Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Sărbătoarea dragostei şi a primăverii | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Cultură » Sărbătoarea dragostei şi a primăverii
Sărbătoarea dragostei şi a primăverii

Sărbătoarea dragostei şi a primăverii

Chiar dacă nu a fost neîncăpătoare, sala Cercului Militar din Miercurea-Ciuc a părut, vineri după-masă, saturată de căldura sufletească a celor veniţi pentru a marca, alături de membrii Cenaclului „Buna Vestire”, Dragobetele, sărbătoarea dragostei, dar şi a începutului de primăvară. Rar se întâmplă o asemenea simbioză sufletească între cei din sală şi cei de pe scenă!

Manifestarea s-a deschis cu un recital de poezie românească de dragoste realizat, în duo, de Ramona Moldovan şi Gigi Filip, acompaniaţi la chitară de Dani Oprea. În continuare, Dani a cântat alte trei melodii, fiind o surpriză totală, prin nivelul artistic atins, chiar şi pentru cei care, cum spunea Gigi Filip, îl cunosc de multă vreme.

Tinereţea şi frumuseţea adolescentină a Codruţei Maftei şi-au găsit o corespondenţă completă în interpretarea unor frumoase melodii de dragoste.

Adriana Balogh a readus în memorie şi în suflet, pentru cei ce le-au uitat, câteva din cântecele de inimă ale tinereţii noastre, din domeniul muzicii folk.

Andreea Suciu a adus în scenă prin voce, interpretare şi frumuseţe, aceleaşi atribute bine-cunoscute ale unei prezenţe greu de uitat.

Poeta Geta Mănilă a delectat sala cu o viziune mustind de umor a legendei Dragobetelui, prezentând şi câteva creaţii proprii, adecvate evenimentului.

De la Tg. Secuiesc am avut plăcerea s-o primim pe talentata poetă Mihaela Aionesei, talentată nu doar în izvodirea versurilor, ci şi ca recitatoare.

Muzica a fost prezentă şi prin apariţia pe scenă a Dianei Boţoni, într-o postură nouă, din punct de vedere profesional, dar cu aceeaşi chemare artistică autentică, aşa cum ne-a obişnuit pe scenele din Miercurea-Ciuc şi Bălan.

Un moment aparte a fost apariţia pe scenă a Marei Mădălina Otvoş, la 14 ani un talent ieşit din comun, care a luat anul trecut marele premiu la Festivalul de muzică păstorească „Mioriţa” de la Topliţa, care cântă, cu acelaşi talent, muzică folk, iar la sărbătoarea de Dragobete a încântat publicul cu mai multe fragmente de muzică clasică, interpretate la vioară, acompaniată fiind de tatăl ei, domnul Ovidiu Otvoş.

Autorul acestor rânduri a ţinut să aducă aproape o personalitate românească total dăruită dragostei, în multiplele ei faţete – pentru actorie, pentru scenografie, regie de film, dar mai ales pentru poezie – Emil Loteanu. Ca ilustrare a faptului că Emil Loteanu era şi un poet pe măsura regizorului „Şatrei”, a fost prezentat magnificul poem „Geneza”.

Mai discret ca niciodată, Ionel Simota s-a limitat, dacă limită este, la prezentarea a câtorva din inspiratele lui poezii de dragoste.

După ce a făcut dovada talentului de a pune în valoare poezia altor autori, profesoara Ramona Moldovan a dat şi dovada dăruirii pe care o are pentru poezia de dragoste.

Sărbătoarea Dragobetelui a fost una cu totul deosebită, pe lângă momentele minunate oferite publicului, la fel de mişcătoare a fost comuniunea stabilită, chiar de la început, între membrii Cenaclului „Buna Vestire” şi cei prezenţi, cu trupul şi cu sufletul alături de ei.

ŞTEFAN DANCIU

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.