Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Aproape 30 de angajatori au oferit peste 220 de locuri de muncă în Miercurea-Ciuc și Odorheiu Secuiesc | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » Aproape 30 de angajatori au oferit peste 220 de locuri de muncă în Miercurea-Ciuc și Odorheiu Secuiesc
Aproape 30 de angajatori au oferit peste 220 de locuri de muncă în Miercurea-Ciuc și Odorheiu Secuiesc

Aproape 30 de angajatori au oferit peste 220 de locuri de muncă în Miercurea-Ciuc și Odorheiu Secuiesc

La Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți, care a avut loc astăzi, în Miercurea-Ciuc și Odorheiu Secuiesc, au participat 425 de persoane care se aflau în căutarea unui loc de muncă, din care 81 au absolvit în acest an instituții de învățământ.

Referindu-se la Bursa de la Miercurea-Ciuc, Tiberiu Pănescu, directorul executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Harghita, spunea că, deoarece în prezent numărul absolvenților indemnizați este redus, s-a decis să se acorde posibilitatea participării la această bursă și celorlalte categorii care se află în evidențele instituției, tocmai pentru ca angajatorii să aibă de unde alege. Astfel, la Miercurea-Ciuc au fost așteptați și aproximativ 170 de șomeri indemnizați.

Comparativ cu anii de dinainte de pandemie, la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți din acest an au fost mai puțini angajatori. Tiberiu Pănescu spunea că motivele sunt combinate. Ținând cont de condițiile economice, „probabil este și o anumită prudență din partea angajatorilor. (…) Pe de altă parte, cred că angajatorii, mai ales cei cu care colaborăm mai intens și care oferă frecvent locuri de muncă vacante, au devenit conștienți că avem destul de puțini șomeri în evidență și poate consideră că pot să solicite forță de muncă din partea noastră și fără bursa locurilor de muncă”, explica directorul executiv al AJOFM Harghita.

Dacă numărul angajatorilor prezenți a fost mai redus, în schimb oferta de muncă este variată. „Aș zice chiar surprinzător, ținând cont de pesimismul general care răzbate din discursurile publice ale angajatorilor”, arăta Tiberiu Pănescu, care mai afirma că „varietatea este absolut importantă ca oamenii să-și găsească locul de muncă pe care și-l doresc”.

„(…) Pentru mine este îmbucurător că la nivel de județ avem și multe poziții individuale, pentru că nu e totuna să am o ofertă, de exemplu, de 100 de tâmplari la o singură firmă (e o singură ofertă, chiar dacă discutăm de o sută de locuri de muncă) sau 25 de oferte în 15 ocupații diferite și fiecare, în medie, cu 4 locuri de muncă. Asta oferă o altă perspectivă celor care își caută loc de muncă și care au de unde alege”, explica directorul executiv al AJOFM Harghita.

Însă, sublinia acesta, rămâne problema numărului redus de șomeri, iar majoritatea dintre aceștia cu un nivel de studii redus. „Problema noastră generală este numărul redus de șomeri. Avem, practic, mai puțin de 4.600 de șomeri la nivelul întregului județ. Din aceștia, din păcate, 66% au un nivel de studii redus, ceea ce nu le permite, de cele mai multe ori, nici măcar să participe la un curs de calificare (…) și, evident, sunt mai puțin doriți de către angajatori, deoarece aceștia nu au timp să se ocupe de educația lor primară, să dau un exemplu”, preciza Tiberiu Pănescu.

Cifre despre Bursa locurilor de muncă

La Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți, care a avut loc astăzi, în Miercurea-Ciuc și Odorheiu Secuiesc, au participat 425 de persoane care se aflau în căutarea unui loc de muncă, din care 81 au absolvit în acest an instituții de învățământ. Au fost 29 de angajatori, care au oferit 223 de locuri de muncă.

În Odorheiu Secuiesc au fost oferite 108 locuri de muncă și au participat 248 de șomeri, dintre care 37 erau absolvenți.

La Bursa din Miercurea-Ciuc au fost 117 persoane, dintre care 44 de absolvenți. Au fost 18 angajatori, care au oferit 115 locuri de muncă în 31 de ocupații, cele mai multe în domeniul industriei de prelucrare a lemnului, industrie textilă și industria de prelucrare a metalelor, dar și în comerț, respectiv alimentație publică și servicii către populație.

Tot la bursa de la Miercurea-Ciuc au fost invitați 170 de șomeri indemnizați din zona Ciucului și, din ceea ce au observat reprezentanții AJOFM în timpul derulării bursei, s-a putut trage concluzia că „persoanele invitate au fost mult mai serioase în procesul de căutare a unui loc de muncă, în sensul că atitudinea lor față de angajatorii prezenți a fost mai bună decât cea de la Bursa din luna mai a acestui an, posibil ca efect al îngrijorărilor privitoare la contextul economico-social cauzat de creșterile de prețuri, în general creșterile de prețuri la energie și gaze”.

Din totalul participanților, angajatorii au selectat, pentru un interviu suplimentar sau pentru probă de lucru, 113 persoane, din care 37 de absolvenți (90 la Miercurea-Ciuc și 23 la Odorheiu Secuiesc). Din numărul de absolvenți selectați pentru interviu, 33 au fost la Miercurea-Ciuc.

Ca o concluzie finală a Bursei locurilor de muncă pentru absolvenți, în cadrul unui comunicat de presă emis de AJOM Harghita se preciza că „discutând cu doi cei mai mari angajatori la Bursa de la Miercurea-Ciuc, angajatori care au o nevoie cronică de forță de muncă, concluzia a fost că Bursa a fost peste așteptări, ținând cont de seriozitatea cu care persoanele care s-au prezentat au căutat loc de muncă, precum și numărul persoanelor care s-au interesat în acest sens la cei doi angajatori. Aceeași observație este valabilă pentru majoritatea angajatorilor prezenți”.

Situația șomajului în Harghita

Potrivit datelor furnizate de AJOFM Harghita, în luna septembrie, rata șomajului la nivelul județului nostru era de 3,96. În evidențele instituției se aflau 4.693 de șomeri, dintre care 891 erau indemnizați. De asemenea, 715 dintre șomeri proveneau din mediul privat, iar 2.239 erau femei.

În luna septembrie, 2.128 șomeri aveau cel mult studii primare (clasele I-IV), 920 absolviseră 8 clase, 506 învățământul profesional, iar 951 urmaseră învățământul liceal.

Pe categorii de vârstă, cei mai mulți (1.111) aveau sub 25 de ani, Alți 1.038 de șomeri aveau între 40 și 49 de ani, între 50 și 55 de ani erau 675, iar peste 55 de ani erau 614 șomeri.

Raportat la mediul de proveniență, cei mai mulți șomeri erau din cel rural: 3.325, ceea ce reprezintă un procent de 2,95% din populația care locuiește în sate. În schimb, în mediul urban erau 1.368 de șomeri, ceea ce înseamnă o pondere de 1,48% din populația de la orașe.

Ca pondere a șomerilor, în mediul urban, cele mai mari cifre se înregistrau în Gheorgheni (2,66%), Toplița (2,16%) și Vlăhița (2,01%). În Miercurea-Ciuc ponderea șomerilor era de 1,17%, iar în Odorheiu Secuiesc de 1,06%. (Liviu Câmpean)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.