Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ce a importat şi ce a vândut judeţul Harghita în 2014 | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » Ce a importat şi ce a vândut judeţul Harghita în 2014
Ce a importat şi ce a vândut judeţul Harghita în 2014

Ce a importat şi ce a vândut judeţul Harghita în 2014

Potrivit raportului de activitate pe anul 2014, realizat de către Biroul Vamal de Interior (BVI) Harghita, în cursul anului trecut, la nivelul judeţului au fost înregistrate peste 4.000 de operaţiuni vamale, din care 1.139 importuri şi 3.000 de exporturi.

Dacă în urmă judeţul nostru producea aţă şi fire, aceste produse sunt acum importate din Asia. Astfel, mărfurile preponderent importate în 2014 au fost: aţă de cusut (din China, Egipt şi Turcia); fire (din Egipt, China, India, Indonezia, Thailanda); vitrine frigorifice şi piese de schimb pentru acestea (din China şi Turcia); articole din hârtie (din Ucraina, Rusia, Republica Moldova). Din Europa s-a adus mobilier din lemn şi metal, dar şi radiatoare ori cazane din fontă. Din SUA au fost aduse suplimente alimentare, iar din Republica Coreea anvelope.

În schimb, am trimis, prin exporturi, în Canada, Israel, SUA şi Taiwan apă minerală; ţărilor arabe le-am dat cherestea; în China am exportat lemn rotund de răşinoase; în Japonia, Rusia şi Elveţia mobilier de lemn; în Macedonia am exportat bere; iar în Maroc, Tunisia şi Republica Moldova am vândut aţă de cusut.

 

 Fraude de peste 300.000 de lei în 2014

În urma activităţii de control ulterior, BVI Harghita a constatat 85 de fraude în ceea ce priveşte operaţiunile vamale, valoarea acestor iregularităţi fiind de 317.450 de lei, din care s-au încasat doar 73.165 de lei.

Dintre fraudele constatate se amintesc: sustragerea mărfurilor de la controlul vamal (suma constatată a fost de peste 277.000 lei, fiind recuperaţi aproape 35.000 de lei); valoare inexactă (a fost recuperată întreaga sumă constatată – peste 12.000 de lei); nerespectarea regimului vamal (suma constatată de peste 11.000 de lei a fost recuperată integral); origine sau provenienţă inexacte (au fost recuperaţi toţi cei 8.000 de lei).

 

 Acţiuni de supraveghere şi control

Pentru protecţia drepturilor de proprietate intelectuală, în cursul anului trecut au fost realizate două Operaţiuni Comunitare.

Una dintre acestea s-a numit „Pangeea VII”, s-a desfăşurat în perioada 13-20 mai şi a vizat combaterea traficului ilegal cu medicamente prin Internet. Cu această ocazie au fost verificate toate coletele la Poştă, nefiind găsite mărfuri contrafăcute ori care nu îndeplinesc condiţiile de introducere în ţară.

Operaţiunea „Black Poseidon 3” s-a desfăşurat în perioada 6-31 octombrie, iar prin aceasta s-a dorit combaterea traficului cu mărfuri contrafăcute ori ilicite, prin Poştă, aerian, maritim şi pe cale rutieră. Nici în acest caz nu au fost depistate, la nivelul judeţului, mărfuri cu probleme.

Pentru supravegherea vamală a pieţei au fost realizate 14 notificări către Protecţia Consumatorilor, nefiind constatate nereguli.

Nu au fost probleme nici în ceea ce priveşte traficul ilicit cu specii sălbatice de floră sau faună pe cale de dispariţie, cu pietre şi metale preţioase, cu ţigări ori alcool.

În schimb, în domeniul antidrog, la Oficiul Poştal nr. 1 din Odorheiu-Secuiesc a fost identificat un colet trimis din SUA şi în care erau 701 grame de substanţă albă pulverulentă. În urma solicitării, o echipă din cadrul Serviciului de Combatere a Crimei Organizate Harghita a prelevat probe din această substanţă, pentru a fi analizate la Laboratorul de Analiză şi Profil al Drogurilor din Cluj-Napoca. Rezultatul, însă, a fost unul negativ, astfel că nu s-a confirmat suspiciunea iniţială.

 

 Aproape 20 de milioane de lei, în buget

În anul 2014, în buget s-au încasat bani din taxe vamale, TVA, din accize, dar şi din amenzi, comisioane vamale etc. Totalul acestor venituri s-a ridicat la 19.938.175 lei, din care peste 16 milioane de lei a reprezentat Taxa pe Valoarea Adăugată.

LIVIU C.

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.