Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ariciul ca animal de companie | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Societate » Ariciul ca animal de companie
Ariciul ca animal de companie

Ariciul ca animal de companie

Deşi perceput în trecut ca animal sălbatic, ariciul a început să devină din ce în ce mai des întâlnit în parcurile din ţara noastră, ba chiar a început să capete popularitate în rândul animalelor de companie.

Caracteristici

Aricii sunt animale nocturne, omnivore. Aceştia îşi procură hrana în sălbăticie pe timpul nopţii, alimentaţia lor constând în insecte, fructe, melci ş.a. În habitatul lor natural hibernează în sezonul rece, dacă temperaturile sunt suficient de scăzute, şi se trezesc de câteva ori pentru a se hrăni. Ariciul este un animal solitar, de aceea nu se recomandă adăpostirea lui într-un spaţiu comun cu alţi arici. Atunci când se simte ameninţat, acesta se strânge „ghem”, rămânând în această poziţie până când simte că pericolul a trecut. Temperatura lor corporală este mai scăzută decât cea a câinilor şi a pisicilor (între 33 şi 37 grade Celsius).

Îngrijirea aricilor în captivitate

Se recomandă ţinerea ariciului într-o cuşcă spaţioasă, curată, într-un mediu întunecat şi liniştit. Evitaţi să plasaţi cuşca în zone apropiate de maşina de spălat sau alte electrocasnice care fac zgomot. Aveţi grijă să stea într-un ambient călduros (24-30 grade Celsius). După cum am menţionat mai sus, aricii sunt animale solitare, aşa că dacă deţineţi mai mulţi asiguraţi-vă că stau în cuşti separate. De asemenea, se recomandă tăierea ghearelor aricilor crescuţi în captivitate, deoarece aceştia nu se deplasează la fel de mult precum cei sălbatici, acest lucru împiedicând ghearele să se tocească.

Un alt factor de luat în considerare este activitatea fizică. Asiguraţi-vă că are accesorii la îndemână (mingi, roţi de alergare etc.) şi suficient spaţiu de mişcare. De asemenea, alimentaţia este foarte importantă, o hrănire necorespunzătoare putând duce la obezitate sau carenţe nutriţionale.

Deşi este un animal de companie mic, un arici necesită îngrijiri speciale. De aceea, înainte de a procura unul, discutaţi cu un crescător sau cu un medic veterinar specializat în animale exotice de companie, pentru a vă putea îndruma în a-i oferi ariciului dvs. cea mai bună îngrijire.

Ruxandra MANU,  medic veterinar

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.