Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Aproximativ 300 de arbori periculoşi situaţi de-a lungul DN 15 între Borsec şi Capu Corbului vor fi tăiaţi | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Societate » Aproximativ 300 de arbori periculoşi situaţi de-a lungul DN 15 între Borsec şi Capu Corbului vor fi tăiaţi
Aproximativ 300 de arbori periculoşi situaţi de-a lungul DN 15 între Borsec şi Capu Corbului vor fi tăiaţi

Aproximativ 300 de arbori periculoşi situaţi de-a lungul DN 15 între Borsec şi Capu Corbului vor fi tăiaţi

  • Decizia vine în urma consultărilor cu principalii factori de decizie: Garda Forestieră Braşov, Composesoratul Gheorgheni, Direcţia Silvică Harghita, Secţia Drumuri Naţionale (SDN) Harghita şi Primăria Corbu

Vineri, la sediul Primăriei comunei Corbu a avut loc întâlnirea reprezentanţilor autorităţii locale cu delegaţii Gărzii Forestiere Braşov, ai Composesoratului Gheorgheni, Direcţiei Silvice Harghita şi ai Secţiei Drumuri Naţionale (SDN) Harghita, discuţiile vizând crearea unei benzi de protecţie de-a lungul DN 15, prin înlăturarea arborilor periculoşi de pe marginea drumului naţional care leagă Borsecul de Capu Corbului.

După dezbateri, aceştia au mers pe teren în Pasul Creanga, până la Capu Corbului, pentru a identifica şi marca arborii care, în condiţii meteorologice nefavorabile – ninsori abundente, viscol, ploi torenţiale însoţite de vânt puternic cu peste 60 de km/oră la rafală – pun în pericol traficul rutier şi zonele locuite, generând deopotrivă avarii în reţeaua de alimentare cu energie electrică, dar şi mari probleme angajaţilor SDN Harghita, care intervin la înlăturarea lor pentru degajarea carosabilului.

Chiar dacă nu poate fi vorba, cel puţin deocamdată, despre crearea unei benzi de protecţie, s-a făcut un pas înainte: Ocolul Silvic de Regim Gheorgheni a marcat vineri şi urmează să taie în perioada următoare şi să valorifice în jur de 300 de arbori periculoşi de pe trei parcele situate de-a lungul DN 15 între Borsec şi Capu Corbului.

„Toţi participanţii la discuţii au fost deschişi la solicitările noastre, am remarcat acest lucru inclusiv din partea reprezentantului Gărzii Forestiere Braşov şi vreau să le mulţumesc pentru deschiderea de care au dat dovadă. Am fost împreună pe teren şi am identificat arborii periculoşi; astfel, în zona locuită se va proceda la extragerea a în jur de 300 de arbori. Eu am propus să se procedeze la o defrişare mai «agresivă», să zicem, în zona unde avem locuinţe şi în imediata vecinătate a reţelei electrice, chiar în intravilan. De pe zona aflată în proprietatea Direcţiei Silvice Harghita – Regia Naţională a Pădurilor, ni s-a spus că se vor extrage 85 de arbori, iar de pe parcele aparţinând Ocolului Silvic de Regim Gheorgheni – undeva la 250-300 de arbori. Cred că toată lumea s-a săturat de probleme”, ne-a declarat Romeo Ţepeş-Focşa, primarul comunei Corbu.

El a adăugat că există un proiect de lege cu privire la crearea de benzi de protecţie în imediata vecinătate a drumurilor naţionale, europene şi judeţene intens circulate, iniţiat de un deputat PSD.

La rândul lor, cei de la Garda Forestieră au avansat ideea ca suprafeţele care revin benzilor de protecţie să fie scoase din amenajamentele silvice pe care le administrează. Dacă acestea se vor bucura de susţinere, rămâne de văzut.

În jur de 30 de brazi încărcaţi cu zăpadă, smulşi din rădăcini de vântul care a suflat cu 80-90 de kilometri/oră la rafală s-au prăbuşit pe carosabilul DN 15 pe durata atenţionării meteorologice „Cod Galben” intrată în vigoare în ultimele zile ale lunii februarie, potrivit ing. Cătălin Romanescu, şeful Secţiei Drumuri Naţionale Harghita, provocând probleme în trafic şi avarii în reţelele de alimentare cu energie electrică. Zeci de angajaţi ai Primăriei Corbu, ai Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, ai Electrica şi ai Secţiei Drumuri Naţionale (SDN) Harghita au acţionat zi şi noapte pentru înlăturarea pagubelor, punându-şi vieţile în pericol la fiecare intervenţie pentru înlăturarea arborilor care au blocat şoselele naţionale, şi o mulţime de resurse materiale cheltuite.

„Doar providenţa a făcut ca anul acesta să nu existe arbori căzuţi peste maşinile aflate în trafic şi nicio persoană să nu aibă de suferit fizic de pe urma prăbuşirii copacilor. Însă în anii precedenţi au fost înregistrate maşini surprinse în trafic şi avariate de căderile de arbori, dar şi oameni care au fost ucişi de copacii în cădere în urmă cu aproape trei decenii. Şi lucrurile nu s-au schimbat de atunci încoace”, ne declara în urmă cu două săptămâni Romeo Ţepeş Focşa, primarul comunei Corbu.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.