Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi – septembrie 2014 | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Societate » Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi – septembrie 2014
Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi – septembrie 2014

Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi – septembrie 2014

Faţă de alţi ani – după cum ne-a precizat directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Harghita, Tiberiu Pănescu, oferta locurilor de muncă vacante a fost mai consistentă, anul trecut au fost peste 300, anul acesta numărul locurilor de muncă vacante este de peste 400. Într-un fel este şi efectul colateral al campaniei de anunţare a locurilor de muncă vacante şi, evident, dacă firmele au locuri de muncă este interesul lor să participe la bursă pentru că discuţia directă cu absolventul sau cu cel care-şi caută un loc de muncă este mai folositoare decât să o facă prin intermediari, al AJOFM sau al altora.

bursaloc 2

Ca noutate, am observat că intrarea la bursă s-a făcut altfel decât în alţi ani. Pentru a asigura discuţii civilizate, normale între fiecare solicitant de loc de muncă şi angajator – după cum a precizat directorul executiv – intrarea s-a făcut pe bază de număr de ordine, pe domenii, în felul acesta organizatorii bursei – AJOFM Harghita – au evitat aglomeraţia în raza unor angajatori şi, în acelaşi timp, au asigurat mobilitatea şi discuţiile între solicitanţi şi angajator. Bineînţeles că această nouă regulă a presupus ca participanţii să aibă o minimă răbdare, având însă garanţia că vor fi serviţi în ordinea intrării. Numerele de ordine au fost pregătite pe domenii şi au fost afişate pe un ecran mare de afişaj de pe care fiecare solicitant putea afla momentul în care să intre şi să discute cu angajatorii.

La bursa locurilor de muncă din 26 septembrie 2014, la Miercurea-Ciuc s-au prezentat 300 de absolvenţi, la Odorheiu-Secuiesc mai puţini, până în 200, aici mulţi dintre absolvenţi au anunţat că au fost admişi la cursuri superioare, la Gheorgheni, numărul absolvenţilor care au fost aşteptaţi la bursă a fost între 200-220.

La întrebarea de ce la Topliţa, care este de asemenea municipiu, nu s-a organizat bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi?, răspunsul directorului executiv a fost că: „La Topliţa – chiar şi în condiţiile în care în judeţ numărul locurilor de muncă vacante anunţate a explodat – numărul locurilor de muncă vacante este extrem de redus şi organizatoric nu s-ar fi justificat şi, în plus, mai este şi motivul personalului redus la punctul de lucru din Topliţa. Aici, dacă există locuri de muncă se pot ocupa pe măsură ce sunt anunţate, prin punctul de lucru al AJOFM din municipiul Topliţa. O situaţie similară este şi la Cristuru-Secuiesc, însă absolvenţii din Topliţa şi nu numai pot participa la bursele din Miercurea-Ciuc, Odorheiu-Secuiesc şi Gheorgheni”. De altfel, mobilitatea forţei de muncă este chiar încurajată de legislaţie în sensul că cei care se mută în altă localitate primesc din partea AJOFM Harghita chiar şi 3.500 lei.

L-am întrebat pe directorul Tiberiu Pănescu, chiar înainte de deschiderea bursei de la Miercurea-Ciuc, care sunt aşteptările dumnealui de la această bursă şi mi-a plăcut ceea ce am auzit: „Mă aştept ca cei care se prezintă la bursă să se prezinte cu adevărat pentru a-şi găsi un loc de muncă, mă aştept să fie serioşi în discuţiile cu angajatorii, să fie în final cât mai multe locuri de muncă ocupate din oferta angajatorilor. Pentru aceşti absolvenţi, dacă sunt angajaţi, noi acordăm subvenţie pentru angajatori de 500, 600, 750 lei/lună, timp de 12 luni, în funcţie de nivelul de studii absolvite de tânărul respectiv.

Rezultatele bursei: Au fost prezenţi la bursă 61 de angajatori, dintre care la Miercurea-Ciuc 27, la Odorheiu-Secuiesc 22, la Gheorgheni 12; numărul total al persoanelor în căutarea unui loc de muncă a fost de 710, din care 646 absolvenţi şi 64 alte categorii. Din totalul participanţilor, 2 persoane au fost încadrate pe loc de angajatori la Gheorgheni, în meseriile de vânzător, respectiv cameristă. De asemenea, 127 participanţi – 40 în Miercurea-Ciuc, 66 în Odorheiu-Secuiesc şi 21 în Gheorgheni – au fost selectaţi pentru un interviu suplimentar sau probă de lucru la sediul firmelor pentru ofertele cărora au optat.

Meseriile în care s-au oferit locuri de muncă au fost destul de diverse, predominând cele din domeniul serviciilor, comerţ, construcţii, dar au existat şi locuri de muncă pentru persoane cu calificare în domeniul industriei lemnului, maselor plastice, alimentară.

Comparativ cu anul 2013, în acest an cererea forţei de muncă din partea angajatorilor a fost mai mare. În ceea ce-i priveşte pe absolvenţi, ponderea mică a celor selectaţi în vederea angajării sau a participării la un interviu suplimentar ori o probă de lucru – după cum rezultă din datele finale ale bursei înregistrate de AJOFM Harghita – denotă fie lipsa calificării, fie că tinerii au dobândit în şcoală calificări nerelevante pe piaţa muncii.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.