Persoanele cu handicap pot opta pentru decontarea combustibilului în locul biletelor de tren | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 septembrie 2021
Home » Societate » Persoanele cu handicap pot opta pentru decontarea combustibilului în locul biletelor de tren
Persoanele cu handicap pot opta pentru decontarea combustibilului în locul biletelor de tren

Persoanele cu handicap pot opta pentru decontarea combustibilului în locul biletelor de tren

Începând din acest an, persoanele cu handicap şi reprezentanţii legali ai acestora pot opta ca în locul biletelor de transport interurban să li se deconteze carburantul.

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita, publicat pe site-ul instituţiei, beneficiarii acestei prevederi sunt persoanele cu handicap, reprezentanţii legali ai acestora, părinţii, tutorii sau persoanele care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului cu handicap grav sau accentuat.

Indiferent dacă doresc să beneficieze de bilete de călătorie sau să li se deconteze carburantul, persoanele trebuie să completeze o cerere care poate fi depusă personal, trimisă prin poştă la adresa DGASPC Harghita din str. Zöld Péter, nr. 6, Miercurea Ciuc, jud. Harghita sau prin e-mail, la adresa acordaredrepturihr@gmail.com. Cererea pentru exprimarea opţiunii poate fi descărcată de pe adresa de Internet dgaspchr.ro/categorii-de-documente/formulare-utile/. Şi tot de aici poate fi descărcată, ulterior, şi cererea pentru decontarea carburantului.

Ceea ce trebuie ştiut e faptul că dacă s-a optat pentru decontarea combustibilului, atunci persoana cu handicap şi însoţitorul acesteia nu mai pot primi şi bilete de transport. Şi invers, dacă se optează pentru bilete de transport, nu mai beneficiază de posibilitatea decontării carburantului. Aşadar, în cererea pentru exprimarea opţiunii se va bifa o singură opţiune.

Cum se face decontarea carburantului?

Potrivit DGASPC Harghita, cererea de decontare se depune la DGASPC Harghita, în termen de 60 de zile de la data efectuării călătoriei, şi este însoţită de următoarele documente: l bonul/bonurile fiscal(e) de carburant emis(e) de societăţile de distribuţie a produselor petroliere; l copie după certificatul de încadrare în grad de handicap; l copia actului de identitate; l copie după extrasul de cont.

De reţinut faptul că atât cererea de decontare, cât şi bonurile fiscale vor trebui depuse în original, iar decontarea se va face de către DGASPC Harghita în termen de 60 de zile calendaristice de la data înregistrării cererii.

Sumă maximă de decontare; banii se virează obligatoriu în contul persoanei

Ce mai trebuie ştiut e faptul că numărul de călătorii pentru care se decontează carburant în cursul unui an nu poate depăşi numărul de călătorii prevăzut de lege: 24 de călătorii pentru persoana cu handicap grav şi 12 călătorii pentru persoana cu handicap accentuat.

Carmen Liche, şef serviciu în cadrul DGASPC Harghita, spunea că nu e obligatoriu ca o călătorie să fie echivalentul unui drum. Şi oferea exemplul în care persoana merge pe un traseu mai lung, nefiindu-i suficient un plin de benzină sau motorină, caz în care, pentru acea călătorie poate depune pentru decontare două sau mai multe bonuri.

Dar există şi limite de decontare. Costul călătoriei pe care o efectuează şi o completează în declaraţia pe propria răspundere se calculează de către reprezentanţii DGASPC Harghita pe baza distanţei (a numărului de kilometri parcurşi) şi a tarifelor practicate de către CFR în cazul trenurilor Inter Regio, la clasa a II-a.

De asemenea, anual, suma decontată nu poate depăşi 1.500 de lei în cazul persoanelor cu handicap grav, respectiv 750 de lei pentru cei cu handicap accentuat.

Un alt lucru important de reţinut este faptul că suma se va vira doar în cont, neexistând şi opţiunea plăţii în numerar.

Mai multe informaţii pot fi obţine la numărul de telefon 0266/37.12.16.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.