Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Câteva sute de animale domestice, ucise şi anul acesta de sălbăticiuni în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Câteva sute de animale domestice, ucise şi anul acesta de sălbăticiuni în Harghita
Câteva sute de animale domestice, ucise şi anul acesta de sălbăticiuni în Harghita

Câteva sute de animale domestice, ucise şi anul acesta de sălbăticiuni în Harghita

Animalele sălbatice au provocat şi în 2022 pagube semnificative în gospodăriile harghitenilor, ca şi în anii anteriori cele mai multe probleme fiind cauzate de urşi. Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Harghita, Domokos Laszlo, a declarat publicaţiei noastre că anul acesta comisia pentru evaluarea pagubelor produse de animalele sălbatice a fost convocată de 532 de ori. Acesta a precizat că în 475 de cazuri a fost vorba despre pagube provocate de urşi, dar şi lupii au cauzat probleme gospodarilor harghiteni de 26 de ori. Comisia de specialitate a fost convocată de 8 ori şi din cauza problemelor cauzate de castori, fiind şi mai multe situaţii în care pagubele au fost puse pe seama cerbilor şi mistreţilor. Au fost afectate culturile pe o suprafaţă totală de 119 hectare, iar sălbăticiunile au ucis peste 400 animale domestice, în principal bovine şi ovine.

Domokos Laszlo a adăugat că în cursul acestui an au fost înregistrate aşa-numite ucideri accidentale în cazul a 14 urşi şi a unui lup, fiind în general cazuri în care animalele sălbatice au fost lovite de trenuri sau autovehicule ori au murit din alte cauze. Directorul APM Harghita a spus că, în conformitate cu reglementările în vigoare, au fost emise aprobări pentru scoatere din populaţie, respectiv recoltare, în cazul a 35 de urşi, fiind împuşcaţi 33 dintre aceştia.

Potrivit afirmaţiilor sale, în ultimele luni nu au fost semnalate pagube semnificative cauzate de animalele sălbatice, specialiştii fiind de părere că urşii s-au retras în zonele cu ghindă. Domokos Laszlo a mai spus că este de aşteptat ca urşii să îşi facă din nou prezenţa în zona localităţilor judeţului în primăvară, când apare iarba verde şi oamenii îşi scot animalele la păşunat.

Acesta a menţionat că este recomandat, pentru evitarea pe viitor a unor evenimente nedorite, ca gospodarii să fie mai atenţi şi să îşi ia măsuri de siguranţă, să folosească câini de pază, să instaleze garduri electrice şi să nu lase animalele la păşunat nesupravegheate lângă pădure.

În 2021, comisia pentru evaluarea pagubelor produse de animalele sălbatice a fost convocată de 652 de ori, în 596 de cazuri fiind vorba despre probleme cauzate de urşi. Pe parcursul anului 2020, pe masa aceleiaşi comisii au ajuns 248 de dosare, marea majoritate a pagubelor fiind şi atunci provocate tot de urşi.

E.G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.