Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Carantină la Sala Sporturilor din Miercurea Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Sănătate » Carantină la Sala Sporturilor din Miercurea Ciuc
Carantină la Sala Sporturilor din Miercurea Ciuc

Carantină la Sala Sporturilor din Miercurea Ciuc

  • Comunitatea romă găzduită aici este în carantină, timp de 14 zile, după ce un băiat în vârstă de 11 ani, membru al acesteia, a fost depistat pozitiv la noul coronavirus la ultima testare de rutină, efectuată cu caracter preventiv

Persoanele care locuiesc provizoriu acolo nu au voie să părăsească arena, iar cei care intră sunt obligaţi să poarte echipamentul de protecţie.

„Intră (în Sala Sporturilor – n.a.) numai educatorii şi îngrijitorii, care se echipează corespunzător, li se aduce hrană de trei ori pe zi, asistentele comunitare şi medicii le verifică ori de câte ori este nevoie starea de sănătate. Nu ne bucură acest fapt, pentru că nu este uşor de tratat o comunitate atât de mare şi mai ales de ţinut în carantină timp de 14 zile. Vorbim despre o comunitate obişnuită cu libertatea, care trăieşte în aer liber şi asta mă îngrijorează puţin. Este un focar mare, şi nu numai în cazul infectării cu noul coronavirus, ci şi în cazul altor boli transmisibile. Riscul de transmitere într-un spaţiu închis, chiar dacă el este foarte mare şi aerat, este mult mai mare în cazul unei comunităţile închise, care convieţuieşte atât de apropiat, pe o perioadă atât de lungă. Şi cu cât perioada este mai lungă, cu atât mai mult creşte riscul contaminării. Noi supraveghem permanent această comunitate”, a declarat, pentru Informaţia Harghitei, dr. Tar Gyӧngyi, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Harghita.

Băiatul în vârstă de 11 ani, depistat pozitiv la ultima testare, a fost transferat şi internat, împreună cu mama lui, la Secţia de Pediatrie a Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc – spital suport COVID.

„Am scos din comunitate copilul şi pe mama sa, nu pentru că ar fi manifestat vreo simptomatologie gravă, dimpotrivă, este asimptomatic, ci pentru a reduce la minimum posibil riscul contaminării celorlalţi membri. De altfel, după rezultatele negative ale mai multor testări, se presupune că majoritatea comunităţii a trecut deja prin boală şi este imună la noul coronavirus, dar se poate întâmpla ca unii dintre membrii acesteia să nu dezvolte imunitate. Nu este exclus şi ca băiatul să se fi infectat în afara comunităţii, fiindcă după incendiul de la începutul lunii ianuarie, de când locuiesc temporar la Sala Sporturilor, toţi membrii comunităţii s-au plimbat prin oraş şi nu prea poartă masca – deşi Primăria le-a pus la dispoziţie tot ce au nevoie – nici afară, nici înăuntru”, a precizat dr. Tar Gyӧngyi.

Primăria Miercurea Ciuc caută în continuare soluţii pentru rezolvarea situaţiei locative a comunităţii de romi, rămasă fără locuinţe în urma incendiului din 8 ianuarie; nu a încetat nici o clipă, dar din păcate sezonul rece şi lipsa banilor îngreunează considerabil acest demers.

O parte din comunitatea de romi de la Şumuleu s-a întors, „acasă”, unii s-au cazat la rude, dar pentru cele 126 de persoane care trăiesc în continuare la Sala Sporturilor autorităţile nu au la îndemână prea multe modalităţi de a ieşi din impas.

Iar cheltuielile generate de întreţinerea acestora sunt mari, în ciuda devotamentului întregii comunităţi din Miercurea Ciuc, care a fost solidară cu romii rămaşi pe drumuri chiar din noaptea nenorocirii ce s-a abătut asupra lor.

„Suntem în faza în care ţara nu are buget, aşa că nu are buget nici consiliul judeţean, nici noi. Este o situaţie delicată şi, chiar dacă am avea bani, nu am putea face nimic. Primăria are un singur teren intravilan disponibil, în cartierul Tudor, vis-a-vis de locuinţele ANL, dar nu avem condiţiile necesare pentru depozitarea containerelor. Ele trebuie încălzite de la o sursă de curent electric, ori pentru fiecare dintre acestea am avea nevoie de 2,5 kW şi la 40 de containere e greu. Ideal ar fi un teren betonat, cu sursă de curent adecvată, cu sursă de apă şi canalizare. Dar este greu, pentru că ce nu s-a putut rezolva în decenii noi încercăm să rezolvăm acum în câteva luni. Facem tot posibilul. Până atunci vor rămâne aici, este o situaţie de criză şi toată lumea trebuie să înţeleagă. Nu avem încotro”, a explicat Bors Béla, viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc.

De câteva zile, primăria a început recompartimentarea Sălii de Sport, astfel încât fiecare familie de romi să aibă propria încăpere. Aşa se face că vestiarele din partea stângă a parterului au fost transformate în locuinţe destinate familiilor cu copii mici.

„Acum eliberăm şi partea dreaptă a parterului, unde vom muta şi celelalte familii, respectând astfel regulile de siguranţă. Şi tot la parter vom amenaja şi un alt spaţiu pentru servirea mesei, cu fluxuri separate de intrare şi de ieşire, respectând toate indicaţiile Direcţiei de Sănătate Publică. Etajul întâi, care a fost compartimentat imediat după incendiul de la Şumuleu pentru a fi folosit ca spaţiu de dormit, se va elibera în următoarele zile şi va fi recompartimentat pentru desfăşurarea de activităţi ocupaţionale; pentru toate acestea lucrăm cu specialişti în domeniu de la Caritas. Iar o parte a curţii care înconjoară Sala Sporturilor a fost amenajată ca spaţiu pentru ieşirea în aer liber. Astăzi am stat de vorbă cu cei care sunt cazaţi temporar aici, le-am explicat care este situaţia, au înţeles că nu au voie să iasă în oraş. Personalul care se ocupă de ei – de la Direcţia Socială de la noi şi de la judeţ, de la Caritas şi voluntarii – pot intra doar echipaţi corespunzător, respectând toate măsurilor de siguranţă, iar în interior se vor face dezinfectări periodice”, a conchis viceprimarul Bors Béla.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.