Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Sărmaş: Au început lucrările pentru realizarea reţelei de apă şi canalizare | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » Sărmaş: Au început lucrările pentru realizarea reţelei de apă şi canalizare
Sărmaş: Au început lucrările pentru realizarea reţelei de apă şi canalizare

Sărmaş: Au început lucrările pentru realizarea reţelei de apă şi canalizare

 Primarul comunei este nemulţumit că nu a primit nici un leu de la Guvern pentru investiţii

Lucrările pentru realizarea reţelei de apă şi canalizare în comuna Sărmaş au demarat la începutul acestei luni, la 7 ani de la depunerea proiectului. Evident, este cea mai importantă investiţie ce se va realiza în această comună în 2015, după cum sublinia şi primarul comunei Sărmaş, Valentin Mândru.

Edilul a arătat că la peste 2 ani de la semnarea contractului de finanţare din fonduri europene pentru această investiţie, în 14 decembrie 2012, „în data de 2 martie a.c. am dat ordin de începere a lucrărilor pentru realizarea reţelei de apă şi canalizare”. Acesta a spus că în cadrul acestui proiect integrat a fost achiziţionată şi o autospecială pentru stingerea incendiilor, a cărei recepţie a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, vineri.

Revenind la reţeaua de apă şi canalizare, primarul comunei a explicat că lucrările merg foarte greu din cauza reliefului. Acesta a spus că pentru obţinerea avizelor şi a celorlalte documente necesare începerii lucrărilor a fost necesară o perioadă de 2 ani şi trei luni, de la semnarea contractului. Iar termenul de execuţie este unul foarte scurt, de doar 6 luni. „Până pe 14 septembrie trebuie să avem depusă ultima cerere de plată, precum şi autorizaţia de funcţionare a staţiei de epurare şi staţiei de apă şi tratare”.

O altă greutate întâmpinată se datorează studiului de fezabilitate întocmit pentru realizarea lucrării amintite. Potrivit edilului, termenul de depunere a documentaţiei pentru finanţare la momentul respectiv a fost foarte scurt. Din acest motiv a fost făcut un studiu de fezabilitate foarte repede. Iar urmarea a fost că acesta a avut multe scăpări, deficienţe şi finanţarea a fost aprobată conform studiului de fezabilitate. Şi în timpul proiectării au apărut numeroase probleme privind execuţia. Una dintre ele este că între drumul naţional şi proprietăţile cetăţenilor comunei (pe unde vor trece conductele) este teren public puţin. „În anumite locuri trebuiau efectuate săpături şi de 8 metri în adâncime – nu aveam nici unde să punem pământul”. De asemenea, a trebuit schimbat locul de amplasare a staţiei de epurare, trebuind să fie cumpărat teren pentru aceasta. Acestea au fost câteva dintre motivele pentru care începerea lucrărilor la reţeaua de apă şi canalizare au întârziat mai bine de 2 ani.

 

 Finanţare nerambursabilă în valoare de 2.500.000 de euro

Valentin Mândru a declarat că valoarea eligibilă a proiectului este de 2.500.000 de euro, finanţare din fonduri europene. Însă pe lângă această sumă mai sunt lucrări neeligibile, ce trebuie suportate din bugetul local, cum ar fi: avize, instalaţie electrică de la reţea până la staţie, pompele vor fi legate la reţeaua electrică etc.

Proiectul cuprinde realizarea reţelei de apă şi canalizare pe o porţiune de aproximativ 7.600 de metri, în satele Runc, Sărmaş şi Hodoşa. În primă fază, 250 de familii din comuna Sărmaş vor beneficia de aceste lucrări. Însă dimensionarea staţiei de epurare şi staţiei de tratare a apei, precum şi conductele sunt pentru întreaga comună: 4.000 de locuitori. Deci, după finalizarea lucrărilor în acest an va urma realizarea de extinderi. Cum am amintit, autorizaţia de funcţionare trebuie să fie obţinută până pe 14 septembrie, urmând ca în 2 ani să fie efectuate racordurile şi să funcţioneze.

După finalizarea lucrărilor, a spus primarul, trebuie înfiinţată o societate pe lângă primărie, care să administreze reţeaua de apă şi canalizare, dar care să se ocupe şi de lucrările de întreţinere a comunei, a şcolilor etc. Odată cu înfiinţarea acestei societăţi se vor crea şi câteva locuri de muncă în comună.

