Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cantitatea de lemn de foc vândută de Direcţia Silvică Harghita către populaţie în 2023, în creştere faţă de anii anteriori | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 30 aprilie 2024
Home » Societate » Cantitatea de lemn de foc vândută de Direcţia Silvică Harghita către populaţie în 2023, în creştere faţă de anii anteriori
Cantitatea de lemn de foc vândută de Direcţia Silvică Harghita către populaţie în 2023, în creştere faţă de anii anteriori

Cantitatea de lemn de foc vândută de Direcţia Silvică Harghita către populaţie în 2023, în creştere faţă de anii anteriori

  • În momentul de faţă, la ocoalele silvice Borsec, Homorod, Topliţa şi Tulgheş sunt disponibili, în total, aproximativ 800 metri cubi de lemn de foc

Direcţia Silvică (DS) Harghita a vândut către persoane fizice, în anul 2023, o cantitate totală de aproximativ 4.500 de metri cubi de lemn de foc sau pentru construcţii rurale, în creştere cu 10% faţă de 2022, când s-au înregistrat circa 4.060 mc. În 2021, DS Harghita a comercializat către populaţie 2.250 metri cubi lemn de foc.

Directorul DS Harghita, ing. Cătălin Mutică, a declarat că se poate observa o creştere a lemnului de foc comercializat către populaţie de instituţia pe care o conduce. Aceasta în condiţiile în care 2023 nu a fost un an normal din punct de vedere al exploatării la direcţia silvică, „întrucât ocoalele silvice cele mai importante au fost în reamenajare şi au exploatat mai mult produse accidentale”. Astfel că în anul 2024 se preconizează vânzarea unei cantităţi mai mari de lemn de foc către persoanele fizice, estimându-se aproximativ 5.500 mc la sfârşit de an.

„Ocoalele silvice au reuşit să treacă peste momentul psihologic din anii 2020-2021, când am fost obligaţi să exploatăm la drum auto mai mult lemn şi iată că am reuşit să vindem cantităţi destul de mari, pentru Direcţia Silvică Harghita, sub formă fasonată către persoanele fizice, ceea ce este îmbucurător deoarece se pare că s-a întâlnit cererea cu oferta – şi la nivelul ocoalelor silvice s-a creat un flux corect din acest punct de vedere”, a spus directorul DS Harghita.

Preţ mediu de 260 lei pentru un metru cub de lemn vândut către populaţie

Ing. Cătălin Mutică a amintit că la nivelul judeţului, pe lângă direcţia silvică, primăriile comunelor şi ocoalele silvice private de asemenea furnizează lemn de foc către persoane fizice. De altfel, cele mai multe suprafeţe forestiere din judeţul Harghita sunt administrate de ocoale silvice private. Pe lângă aceste entităţi, mai sunt societăţile comerciale care exploatează cel mai mult lemn din pădurile harghitene şi au posibilitatea să ofere lemn de foc către populaţie. În aceste condiţii se poate spune că în zonă sunt mai multe surse pentru achiziţionarea lemnului de foc de către populaţie comparativ cu alte judeţe, care sunt deficitare în păduri.

Directorul DS Harghita a spus că preţurile practicate de direcţie „nu sunt foarte mari”. În 2023, pentru cei 4.500 metri cubi de lemn vânduţi de DS Harghita persoanelor fizice, preţul mediu anual a fost de 260 lei. „Faţă de plafonul instituit anul trecut de 400 lei metrul cub de către Guvern, noi am vândut cu mult sub acel plafon”, a precizat ing. Cătălin Mutică.

Totuşi, directorul DS Harghita a reamintit că cea mai mare parte a lemnului de foc vândut de direcţia silvică este din specia răşinoase. „Doar la Ocolul Silvic Homorod, în bazinul Odorhei-Praid, avem mai mult lemn de foc de fag pe care îl oferim populaţiei. În rest, la ocoalele silvice Topliţa, Borsec, Tulgheş, preponderent se vinde lemn de foc din speciile de răşinoase – molid şi brad”, a spus ing. Cătălin Mutică.

