Un nou termen în procesul în care primarul suspendat din Gheorgheni este judecat pentru comiterea a trei infracţiuni | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 iulie 2024
Home » Societate » Un nou termen în procesul în care primarul suspendat din Gheorgheni este judecat pentru comiterea a trei infracţiuni
Un nou termen în procesul în care primarul suspendat din Gheorgheni este judecat pentru comiterea a trei infracţiuni

Un nou termen în procesul în care primarul suspendat din Gheorgheni este judecat pentru comiterea a trei infracţiuni

 Avocatul denunţătorului susţine că clientul său este supus unor încercări de intimidare

Tribunalul Harghita a judecat, ieri, un nou termen în procesul în care primarul suspendat al municipiului Gheorgheni este trimis în judecată pentru comiterea a trei infracţiuni: abuz în serviciu, delapidare şi şantaj.

„Astăzi, după cum aţi văzut, s-au administrat probe, în sensul că s-au audiat martori şi s-au depus concluzii referitoare la prelungirea măsurii controlului judiciar a domnului Mezei. S-au ascultat martori, a fost o atmosferă încărcată, multă tensiune în acest proces, ţinând seama de faptul că acest personaj, domnul Mezei, are încă multă influenţă în municipiu şi clienţii noştri ni se plâng de faptul că sunt supuşi unor încercări de intimidare, de hăituire; li se reproşează faptul că nu sunt adevăraţi maghiari pentru simpla împrejurare că atunci când au fost audiaţi la DNA au spus adevărul, mă refer la fraţii Virág”, a spus, la sfârşitul şedinţei de judecată, avocatul părţilor vătămate SC Monturist SRL şi Virág Zsolt, prof. univ. dr. Ioan Sabău.

La termenul de ieri au fost audiaţi în calitate de martori Virág József (angajat al SC Monturist SRL), fratele denunţătorului în această cauză Virág Zsolt, administratorul SC Monturist SRL, precum şi viceprimarul cu atribuţii de primar al municipiului Gheorgheni, Nagy Zoltán. Aceştia au declarat în faţa judecătorului că îşi menţin declaraţiile făcute în timpul urmăririi penale. Audierile martorilor au durat mai multe ore.

În ceea ce priveşte prelungirea controlului judiciar, avocatul primarului suspendat al municipiului Gheorgheni a cerut revocarea acestei măsuri, astfel încât Mezei János să îşi poată relua atribuţiile de primar pe final de mandat. Acesta a argumentat, printre altele, că cercetarea judecătorească a înaintat şi o parte din martori au fost audiaţi deja. De asemenea, acesta a amintit că a trecut aproape un an şi trei luni de la luarea acestor măsuri preventive.

Şi Mezei János a spus în faţa instanţei că martorii ce i-ar fi putut influenţa au fost audiaţi, astfel că nu se mai impune această măsură preventivă. Totodată, primarul suspendat a afirmat, din nou, că nu consideră că a greşit cu ceva, ci a vrut doar binele comunităţii care l-a ales.

Instanţa urmează să se pronunţe în legătură cu prelungirea ori revocarea măsurii controlului judiciar dispuse faţă de primarul suspendat al municipiului Gheorgheni, joi, 19 mai.

Reamintim că primarul suspendat al municipiului Gheorgheni a fost trimis în judecată de procurorii DNA la sfârşitul lunii mai 2015, pentru abuz în serviciu, şantaj şi instigare la delapidare.

Potrivit unui comunicat al DNA, în 2013, primarul Mezei János şi-a exercitat în mod fraudulos atribuţiile de serviciu, încheind, în numele municipiului Gheorgheni, un contract de vânzare-cumpărare a unei parcele de teren în suprafaţă de 400 mp, amplasată pe malul Lacului Roşu, prin care a înstrăinat acest bun către o societate. Procurorii susţin că acest teren nu putea să fie vândut deoarece constituia parte din capitalul social adus ca aport la SC Monturist SRL de către municipiul Gheorgheni (sub forma folosinţei bunului, prin concesionarea pe o durată de 49 de ani către respectiva societate).

Procurorii mai susţin că edilul l-a somat pe administratorul firmei respective, denunţător în cauză, ca în cel mult două zile să vină la sediul primăriei şi să-şi prezinte demisia, în caz contrar urmând a suferi consecinţe negative, precum darea în vileag a unor fapte reale şi/sau imaginare care îl vor determina să nu mai poată munci şi locui în Gheorgheni. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.