Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Buna colaborare între instituţii a avut un impact pozitiv asupra siguranţei elevilor | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Învățământ » Buna colaborare între instituţii a avut un impact pozitiv asupra siguranţei elevilor
Buna colaborare între instituţii a avut un impact pozitiv asupra siguranţei elevilor

Buna colaborare între instituţii a avut un impact pozitiv asupra siguranţei elevilor

  • Informare privind activităţile desfăşurate de Grupul judeţean privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ în semestrul I al anului şcolar 2016-2017
  • Chiar dacă nu au fost probleme deosebite, jandarmii au aplicat patru amenzi, poliţiştii au constatat o infracţiune în flagrant şi au dat 32 de sancţiuni contravenţionale, iar comisarii pentru protecţia consumatorilor au dat amenzi în valoare de 45.000 de lei

Între instituţiile din componenţa Grupului judeţean privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ a existat o bună colaborare, iar acţiunile desfăşurate în comun au un impact pozitiv asupra siguranţei elevilor. Aceasta ar fi una din concluziile Raportului informativ privind activităţile desfăşurate de Grupul judeţean privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ în semestrul I al anului şcolar 2016-2017.

În cadrul şedinţei Grupului judeţean privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ, coordonat de Instituţia Prefectului, Adrian Jean Andrei a prezentat principalele activităţi desfăşurate de fiecare instituţie în atingerea scopului comun.

Astfel, potrivit reprezentantului Guvernului în teritoriu, în semestrul I al acestui an şcolar Grupul judeţean s-a întâlnit în cadrul a trei şedinţe. În cadrul acestor întâlniri a fost evidenţiată necesitatea informărilor operative în cazul apariţiei unor probleme, în vederea analizării şi identificării unor soluţii viabile acestora în cadrul grupului.

Prefectul judeţului a arătat că instituţiile din cadrul grupului cu atribuţii în acest domeniu au desfăşurat acţiuni specifice care au urmărit pe de o parte prevenirea violenţei şi infracţiunilor în mediul şcolar, iar pe de altă parte informarea publicului vizat (elevi, profesori, părinţi).

Astfel, potrivit sursei citate, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita a asigurat prezenţa la şapte unităţi de învăţământ preuniversitar, acţionând în incinta şi în zona adiacentă a şcolilor, în special în intervalele orare în care încep sau se finalizează activităţile didactice. De asemenea, au fost desfăşurate două activităţi de prevenire, la care au participat un număr de 92 elevi.

În perioada analizată, jandarmii au executat în incinta şi zona adiacentă a şcolilor 178 de misiuni. În semestrul I, jandarmii au constatat 16 contravenţii, respectiv 12 avertismente şi 4 amenzi.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita a pus un accent deosebit pe activităţile de cunoaştere a faptelor penale la care sunt predispuşi elevii în vederea prevenirii: violenţei, delicvenţei juvenile, consumului de alcool, droguri, substanţe etnobotanice, traficului de persoane şi victimizarea minorilor.

Poliţiştii harghiteni au desfăşurat în semestrul I al acestui an şcolar 168 de acţiuni, din care: 32 pe linia prevenirii absenteismului şcolar, 112 pe linia respectării regulilor de circulaţie rutieră şi 24 în alte domenii de interes. În urma activităţilor desfăşurate de IPJ Harghita, s-a constatat o infracţiune în flagrant, s-au aplicat 31 sancţiuni contravenţionale şi au fost identificaţi 42 de elevi care absentau de la cursuri. De asemenea, poliţiştii au intervenit la patru sesizări prin numărul unic de urgenţă 112.

La rândul său, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Oltul” al Judeţului Harghita a efectuat activităţi de instruire în domeniul situaţiilor de urgenţă pentru toate riscurile, exerciţii de evacuare, atât la incendiu, cât şi la cutremur, acţiuni de control de prevenire şi acţiuni de informare preventivă. Acţiunile de informare preventivă au avut ca scop conştientizarea şi cunoaşterea riscurilor specifice în cazul dezastrelor şi a modului de acţionare în cazul producerii unor astfel de situaţii de urgenţă. La cele 46 de activităţi ale ISU au participat 9.204 adulţi, studenţi, elevi şi preşcolari.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita a desfăşurat, de asemenea, activităţi proprii, dar şi în colaborare cu Instituţia Prefectului – judeţul Harghita, cu autorităţile publice locale, ISU, IPJ şi CPECA privind siguranţa în unităţile de învăţământ.

În privinţa siguranţei elevilor, Consiliul Judeţean Harghita a urmărit şi verificat desfăşurarea în bune condiţii a Programului „Laptele şi cornul”. De asemenea, Consiliul Judeţean a alocat unităţilor de învăţământ suma de 514.650 lei.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Harghita a desfăşurat activităţi de inspecţie şi control în unităţile de învăţământ, axându-se pe două linii principale: controlul igienico-sanitar în unităţile de învăţământ şi controlul alimentelor distribuite în şcoli.

Totodată, DSP a efectuat triajul epidemiologic: în luna septembrie au fost examinaţi 100.502 de preşcolari şi şcolari; în octombrie – 40.807; în noiembrie – 20.804 copii din învăţământul şcolar şi preşcolar; în ianuarie – 38.891. Principalele trei boli depistate cu ocazia triajului epidemiologic au fost: angina, pediculoza şi micozele. De asemenea, de la începutul anului şcolar 2016-2017, DSP a eliberat 18 autorizaţii sanitare de funcţionare noi pentru unităţi de învăţământ şi unităţi sociale pentru copii şi tineri.

Conform prefectului, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Harghita şi-a axat activitatea pe acţiuni de control la 16 cantine care funcţionează în cadrul entităţilor şcolare. În raport se arată că în ceea ce priveşte Programul „Laptele şi cornul”, DSVSA a asigurat asistenţă sanitar-veterinară la o unitate de prelucrare a laptelui din Bisericani şi a verificat centrele de colectare a laptelui, nefiind constatate deficienţe. Şi la această instituţie au fost înregistrate reclamaţii în ceea ce priveşte calitatea cornului primit de copii, fiind efectuate controale la 56 de şcoli.

Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Harghita a desfăşurat activităţi şi proiecte de prevenire a consumului de droguri licite şi ilicite, precum şi a noilor substanţe psihoactive, denumite generic etnobotanice.

De asemenea, CPECA Harghita a derulat şi alte activităţi specifice de prevenire a consumului de droguri, respectiv activităţi de sprijin, de formare şi de voluntariat adresate elevilor, profesorilor, dar şi părinţilor.

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Harghita a efectuat controale care au urmărit verificări privind acordarea de produse lactate şi de panificaţie pentru elevii şi preşcolarii din judeţ, aplicând patru amenzi în valoare de 45.000 lei şi un avertisment.

În concluzie, Adrian Jean Andrei a spus că pe întreg parcursul semestrului I al anului şcolar 2016-2017 s-a avut în vedere eficientizarea siguranţei în unităţile şcolare prin monitorizarea măsurilor şi acţiunilor stabilite în Planul comun judeţean privind asigurarea climatului de siguranţă publică în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar de pe raza judeţului Harghita. „Totodată, trebuie remarcat faptul că între instituţii există o bună colaborare, iar acţiunile desfăşurate în comun au un impact pozitiv asupra siguranţei elevilor”, a conchis prefectul.

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.