Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Încă două proiecte importante pentru comunitatea din Băile Tuşnad vor fi materializate cu finanţare PNRR | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » Economic » Încă două proiecte importante pentru comunitatea din Băile Tuşnad vor fi materializate cu finanţare PNRR
Încă două proiecte importante pentru comunitatea din Băile Tuşnad vor fi materializate cu finanţare PNRR

Încă două proiecte importante pentru comunitatea din Băile Tuşnad vor fi materializate cu finanţare PNRR

  • La trei zile după Crăciun şi cu tot atâtea înaintea celebrării începutului noului an, primarul staţiunii Băile Tuşnad a semnat, la Bucureşti, încă două contracte aprobate pentru finanţarea prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă

Cele două proiecte au ca obiective construirea a două module de bloc la standarde nZEB (nearly Zero Energy Buildings – n.a.) şi amplasarea de staţii de încărcare pentru maşini electrice în staţiune.

„Blocurile vor fi construite la intrarea în staţiune dinspre Sfântu Gheorghe, în apropiere de Villa Aronson. În primăvara 2023 începem cu întocmirea documentaţiilor tehnice, scoatem lucrarea la licitaţie şi după câştigarea concursului vor începe efectiv lucrările de construcţii”, a precizat primarul Butyka Zsolt.

Vorbim în acest caz despre un proiect în valoare de 5,6 milioane de lei câştigat de Primăria Băile Tuşnad, pentru ridicarea a două module de bloc considerate de specialiştii Uniunii Europene şi nu numai „locuinţele viitorului”.

Clădirile nZEB sunt construcţii cu o performanţă energetică foarte ridicată. Cantitatea aproape nulă sau foarte mică de energie necesară este produsă într-o măsură foarte mare din surse regenerabile, urmărindu-se reducerea costurilor de mentenanţă, reducerea consumului de energie, a emisiilor de CO2 şi a consumului de apă. În consecinţă, consumul de energie este mult limitat, ceea ce duce la economii de bani şi de energie.

Prin intermediul celui de-al doilea proiect pentru care s-a semnat miercuri, 28 decembrie, contractul de finanţare în valoare de 713.000 de lei, în staţiunea Băile Tuşnad vor fi amplasate şase staţii de încărcare pentru maşini electrice. Potrivit primarului Butyka Zsolt, acestea vor fi înfiinţate în special în parcări: la Primărie, la Centrul Wellness, la Pârtia de schi, în parcarea din faţa Bisericii, ş.a.m.d.

În urmă cu două săptămâni, conducerea administrativă a oraşului Băile Tuşnad a semnat şi contractul de finanţare pentru realizarea Planului Urbanistic General al staţiunii – o investiţie de 1,5 milioane de lei.

În prezent, pe lista Companiei Naţionale de Investiţii se află un alt proiect important pentru dezvoltarea şi modernizarea comunităţii locale, prin care se intenţionează construirea unui Centru de Sănătate şi de Urgenţă în Băile Tuşnad. Acesta va cuprinde Serviciul de Pompieri, Staţia de Ambulanţă, Serviciul Salvamont şi o Casă de Sănătate. Proiectul a fost depus în august anul acesta şi valoarea acestuia este estimată la 12-15 milioane de lei, costurile depinzând de valoarea preţurilor materialelor de construcţie.

„Am trecut la etapa a doua în cadrul acestui proiect: am trecut la avizări. Vorbim despre patru instituţii care vor funcţiona în aceeaşi clădire, un Combo după modelul scandinav: trei ambulanţe, trei pompieri, în spate Salvamontul şi lângă, la fostul sediu al Primăriei, va fi Centrul de Sănătate cu trei cabinete separate”, ne-a explicat primarul Butyka Zsolt.

Recent a fost pusă şi piatra de temelie a unei grădiniţe, cu finanţare din partea Guvernului Ungariei, execuţia fiind coordonată de Asociaţia Pedagogilor Maghiari din România.

Proiectelor pentru care s-a obţinut deja finanţarea de către Primăria Băile Tuşand li se adaugă altele pentru care a fost solicitată şi se aşteaptă alocarea fondurilor necesare: un proiect pentru înfiinţarea unui „Centru de colectare voluntară de deşeuri” şi un proiect privind eficientizarea energetică a Şcolii Gimnaziale „Mór Jókai” şi a Centrului Wellness, ambele în cadrul Programului denumit generic „Eficienţă energetică în clădiri publice” al Administraţiei Fondului pentru Mediu.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.