Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ce are de ascuns Curtea de Conturi? | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 19 martie 2024
Home » Economic » Ce are de ascuns Curtea de Conturi?
Ce are de ascuns Curtea de Conturi?

Ce are de ascuns Curtea de Conturi?

Pentru Curtea de Conturi – 4,8 hectare teren forestier = 6,4 milioane lei, dar 5,7 hectare teren forestier = 0 lei. Iar un schimb de 3,5 hectare pădure pentru 0,8 hectare arabil este omis

Curtea de Conturi a României este o instituţie care „exercită controlul asupra modului de formare, de administrare şi de întrebuinţare a resurselor financiare ale statului şi ale sectorului public” – pe scurt: controlează modul în care este folosit banul public şi proprietatea statului. Iar dacă se constată nereguli, acestea sunt soluţionate de instanţele judecătoreşti. De asemenea, anual, Curtea de Conturi publică un raport referitor la modul în care a fost gestionat bugetul public şi resursele publice, în acesta fiind incluse şi neregulile constatate.

Având raportul publicat în acest an, ne oprim puţin asupra judeţului Harghita, iar de aici luăm cazul a trei localităţi.

În dreptul controlului realizat în municipiul Topliţa se aminteşte de o posibilă vânzare ilegală a unei suprafeţe de teren forestier de 4,8 hectare, cu un prejudiciu de peste 6,4 milioane de lei.

În acelaşi raport, la sinteza rezultatelor acţiunii de control desfăşurate în Remetea, se constată vânzarea nelegală a unei suprafeţe de 5,7 hectare de teren cu vegetaţie forestieră, iar suma estimată a abaterii este 0 (zero).

Tot în acest raport, dar în ceea ce priveşte comuna Brădeşti, nu se aminteşte nimic despre vreun schimb de teren între localitate şi Parohia Romano-Catolică, realizat pe baza unei hotărâri de Consiliu local. Este vorba de Hotărârea nr. 11/2004, în care se precizează: „Se aprobă schimbarea terenului arabil de 0,84 haaparţinând Parohiei Romano-Catolice din localitatea Satu Mare, oferit de aceasta pentru amplasarea staţiei de epurare pentru realizarea investiţiei de canalizare în comuna Brădeşti, cu un teren în suprafaţă de 3,5 ha – pădure – aparţinând Consiliului local al comunei Brădeşti (…)”.

Aşadar, apar două întrebări:

  1. Cum este posibil ca în cazul UATM (unitatea administrativ-teritorială municipiul) Topliţa, în cazul a 4,8 ha, prejudiciul să fie de 6.578 mii lei, iar la UATC (unitatea administrativ-teritorială comuna) Remetea, în cazul a peste 5,7 ha, acesta să fie zero?
  2. De ce nu se aminteşte nimic despre schimbul de teren dintre Brădeşti şi Biserică şi care sunt rezultatele controlului realizat la Brădeşti în această privinţă? Pentru că este greu de crezut că 3,5 hectare de pădure valorează la fel cu 0,84 hectare arabil, indiferent unde sunt poziţionate cele două suprafeţe.

Aceste două întrebări le-am adresat, pe baza Legii nr. 544/2001 privind accesul la informaţiile de interes public, Camerei de Conturi Harghita. Cererea am trimis-o pe 21 martie, iar două zile mai târziu am primit răspuns că aceasta a fost redirecţionată Serviciului de Comunicare, Imagine şi Relaţii Publice al Curţii de Conturi a României.

După 30 de zile, neprimind nici un răspuns la cerere, am retrimis solicitarea, de această dată direct Serviciului de Comunicare.

Pentru că nici până acum nu ne-a sosit vreun răspuns, suntem îndreptăţiţi să credem că această instituţie ar avea ceva de ascuns în cele două cazuri, de la Remetea şi Brădeşti.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.