Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Bani pentru acoperirea pagubelor provocare de inundaţii, pentru spitalul judeţean, sistemului de protecţie socială şi pentru investiţii | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Bani pentru acoperirea pagubelor provocare de inundaţii, pentru spitalul judeţean, sistemului de protecţie socială şi pentru investiţii
Bani pentru acoperirea pagubelor provocare de inundaţii, pentru spitalul judeţean, sistemului de protecţie socială şi pentru investiţii

Bani pentru acoperirea pagubelor provocare de inundaţii, pentru spitalul judeţean, sistemului de protecţie socială şi pentru investiţii

  • În cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean (CJ) Harghita de marţi, consilierii judeţeni au votat proiectele de hotărâri cu caracter de urgenţă, care fac posibilă continuarea activităţilor începute sau demararea celor care se impun şi nu suferă amânare.

Prin rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului pe anul în curs au fost alocate 800.000 de lei din excedentul anilor precedenţi pentru continuarea reabilitării sistemului rutier pe DJ 123F. „Avansăm foarte bine cu tronsonul Ciceu – Ciba, acum în zona Ciucului sunt ploi torenţiale, dar lucrările nu au fost oprite, iar cei care au fost în zonă au observat că s-a turnat primul strat de asfalt. Banii s-au cheltuit şi trebuie să mai virăm alte sume în acel cont”, a precizat preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba.

Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita i-au fost alocate 3 milioane de lei pentru finanţarea sistemului de protecţie a copilului şi a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap, bani pentru majorarea creditelor de angajament pentru Cererea de finanţare a unor proiecte, la care se adaugă fonduri pentru asigurarea continuităţii activităţilor şi programelor curente.

Alte două modificări ale BVC vizează Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, prin majorarea părţii de venituri pentru acoperirea drepturilor salariale cu suma de 1,092 milioane de lei şi cu sumele necesare acoperirii costurilor suplimentare generate de modificarea valorilor achiziţiilor publice în cazul echipamentelor comandate. Se are în vedere, de asemenea, achiziţionarea de noi echipamente.

Consilierii judeţeni au mai aprobat, între altele, 200.000 de lei pentru dezinfecţia şi curăţenia în clădirea Palatului Administrativ, virări de credite între programele culturale de către Centrul Cultural Lăzarea, precum şi de către Centrul Judeţean de Conservare a Culturii Tradiţionale Harghita, care a propus achiziţionarea casei memoriale a poetului Kányádi Sándor, cu suma de 205.000 de lei.

O parte din banii reprezentând cota de 6% din impozitul pe venit aferentă anului în curs, alocaţi zonei Odorhei, vor acoperi parţial pagubele provocate de inundaţii. Vicepreşedintele consiliului judeţean Biró Barna Botond a prezentat o scurtă informare cu privire la situaţia actuală în zonă. Potrivit acestuia, podul de la Dejuţiu a fost inundat şi acoperit de aluviuni şi deşeuri, antrenate de ape de pe malurile Târnavei. Probleme au fost şi în localităţile Mărtiniş, Lueta, Căpâlniţa şi Vlăhiţa, unde apa a inundat gospodăriile localnicilor, ajungând inclusiv în pivniţe şi în case. Astfel, localităţilor Avrămeşti, Lueta şi Mereşti le-au fost repartizate câte 20.000 de lei, iar comunele Căpâlniţa şi Feliceni au primit câte 50.000 de lei. Comunei Mărtiniş, unde de ani buni comunitatea de la Sânpaul solicită asfaltarea drumurilor, i-a fost alocată o sumă mai mare, 150.000 de lei.

Proiect cu fonduri europene destinat tinerilor

Judeţul Harghita va participa prin consiliul judeţean la realizarea proiectului internaţional „Improved Institutional Capacities and New Multilevel Governance for Talent Attraction and Retention in the Danube Region” (TalentMagnet) – „Îmbunătăţirea capacităţii instituţionale şi o nouă guvernare pe mai multe niveluri, pentru atragerea şi reţinerea talentelor în regiunea Dunării” (TalentMagnet) din cadrul Programului Transnaţional Dunărea.

Partenerul principal al proiectului finanţat de Uniunea Europeană prin programul Transnaţional Dunărea este Scientific Research Centre (Centrul de Cercetare Ştiinţifică) Bistra Ptuj din Slovenia, iar consorţiul proiectului este compus din 17 parteneri din 12 ţări europene, la care se adaugă 11 parteneri strategici, între care şi Agenţia de Dezvoltare Judeţeană Harghita. Obiectivul principal al Proiectului TalentMagnet este abordarea provocărilor majore ale societăţii (demografice şi ale pieţei muncii) cauzate de emigrarea tinerilor educaţi din regiunea Dunării. Bugetul proiectului aferent CJ Harghita este de 150.075 de euro.

