Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Bugetul municipiului Toplița: punct și de la capăt | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 17 aprilie 2024
Home » Societate » Bugetul municipiului Toplița: punct și de la capăt
Bugetul municipiului Toplița: punct și de la capăt

Bugetul municipiului Toplița: punct și de la capăt

La începutul acestei săptămâni, după trei încercări în cadrul a două ședințe de Consiliu Local, a fost votat bugetul municipiului Toplița, care a cuprins și câteva amendamente făcute de consilierul Sebastian Buzilă. Atunci, consilierul ne declara că „veniturile bugetului erau umflate în primele două trimestre şi diminuate în trimestrele trei şi patru. Astfel existau cheltuieli de funcţionare care în primul trimestru erau de 10 ori mai mari decât în ultimul trimestru. Bugetul astfel croit nu asigura fondurile pentru funcţionarea Primăriei până la sfârşitul anului.

(…) am făcut o serie de amendamente prin care s-au redistribuit sume din trimestrele 1 şi 2 în trimestrele 3 şi 4”.

Ulterior, Sebastian Buzilă preciza că „sub presiunea timpului și a lipsei de informații complete” s-a comis o eroare, fiind depășită cu 52.000 de lei suma totală a cheltuielilor admise.

Drept pentru care Primăria municipiului Toplița a primit o adresă de Finanțele Publice în care se constată anumite neregularități ce trebuie corectate.

Astfel, Consiliul Local a fost convocat pentru a treia oară în această săptămână în vederea votării bugetului, ședința având loc în această dimineață.

Bugetul a avut forma inițială, motiv pentru care același consilier a revenit cu amendamente.

„Am câteva amendamente, din nou, pentru că bugetul pe care l-am primit e de fapt bugetul inițial. Am spus și atunci, spun și acum că bugetul actual e extrem de dezechilibrat, adică per total, diferențele dintre cheltuieli de la trimestre sunt imense: în primul trimestru 36.900.000 lei, în ultimul trimestru 26.300.000 de lei; în trimestrul 3 iarăși e foarte mare diferența.

Am făcut câteva corectări, niște amendamente. Le am și în scris. (…) doar mutăm între trimestre, fără să schimbăm categoria de cheltuieli”, spunea Sebastian Buzilă în cadrul ședinței de Consiliu Local de astăzi.

Aceste amendamente făcute astăzi au primit și girul biroului de contabilitate din cadrul primăriei, care spunea că propunerile sunt bine făcute.

Însă, în momentul când trebuia să se supună la vot, a avut o intervenție și primarul municipiului Toplița, Dumitru Olariu.

„Noi am discutat bugetul, în forma pe care o aveți aici, cu Finanțele și a fost agreat. Când l-am trimis cu amendamentele făcute – să excludem greșeala care a fost –, nu prea au fost de acord cei de la Finanțe cu mutarea dintr-un trimestru în altul, nejustificat. Eu nu am văzut în scris absolut nimic din amendamentele făcute de dl Buzilă și consider că sunt total nejustificate. Le-aș dori în scris, amănunțit, să se facă.

Ca atare, în calitate de inițiator de proiect, retrag de pe ordinea de zi proiectul de hotărâre și până la următoarea ședință vreau să văd în scris, foarte clar, justificat fiecare amendament în parte.”, spunea Dumitru Olariu.

În replică, Sebastian Buzilă a solicitat notele de fundamentare pentru toate cheltuielile toate cheltuielile din buget.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.