Proiectul pentru realizarea reţelei de apă şi canalizare a fost depus în anul 2008. În 2010 s-a schimbat legislaţia şi a trebuit despărţit: proiectul pentru realizarea reţelei de apă a fost depus la Ministerul Mediului, iar pentru canalizare la Ministerul Dezvoltării. Apoi iar s-a schimbat legislaţia şi în 2012 a trebuit reunificat, pentru ca la finalul aceluiaşi an să fie aprobat spre finanţare.

 

 Alte investiţii în 2015

Fiind început de an şi bugetul fiind aprobat, l-am întrebat pe primarul comunei Sărmaş ce alte investiţii urmează a fi realizate în 2015, acesta enumerând o parte din acestea. Astfel, urmează a fi reabilitată şcoala cu clasele I-IV din Fundoaia, lucrările fiind în valoare 500.000 lei. De asemenea, va fi întocmit un proiect pentru reabilitarea şcolii de la Hodoşa Sat. Urmează a fi efectuat un studiu de fezabilitate pentru înfiinţarea unui muzeu etnografic şi monografia satului. În bugetul comunei mai sunt prevăzute sume de bani pentru: realizarea studiului de fezabilitate privind  extinderea reţelei de apă şi canalizare în toată comuna; proiect pentru efectuarea studiului privind refacerea şanţurilor şi trotuarelor în centrul localităţii, după finalizarea lucrărilor la apă şi canalizare; reamenajarea parcului din centru. Valentin Mândru a spus că în acest an se vor asfalta aproximativ 4 km de drumuri comunale, în condiţiile în care 80% din acestea sunt asfaltate sau pietruite. Nu s-au prevăzut sume de bani mai mari tot din cauza lucrărilor la reţeaua de apă şi canalizare.

O altă investiţie se referă la construirea unui depozit pentru produse agricole, deoarece „cetăţenii nu au unde să depoziteze iarna cerealele, cartofii etc. şi le vând cu un preţ de nimic”. „Încercăm să le asigurăm cel puţin depozitarea, ca să nu fie obligaţi să le vândă toamna cu un preţ de nimic”. Un alt obiectiv pentru acest an este reducerea consumului la iluminatul public, deoarece costul anual este de aproximativ 120.000 de lei. Pentru aceasta se doreşte schimbarea lămpilor de 70 de waţi cu unele de 30 de waţi, dar care dau aceeaşi lumină.

 

 Toate investiţiile din fonduri proprii, nici un leu de la bugetul central

Edilul comunei s-a arătat foarte nemulţumit că în acest an Sărmaşul nu a primit nici un leu pentru investiţii de la bugetul de stat, din sume defalcate din TVA şi impozite. Motivul pentru care nu s-au primit bani, potrivit primarului, este acela că nu au avut arierate, „ni s-a spus că am lucrat foarte corect”. „Cum să închei un contract dacă nu am bani? Nu am avut bani, nu am încheiat contracte. Cei care au încheiat contracte pe 5 ani, de exemplu, au primit bani în fiecare an”. Primarul a explicat că o lucrare cum e cea de la şcoala din Fundoaia, de exemplu, nu o poţi începe şi să o finalizezi peste 10 ani. „Ce faci cu copiii din şcoala respectivă? Să-i transporţi în centru şi apoi înapoi? La grădiniţă nu ai voie fără însoţitor. O astfel de lucrare trebuie începută şi terminată în perioada vacanţei de vară”.

Valentin Mândru a declarat că într-o şedinţă cu conducerea Consiliului Judeţean (CJ) li s-a spus că din fondul de rezervă ar putea fi daţi bani pentru localităţi, pentru situaţii de urgenţă. Astfel că au înaintat cereri pentru trei obiective considerate situaţii de urgenţă. Însă şi de aici au primit răspuns că banii pe primul semestru au fost distribuiţi către alte comune, care au probleme mai urgente.

Primarul din Sărmaş a spus că norocul comunei este extrabugetul, care poate fi folosit pentru investiţii. „Avem 3.500 de ha pădure, administrate de 4 ocoalele silvice. Preţurile, în urma licitaţiilor, au fost foarte bune pentru masa lemnoasă”, a încheiat primarul.

Consemnare de Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.