Societate proprie a CJ Harghita, pentru întreţinerea drumurilor judeţene

În urma votului favorabil al consilierilor, se va înfiinţa societatea cu răspundere limitată a consiliului judeţean „ÎNTREŢINERE DRUMURI HARGHITA”, care va asigura intervenţiile pe drumurile judeţene, în special în cazurile de urgenţă provocate de condiţiile meteorologice nefavorabile sau de accidente (rutiere sau tehnice).

În condiţiile unui relief predominant muntos, cu climat rece, cu schimbări bruşte de temperatură şi condiţii meteorologice extreme apărute în mod neaşteptat, de cele mai multe ori în afara intervalelor normale climatologic şi a avertizărilor meteorologice, această societate specializată va asigura posibilitatea de a se interveni oricând pentru asigurarea circulaţiei pe drumurile judeţene. „Este esenţială dezvoltarea capacităţilor de intervenţie, iar cerinţa imediată o constituie menţinerea drumurilor judeţene permanent în stare de viabilitate şi asigurarea siguranţei circulaţiei. De asemenea, sunt multe cazuri în care societăţile care asigură întreţinerea drumurilor judeţene nu pot asigura într-un termen scurt viabilitatea drumurilor judeţene, iar cu această societate specializată proprie vom avea posibilitatea să intervenim de fiecare dată când este necesar, cu lucrări de întreţinere curentă, fără a mai aştepta societăţile comerciale să îşi programeze aceste lucrări”, a precizat Borboly Csaba.

Şi pentru că la o asemenea societate este nevoie şi de dotare, în parcul auto al CJ Harghita au intrat şi trei remorci aflate în proprietatea instituţiei – o remorcă auto marca REMA de 500 kg, care se poate ataşa la un autovehicul Dacia Duster, una marca NEWIADOW de 2.700 kg, care se poate ataşa la autoutilitara cu cabină dublă şi benă basculabilă, şi o remorcă REMA de 1.300 kg, care serveşte ca suport fix/mobil pentru generatorul de curent electric achiziţionat în anul 2019 – precum şi un microbuz. „Este esenţială dezvoltarea capacităţilor de intervenţie, iar cerinţa imediată o constituie menţinerea drumurilor judeţene permanent în stare de viabilitate şi asigurarea siguranţei circulaţiei. Sunt multe cazuri în care societăţile care asigură întreţinerea drumurilor judeţene nu pot asigura într-un termen scurt viabilitatea drumurilor judeţene, iar cu această societate specializată proprie vom avea posibilitatea să intervenim de fiecare dată când este necesar, cu lucrări de întreţinere curentă, fără a mai aştepta societăţile comerciale să îşi programeze aceste lucrări”, a explicat preşedintele CJ Harghita.

La şedinţa extraordinară s-au mai aprobat cotizaţiile pe anul în curs însuşite de Consiliului Judeţean Harghita, în calitate de membru fondator, în valoare de 10.000 de lei la Asociaţia Intercomunitară de Dezvoltare Microregională „Alcsík” (Ciucul de Jos) şi a celei pentru Asociaţia „Felcsík” (Ciucul de Sus), în valoare de 135.695 de lei.

Suma de 158.410 lei a fost alocată Programului de cooperare al Consiliului Judeţean Harghita în vederea derulării unor activităţi ale cultelor religioase în acest an. „Sprijinim programele şi evenimentele cultelor religioase, vorbim de programe la o scară mai mare: Şedinţa asociaţiilor femeilor, Întâlnirea tinerilor de la Şumuleu Ciuc sau Întâlnirea prezbiterilor unitarieni, o serie de activităţi care, consider eu, pentru judeţul nostru sunt importante din punctul de vedere al vieţii comunităţilor. Am avut mai multe proiecte, dar din cauza pandemiei COVID-19 doar atâtea au mai rămas”, a conchis şeful administraţiei judeţene.

Continuă acordarea lunară de beneficii angajaţilor Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc. Pe lângă membrii Comitetului director al SJU din Miercurea Ciuc, alte 43 de persoane angajate ale unităţii medicale, dar şi de la Direcţia de Sănătate Publică, de la şefi de birou, economişti, consilier juridic, referenţi de specialitate, tehnicieni şi până la zidari, lăcătuşi, tâmplari şi şoferi, vor beneficia de stimulente financiare în luna iunie, valoarea acestora începând de la 685 de lei şi ajungând până la 4.460 de lei de persoană, conform listei propuse şi avizate de Comitetul Director şi de Consiliul de Administraţie al spitalului judeţean.

În cadrul şedinţei extraordinare a CJ Harghita s-a vorbit şi despre salvarea Lacului Sfânta Ana, dar despre acest subiect vom scrie pe larg într-un material viitor.

DANIELA MEZEY

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.