Scopul ar fi „instalarea în fruntea instituţiei a unui manager apropiat de UDMR pentru a putea limita programe ce ţin de identitatea naţională a românilor, iar pe de altă parte pentru a opri orice fel de materiale în care sunt semnalate acţiunile iredentist şovine şi autonomist-separatiste ce au loc pe teritoriul ţării noastre”.

„Recent, un aşa-zis grup de jurnalişti din TVR Cluj au dat publicităţii un document prin care critică managementul promovat de actualul director al studioului teritorial, d-nul Romeo Couţi. Acest demers se înscrie într-o acţiune a angajaţilor de la redacţia minorităţi, susţinută şi de UDMR, menită să ducă la demiterea actualului director. Printre acuzaţiile care i se aduc lui Romeo Couţi se numără faptul că a angajat studioul în proiectele ce au avut ca scop cultivarea identităţii naţionale şi întărirea relaţiilor cu comunităţile de români din proximitatea României”, se arată în articolul UDMR încearcă să „confişte” TVR Cluj?!.

Ziarul Făclia mai precizează faptul că autorii documentului consideră că emisiunile realizate de redactorii studioului clujean despre comunităţile istorice din Republica Moldova şi Ucraina nu ar avea nici o justificare editorială. De asemenea, aceştia mai reclamă amestecul în activitatea editorială, dând ca exemplu materialul cu formaţia ungară de muzică rock Beatrice, trupă cunoscută pentru legăturile cu organizaţia Mişcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate.

„TVR Cluj a semnalat propaganda iredentist şovină făcută de solistul trupei Nagy Fero, ceea ce a stârnit reacţia dură a UDMR. Lucrurile au evoluat în aşa fel încât, în final, reporterul care a făcut ştirea, Diana Apahidean, a fost dată afară din televiziunea publică. Se pare că astfel de materiale îi irită foarte tare pe reprezentanţii UDMR şi, de aceea, preferă în fruntea studioului teritorial Cluj un manager apropiat pentru a se asigura că pe viitor nu vor mai avea parte de astfel de surprize”, precizează ziarul clujean.

∗∗∗

În ultimii ani, studioul teritorial TVR Cluj a fost implicat într-o serie de proiecte care au avut ca scop dezvoltarea presei de limba română în comunităţile istorice de români din Ucraina, Basarabia, Valea Timocului şi Ungaria. Proiectele au făcut parte dintr-o strategie a televiziunii publice şi au fost incluse în planul managerial pentru studioul teritorial de pe Someşul Mic şi aprobate de Consiliul de administraţie al TVR. Astfel, studioul a fost partener la congresul „Limbaj-mesaj-libertate”, organizat în 2009 de Forumul Internaţional al Jurnaliştilor Români la Drobeta Turnu Severin şi Kladovo (Serbia), iar un an mai târziu a prezentat problemele semnalate la Congresul cu tema „Presa-Putere-Democraţie” organizat la Chişinău. TVR Cluj a mai relatat despre problemele românilor şi ale presei române cu ocazia şi a altor congrese organizate la Cernăuţi sau Bălţi, dar şi în Serbia, la Donji Milanovac. De asemenea, reporterii basarabeni au realizat în Cluj şi alte judeţe vecine, împreună cu jurnaliştii clujeni, câte un reportaj în limba lor maternă (română, rusă, bulgară, găgăuză), temele vizând subiecte privind Uniunea Europeană. Şi tot în urma unui proiect, patru jurnaliste din Republica Moldova au participat în 2016 la cursuri de iniţiere organizate de angajaţii TVR Cluj.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.