Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cât mai durează lucrările la apă şi canalizare în Sărmaş | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Cât mai durează lucrările la apă şi canalizare în Sărmaş
Cât mai durează lucrările la apă şi canalizare în Sărmaş

Cât mai durează lucrările la apă şi canalizare în Sărmaş

  • În 2012 începeau primele lucrări la introducerea apei şi canalizării în localitatea Sărmaş. Nouă ani mai târziu, două proiecte din cele patru au fost finalizate, iar în următorii doi-trei ani, spune primarul localităţii, toţi sărmăşenii vor beneficia de serviciile de apă şi canalizare. Aşteptarea este una lungă, mai ales pentru familiile care nu au nici o altă sursă de apă potabilă în curte

Primul contract de finanţare pentru introducerea apei şi canalizării în localitatea Sărmaş a fost semnat în 2012. Acesta prevedea construirea de puţuri, staţii de pompare şi de epurare a apei şi de aproape 10 km de reţea de apă şi canalizare în satele Hodoşa, Sărmaş şi Runc. Dar, din cauza documentaţiei, lucrările propriu-zise au început abia doi ani mai târziu.

De atunci, s-au mai semnat alte contracte de extindere atât din fonduri proprii, cât şi din fonduri europene. Racordarea satului Platoneşti la apă şi canalizare va mai dura, însă, câţiva ani, proiectul realizându-se din fonduri proprii.

„Platoneştiul este o investiţie mare, undeva în jur de 12 milioane de lei. Lucrarea este planificată pe trei ani, în trei tranşe de plată. Dacă reuşim, însă, între timp, să obţinem fonduri europene se va termina mai repede”, spune primarul localităţii, Valentin Mîndru. Aici vorbim de aproximativ 200 de racorduri.

Un caz mai fericit este însă terminarea lucrărilor pentru satele Sărmaş, Runc şi Fundoaia. „Două proiecte sunt puse deja în funcţiune. Avem în jur de 480 de racorduri. În cursul lunilor iunie-iulie ar trebui să se finalizeze racordarea pentru satele Sărmaş, Runc şi Fundoaia, unde vorbim de vreo 502 racorduri”, completează primarul din Sărmaş.

Funcţionarea serviciilor de apă şi canalizare în localitate sunt esenţiale. Mai ales că există familii care nu au o altă sursă de apă potabilă. „Apa este necesară. Avem zone unde chiar am forţat un pic. Avem undeva la 10-12 familii care nu au avut apă niciodată. Cărau apă cu găleata şi cu bidoanele. Cât despre dorinţa locuitorilor, da, oamenii îşi doresc cât mai curând să aibă apă şi canalizare. Unii vor mai repede, alţii mai au răbdare, dar, în general, lumea înţelege”, zice Valentin Mîndru.

Mădălina MICU

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Vai de capu nostru 🤣

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.