400 mc lemn de foc vândut în luna ianuarie

În prima lună a acestui an, direcţia silvică a vândut către populaţie aproximativ 400 metri cubi lemn de foc. Conform sursei citate, în momentul de faţă în rămpile ocoalelor silvice Borsec, Homorod, Topliţa şi Tulgheş sunt disponibili, în total, aproximativ 800 metri cubi de lemn de foc. Acesta a precizat că în continuare în platformele primare ale ocoalelor silvice din cadrul DS Harghita va fi disponibil lemn de foc, inclusiv pe timpul primăverii şi verii, iar persoanele fizice care sunt interesate pot să îşi facă stoc cu multe luni înainte de iarna 2024-2025.

„Pentru achiziţionarea lemnului de foc, persoanele fizice se pot interesa la ocoalele silvice amintite şi nu trebuie decât să facă o solicitare şi va fi repartizată la un canton silvic care are lemn de foc de vânzare”, a explicat directorul direcţiei silvice.

Protocol încheiat între RNP – Romsilva şi CN Poşta Română

În luna ianuarie, RNP – Romsilva şi Compania Naţională „Poşta Română” au încheiat un protocol de colaborare prin care beneficiarii cardurilor de energie să poată utiliza sumele alocate în vederea achiziţionări de lemn pentru încălzire de la unităţile din structura regiei, inclusiv Direcţia Silvică Harghita. Este vorba despre ajutorul social pentru persoanele vulnerabile instituit de Ordonanţa de Urgenţă nr. 166/2022.

Directorul DS Harghita a spus că aceşti beneficiari, în baza cardului de energie valabil, a actului de identitate şi a facturilor emise de ocoalele silvice din structura Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, pot solicita compensarea sumelor aferente lemnului pentru foc care urmează a fi livrat de ocoalele silvice, în limita sumelor disponibile în soldul cardurilor de energie.

„În momentul de faţă, persoanele care au cardurile de energie şi vor să le folosească la cumpărarea de lemn de foc de la DS Harghita trebuie să se adreseze ocoalelor silvice, pentru că acolo sunt instrucţiuni în legătură cu modul de aplicare a acestor proceduri. În esenţă, ocolul silvic trebuie să factureze persoanei respective conform dispoziţiilor legale astfel încât protocolul să fie valabil şi Poşta Română să poată să deconteze sumele aferente”, a arătat ing. Cătălin Mutică.

Directorul DS Harghita, ing. Cătălin Mutică, a reamintit că de câţiva ani instituţia pe care o conduce a intrat pe lista furnizorilor de lemn de foc către populaţie, în limita stocurilor disponibile, conform modificărilor legislative referitoare la punerea pe piaţă a lemnului fasonat de către Regia Naţională a Pădurilor (RNP) – Romsilva. Potrivit dispoziţiilor Codului silvic aflat în vigoare, RNP – Romsilva trebuie să exploateze din ce în ce mai mult lemn sub formă fasonată. Aceste prevederi se preconizează că vor fi păstrate şi în viitorul Cod silvic, aflat în dezbatere publică. Aceasta presupune exploatarea lemnului prin forţe proprii sau prin firme specializate. În cazul DS Harghita, care nu are forţă de muncă proprie specializată, exploatarea se efectuează prin agenţi economici. În momentul de faţă, din totalul lemnului estimat că se va exploata într-un an, 50% trebuie pus pe piaţă sub formă fasonată. Pentru Direcţia Silvică Harghita aceasta înseamnă aproximativ 35.000-40.000 metri cubi maximum într-un an de zile, lemn care trebuie vândut la drum auto. „Bineînţeles că cea mai mare parte a acestui lemn se comercializează la agenţi economici prin licitaţii, dar lemnul de foc sub formă fasonată încercăm să-l vindem prima dată la populaţie, pentru a asigura necesarul pe plan local. Doar ce este în surplus sau nu se vinde o perioadă mai mare de timp îl vindem tot la agenţii economici prin licitaţii publice”, a conchis ing. Cătălin Mutică.

***

Direcţia Silvică Harghita are în administrare o suprafaţă totală de 92.304 hectare fond forestier sau vegetaţie forestieră în afara fondului forestier (1.301 ha). Din acest total, aproape 23.000 hectare sunt proprietate publică a statului, iar diferenţa aparţine altor proprietari, dar este administrată de direcţia silvică.

Suprafaţa forestieră totală a judeţului Harghita este de 264.109 ha. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.