Cantitatea de fructe de pădure colectată de Direcţia Silvică Harghita a scăzut substanţial faţă de anii anteriori | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 3 decembrie 2022
Home » Agricultură/Ecologie » Cantitatea de fructe de pădure colectată de Direcţia Silvică Harghita a scăzut substanţial faţă de anii anteriori
Cantitatea de fructe de pădure colectată de Direcţia Silvică Harghita a scăzut substanţial faţă de anii anteriori

Cantitatea de fructe de pădure colectată de Direcţia Silvică Harghita a scăzut substanţial faţă de anii anteriori

Cantitatea de fructe de pădure colectată de Direcţia Silvică Harghita scade de la an la an tot mai mult. Astfel, în acest an, au fost recoltate doar 8 tone de afine şi nici una de zmeură. Trebuie precizat că în urmă cu mai mulţi ani se colectau 80-100 de tone de afine în fiecare an.

Sezonul de cules fructe de pădure încă nu s-a încheiat, urmând să înceapă recoltarea măceşelor, însă nici în cazul acestora nu sunt semnale mai bune.

Directorul DS Harghita, ing. Cătălin Mutică, a explicat că acest sezon a fost asemănător cu cel de anul trecut, în care lipsa culegătorilor şi-a spus cuvântul. Şi aceasta deoarece preţurile oferite de firmele care participă la licitaţiile organizate de RNP – Romsilva sunt prea mici pentru a putea fi recoltate eficient fructele de pădure. Anul acesta, pentru un kilogram de fructe de pădure un culegător a primit între 10 şi 12 lei. Ing. Cătălin Mutică a precizat că, în condiţiile în care nivelul de trai creşte de la an de an, recoltarea fructelor de pădure nu mai este o activitate care să aducă venituri culegătorilor astfel încât să fie mulţumiţi pentru munca prestată.

Conform sursei citate, cele 8 tone de afine recoltate se află încă la Centrul de producţie de la Gheorgheni şi urmează să fie organizate licitaţii pentru comercializarea acestora.

În ceea ce priveşte ciupercile, în acest sezon o singură firmă a cumpărat drepturile de recoltare de la Direcţia Silvică Harghita, după care nu a mai fost încheiat niciun contract cu vreo societate comercială de profil. Directorul DS Harghita a spus că, deşi la un moment dat s-au văzut cantităţi destul de mari de ciuperci în pieţe sau în tranzit pe marginea şoselelor, probabil contractele au fost încheiate de procesatori cu alţi proprietari – primării sau composesorate. „Direcţia Silvică Harghita are suprafeţe mai mici decât toţi ceilalţi proprietari şi e şi normal ca acele contracte să nu fie derulate cu noi. Se întâmplă să fie contractate direct de la proprietari”, a spus ing. Cătălin Mutică.

În acest an, de pe suprafeţele administrate de Direcţia Silvică Harghita ar fi existat o posibilitate de a se recolta un total de 28 de tone de fructe de pădure, în urma evaluării fructificaţiei realizată în această primăvară de către silvicultorii de la ocoalele silvice din cadrul instituţiei. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.